Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

8η Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών

Ο θεσμός της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών, μείζον πολιτιστικό γεγονός για τα νησιά των Κυκλάδων, κορυφώνεται φέτος με την 8η Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία πάντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

Ήδη στα πλαίσια των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Άνδρο, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι λαϊκοί οργανοπαίκτες απ’ όλα τα Κυκλαδονήσια που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, φλογέρα, σουραύλι, κλαρίνο κ.ά.).
Στις μέρες μας, «η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν. Αυτή η αναγέννηση του μουσικού λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στις Παγκυκλαδικές Συναντήσεις».
Παράλληλα, «οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις έχουν γίνει η αφορμή για επιστημονική έρευνα, η οποία έχει ώς τις μέρες μας δώσει καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές διατριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια κ.λπ.)».

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συστηματική καταγραφή του σχετικού υλικού (ηχογράφηση, φωτογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και ομάδα νέων εθνομουσικολόγων (φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους συντο-νίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας).

Στο φετεινό πανηγυρικό πρόγραμμα θα προβληθεί η ταινία - ντοκυμανταίρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, σε σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις προηγούμενες μουσικές Συναντήσεις και από ποικίλα δρώμενα στα νησιά των Κυκλάδων, όπου τα λαϊκά πνευστά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση και της φετεινής 8ης Συνάντησης γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, με την επιστημονική συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Δνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), των Δήμων Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, καθώς και πολιτιστικών φορέων του νησιού.

«Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ο θεσμός που αναγέννησε τα όργανα που διασκέδασαν τους Κυκλαδίτες χωρίς υπερβολή για χιλιάδες χρόνια. Θεσμός που, στους τόπους όπου πραγματοποιήθηκε, οι νησιώτες θα τον θυμούνται για χρόνια. Θεσμός σχεδιασμένος στην ανθρώπινη κλίμακα, σ’ αντίθεση με το κιτς και το φολκλόρ που δυστυχώς κυριαρχεί στην εποχή που ζούμε.

Οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις είναι ένας θεσμός που πραγματικά παράγει και προάγει τον πολιτισμό».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Π Ε Μ Π Τ Η 3 0 Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ

15.30΄- 19.00΄: Διαδοχική άφιξη των μουσικών από τα νησιά τους στη Σύρο
09.30΄- 16.00΄: Σταθμός ομάδας των συμμετεχόντων στην Κέα.
Λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Ιουλίδας

20.30΄- 22.00΄: Άνω Σύρος:
Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού.
Προβολή της ταινίας - ντοκυμανταίρ «Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου»
παραγωγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων

22.30΄- 24.00΄: Μουσικός περίπατος στην Πιάτσα της Άνω Σύρου

Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η 1 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ

10.30΄- 13.30΄: Ποσειδωνία, προαύλιος χώρος Δημαρχείου:
Ανοιχτή συζήτηση των μουσικών και της ομάδας μουσικολόγων
της Συνάντησης. Αποτίμηση του έργου που έχει συντελεστεί
κατά τη διάρκεια των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων.
Μουσική παρουσίαση των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου

18.00΄- 19.30΄: Περιήγηση και ξενάγηση στην Ερμούπολη

20.30΄- 24.00΄: Πάγος:
Πανηγυρική μουσική και χορευτική βραδιά

Σ Α Β Β Α Τ Ο 2 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ

10.00΄- 11.30΄: Πρώτες αναχωρήσεις μουσικών για τα νησιά τους

12.00΄- 14.30΄: Aποχαιρετισμοί με λαϊκό γλέντι σε παράλιο χωριό του νησιού

14.30΄- 15.30΄: Λιμάνι Ερμούπολης:
Κατευόδιο και αναχωρήσεις

http://www.syrostoday.gr/Events/578-8n-Pagkukladikn-Mousikn-Suvavtnsn-Laikwv-Pveustwv.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή