Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ανεμογεννήτριες Μία άλλη άποψη


Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!

Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

Ηλιακή ενέργεια
Η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμος, χωρίς να προκαλεί όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ. επιδοτούνται τα νοικοκυριά με το 40% περίπου για να τοποθετήσουν την ανάλογη εγκατάσταση, ώστε το σπίτι να παίρνει την ενέργεια από τον ήλιο με αποτέλεσμα και οικονομία ενέργειας να γίνεται, αλλά και οικονομία στο νοικοκυριό μιας και δεν θα πληρώνει ρεύμα αλλά θα το παίρνει από τον ήλιο.

Εδώ όμως στην Ελλάδα δεν επιχορηγείται αυτή η προσπάθεια. Κάτι ακούγεται ότι προτίθενται να επιχορηγήσουν μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες θα πωλούν το παραγόμενο ρεύμα.

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Δεν μας ενδιαφέρει η ανακούφιση του φτωχού πολίτη, αλλά το κέρδος των κερδοσκόπων αποικιοκρατών.

απο εδω

ενα video





και μία απόφαση Νομαρχιακού συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου δίνει το λόγο στην Έπαρχο Μήλου κα. Π. Καλογεράκη η οποία διαβάζει την εισήγησή της (αντίγραφο συνοδεύει το παρόν πρακτικό). Στη συνέχεια δίνει το λόγο στο Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Ν. Χρυσολωρά ο οποίος ζητά από το σώμα να καταθέσει την αντίρρησή του για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στη ν. Σέριφο μέχρι 5/4/2007 (αντίγραφο συνοδεύει το παρόν πρακτικό ). Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγο στους κ.κ. Νομαρχιακούς Συμβούλους Γ. Δαμουλάκη, Π. Βιτάλη, Ε. Φίλιππα και στη Δήμαρχο Σερίφου κα Α. Συνοδινού και η οποία διάβασε το ψήφισμα των κατοίκων της Σερίφου (αντίγραφο συνοδεύει το παρόν πρακτικό).

Στη συνέχεια δίνει το λόγο στον κ. Νομάρχη Κυκλάδων ο οποίος τόνισε ότι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελεί σταθερό σημείο ενδιαφέροντος από την πλευρά της Νομαρχίας, μέσα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και εφαρμογή μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά.
Η χρήση της αιολικής ενέργειας προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα προς αυτό το σκοπό:
. Δεν είναι ρυπογόνος
. Είναι ανανεώσιμη
. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εισροή κεφαλαίων και έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες.
. Ενισχύει τη συνείδηση μεταξύ των κατοίκων των νησιών όσον αφορά στην επίτευξη της επιθυμητής ήπιας ανάπτυξης.
. Συνεισφέρει στον εθνικό στόχο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ και της κοινοτικής οδηγίας 77/2001
Οι Κυκλάδες έχουν μεν πλούσιο αιολικό δυναμικό αλλά είναι και περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους.
Οι τοπικές κοινωνίες εξαρτώνται πλήρως από τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του οποίου αναπτύσσονται ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας.
Τέλος υπάρχουν σαφείς όροι και όρια ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία de facto κατάσταση εγκατάστασης ογδόντα επτά (87) ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Σερίφου, μας βρίσκει αποφασιστικά εναντίον της.
. Το τεράστιο μέγεθος της εγκατάστασης θα προκαλέσει οπτική ρύπανση και καταστροφή του φυσικού τοπίου.
. Η μη ελεγχόμενη εγκατάσταση θα οδηγεί σε απαξίωση του φυσικού τοπίου, μετατροπή των νησιών σε «εργοστάσια» παραγωγής αιολικής ενέργειας και κατά συνέπεια εγκατάλειψη και κοινωνική και οικονομική καταστροφή τους.
. Συνακόλουθη υποβάθμιση του περιβάλλοντος (λόγω και της μικρής έκτασης των νησιών) από τα επακόλουθα έργα που θα απαιτηθούν (διάνοιξη δρόμων, κατασκευές δικτύων μεταφοράς μ. τάσης για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας κ.λ.π.) Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς σοβαρών και πειθαρχημένων βημάτων:

. Μελέτη για τη φέρουσα δυνατότητα του τόπου όσον αφορά στην υποστήριξη αλλά και την έκταση της επενδυτικής δραστηριότητας.
. Ορισμός μίας σειράς λειτουργικών και ποιοτικών κριτηρίων όσον αφορά στις ανάγκες, στις αντοχές, στις ιδιαίτερες μορφολογικές συνθήκες, στο φυσικό περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής ξεχωριστά. Τα κριτήρια αυτά θα κατευθύνουν τα βήματά μας σε σχέση με τον τρόπο και την έκταση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Κυκλαδικό τοπίο.
. Χωροθέτηση των σημείων εκείνων τα οποία ενδείκνυνται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, βάσει των παραπάνω κριτηρίων.
. Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων / ειδικών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για τον ενδελεχή έλεγχο όλων των παραμέτρων και αποτελεσματικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
. Έρευνα αγοράς πάνω στις αντιλήψεις και τις στάσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων, ώστε κάθε κίνηση και πρωτοβουλία να υποστηριχθεί ομαλά από τον μόνιμο κάτοικο και να ενταχθεί φυσικά στο περιβάλλον των Κυκλάδων.
Σε αντίθετη περίπτωση οι πρόχειρες μελέτες για την εφαρμογή τέτοιας κλίμακας επενδύσεων, ο κακός προγραμματισμός υπό «την πίεση του χρόνου», η «αναπτυξιολογία» που εξυπηρετεί ξένα προς τα νησιά συμφέροντα δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι η μόνη λογική πίσω από προτεινόμενα αναπτυξιακά σχέδια, είναι η λογική του μέγιστου κέρδους από επίδοξους επενδυτές και θα προκαλέσουν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών μας.
Επισημαίνουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για την αποτροπή κάθε εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Θεωρούμε ότι η παρουσία και η ουσιαστική συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων στη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Κυκλάδων είναι απολύτως απαραίτητη
. Τόσο για την επίτευξη της επιθυμητής συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών
. Όσο και για την παρουσίαση των «πραγματικών» και ρεαλιστικών διαστάσεων των επενδύσεων, εάν βεβαίως επιθυμούμε την επιτυχία τους.

Ακολουθεί διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη :
1. Την με αριθμ. 24/2007 απόφαση του Επαρχείου Μήλου για το θέμα αυτό με την οποία ΟΜΟΦΩΝΑ δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση τέτοιου μεγέθους ανεμογεννητριών στη Σέριφο.
2. Την αντίθεση που εξέφρασε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου για το θέμα αυτό με τις υπ' αριθμ. 6/2007 και 28/2007 αποφάσεις .
3. Την με ημερομηνία 5/3/2007 επίσημη θέση και τοποθέτηση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Η ΣΕΡΙΦΟΣ» όπου τάσσεται αντίθετη στη σχεδιαζόμενη δημιουργία Αιολικού Πάρκου ως προς τη μορφή και έκταση.
4. Το με ημερομηνία 27/3/2007 ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ προς την ΡΑΕ / Τμήμα Αδειών, κατοίκων της Σερίφου όπου εκφράζουν ειδικούς λόγους για κάθε περιοχή ισχυριζόμενοι το έννομο συμφέρον τους και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού.
5. Τα γραφόμενα για το θέμα αυτό στον τύπο από ιδιώτες και αρθρογράφους.
6. Το ότι βρίσκονται σε αντίθεση οι διατάξεις των ΦΕΚ 1176/Β/22-3-2000 (χαρακτηρισμός ως ιδιαίτερου κάλλους της νήσου Σερίφου καθώς και των νησίδων Σεριφοπούλα, Βους και Γλαρονήσι και ΦΕΚ 930/Δ/24-10-2002 (ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στους οικισμούς και στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Σερίφου).

TO NOMAPΧΙΑΚO ΣYMBOYΛΙO
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Να διατυπωθεί έγγραφη αντίρρηση στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας / Τμήμα Αδειών) για όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ Α.Ε. για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στο νησί της Σερίφου, ως προς τη μορφή και έκταση.
2. Δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί καμία παρόμοια ενέργεια στα νησιά των Κυκλάδων δίχως τη σύμφωνη γνώμη των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.
3. Εξουσιοδοτείται ο Νομάρχης να χρησιμοποιήσει όλα τα πρόσφορα μέσα για την ακύρωση όποιων ενεργειών στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση ερήμην της Αυτοδιοίκησης.

4. Η παρούσα Απόφαση να σταλεί προς τον κ. Πρωθυπουργό, προς τους Υπουργούς: ΥΠΕΣΔΔΑ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΥΠΕΧΩΔΕ - ΑΙΓΑΙΟΥ και στους κ.κ. Υφυπουργούς ΥΠΕΣΔΔΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΥΠΕΧΩΔΕ, κ.κ. Βουλευτές Νομού, κ. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ΕΝΑΕ και ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΠΟΣ ΚΑΠΕΛΛΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΠΛΟΙΑ ΕΔΩ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΝΑΞΟ ΕΔΩ
ΕΜΠ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΔΩ
Η ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΔΩ
περιβαλλοντικές επιπτώσεις αιολικών πάρκων αναζήτηση google θετικά αρνητικά εδω
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ; εδω
«Τρύπιο» και το χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες εδω
ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ εδω

Στο άρθρο 6 της εν λόγω ΚΥΑ, καθορίζονται οι περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων, ενώ στους Πίνακες του Παραρτήματος ΙΙ ορίζονται οι ελάχιστες αποστάσεις αυτών από περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (μνημεία της φύσης, αισθητικά δάση κλπ.), πολιτιστικής κληρονομιάς (μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ζώνες αρχαιολογικών χώρων κλπ.) και οικιστικών δραστηριοτήτων (ζώνες Α’ και Β’ κατοικίας, Π.Ε.Ρ.ΠΟ. κλπ.).


δήλωση του Δημάρχου Πάρου στον σημερινό Παριανό Τύπο
...Από όσα γνωρίζω η Νομαρχια-
κή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων το
2004 εξέδωσε έγκριση εξαιτίας
της επιταγής του γράμματος
του νόμου αλλά και για το
φόβο των υπαλλήλων να μην
οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.
Και αυτό γιατί η ΔΕΗ είχε προ-
σφύγει κατά της Νομαρχίας
Κυκλάδων. Η Νομαρχία διαφω-
νούσε παρά το γεγονός ότι
έδωσε την έγκρισή της.
Η ΔΕΗ πήρε την άδεια και
σήμερα προχωράει στην εγκα-
τάσταση”
Τι ακριβώς εννοεί?

16 σχόλια:

  1. Αντιπάριε,

    η θέση σου ποιά είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαι υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας...χωρίς να τις συμπαθώ τις ανεμογεννήτριες(για αισθητικούς λόγους).
    Το παραπάνω κείμενο απο ποιον υπογράφετε?
    Είναι επίσημα αποτελέσματα ερευνών Η είναι απλά κάποια σχόλια?
    Αυτές που προβλέπετε να τοποθετηθουν στην Πάρο
    ( http://www.skai.gr/master_story.php?id=110400 ), σε ποιο σημείο θα μπούν? Πάνω στο νησί Η σε θαλάσσια περιοχή κοντά σε αυτο? Γνωρίζει κανείς?

    V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tha itan kalo na grapseis gia to thema me ta fotovoltaika kai pou ehoun prossfigei idiotes sta evropaika dikastiria
    giati mehri prin tessera hronia an eihes fotovoltaika borouses na pouliseis revma stin dei eno twra oxi.....
    nomizo oti to thema me ta fotovoltaika afora poles epihriseis sto nisi!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Πάρου γνωμοδότησε αρνητικά για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Πάρο, παρ όλα αυτά αυτό εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο για να βλέπουμε πως οι αρμόδιοι λαμβάνουν υπόψη τους τοπικούς παράγοντες, Προσωπικά προσυπογράφω το βιντεακι και οποίος έχει δει από κοντά ανεμογεννήτριες θα καταλάβει γιατί εκτρώματα μιλάμε.
    Είναι πολλά τα λευτά Άρη
    Καληνύχτα Πάρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς ανώνυμο 8.49
    η άποψη μας είναι ότι τερατώδεις ανεμογεννήτριες
    είναι ασύμβατες με το κυκλαδίτικο τοπίο και ότι είναι αδιανόητο η ΔΕΗ εξαγγέλλει αιολικό πάρκο στην ΠΑΡΟ χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία.
    Χωρίς να είμαστε ειδικοί της ενέργειας πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣ v.
    o δήμαρχος ΠΑΡΟΥ μίλησε για την περιοχή Καμάρες
    οι απόψεις είναι της οργάνωσης green-planet
    πλήθος στοιχείων για τις ανεμογεννήτριες στην τράπεζα πληροφοριών της ευπλοιας στο κυριως post

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι υποστηρικτές της «χερσαίας» αιολικής ενέργειας, της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο οπουδήποτε και παντοιοτρόπως, επιδιώκουν πρωτίστως να απαξιώσουν την αντίθετη άποψη .

    «το πιο τίμιο, η μορφή του»
    Ευρίωνος τάφος
    Κωνσταντίνος Καβάφης

    Ευτυχώς, σε αντίθεση με τους πρακτικούς και «ρεαλιστές» επαγγελματίες σαν τον Ηλία Ευθυμιόπουλο, που καταγγέλει τον «περιβαλλοντικό λαϊκισμό»( ΝΕΑ, 5.12.2008 ) , υπάρχουν κι αυτοί που επιμένουν στην αρτιότητα του τοπίου , στη σημασία που ενέχουν οι επιφάνειες του χώρου για τις οικολογικές λειτουργίες. Αυτοί που αξιοποιούν μια σχέση οικεία στο χώρο των αρχιτεκτονικών θεωρήσεων - τη σχέση μορφής και λειτουργιών - εφαρμόζοντάς την στις ευρύτερες συναρτήσεις της φύσης. Αυτοί που «ψηφίζουν» το οικολογικά αυτονόητο - όπως το ότι η υπερβολική οδοποιία στον υπαίθριο χώρο, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού, οι χαλύβδινες ανεμογεννήτριες των 100 μέτρων, όχι μόνο συνθέτουν οπτικούς τραγέλαφους, απωθητικούς για κάθε νοήμονα άνθρωπο στοιχειώδους αισθητικής, αλλά επιπλέον αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα.

    Δεν θέλω να «διαφημίσω» την ευαγγελική ρήση, αλλά απλά να υποστηρίξω ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει ούτε ζει μόνο με ψωμί. Η αισθητική σε όλες τις κλίμακες της ζωής, από το «τοπίο» του ανθρώπινου σώματος ως τα τοπία της κατοικίας, της συνοικίας, της πόλης, της περιαστικής φύσης , εν τέλει όλης της φύσης, είναι σημαντική : Και μάλιστα τόσο ώστε να καταναλώνει ένα τεράστιο τμήμα του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος . Δεν είναι μόνο ο ποιητής που το λέει , αλλά και οι καθημερινές επιλογές του καθενός . Οι επιλογές που βεβαιώνουν ότι η μορφή , η όψη, το τοπίο, το φυσικό σκηνικό, είναι αξίες.

    Ενοχλεί λοιπόν τον κ. Ευθυμιόπουλο η Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος , που εναντιώνεται στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Δερβενοχώρια της Αττικής, διεκδικώντας ένα τοπίο σχετικά ομοιογενές, συμβατό με τις παραδοσιακές γραμμές και επιφάνειες, υποστηρικτικό κάποιων στοχασμών. Αλλά και οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας αντιτίθενται στις τερατώδεις ανεμογεννήτριες γιατί διεκδικούν μια φύση με φυσικότητα(!), που να μην θυμίζει εργοτάξιο ή οικόπεδο γενικών χρήσεων, με τα ΚΥΤ(Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης) της ΔΕΗ και τις καλωδιώσεις πάνω από περιοχές εξοχικής κατοικίας. Με ανάλογα επιχειρήματα πορεύονται οι κάτοικοι της Σκύρου και πολλών ακόμη περιοχών..

    Οι υποστηρικτές της «χερσαίας» αιολικής ενέργειας, της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο οπουδήποτε και παντοιοτρόπως, επιδιώκουν πρωτίστως να απαξιώσουν την αντίθετη άποψη . Η πενία των επιχειρημάτων τους κατεργάζεται τέχνας αποπροσανατολισμού της συζήτησης και συμψηφισμού καταστάσεων . Κάνουν σαν να μην έμαθαν για τις επιθαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις στην Δανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία – στη τελευταία μάλιστα της τάξεως των 11000 μεγαβατ . Συνηγορούν άκριτα με οποιαδήποτε αιολική εφαρμογή , με την ίδια ελαφρότητα που κάποτε κάποιοι υποστηρικτές της υδροηλεκτρικής ενέργειας συνηγορούσαν με τα γιγαντιαία φράγματα , παρά τις διαφαινόμενες επιπτώσεις τους. Αδυνατούν ή αρνούνται να προτείνουν ένα άλλο μέλλον στην αιολική ενέργια, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι εφαρμογές της στη ναυσιπλοϊα ή σε συμπαραγωγές – όπως είναι το έργο αφαλάτωσης νερού στην Ηρακλειά των Κουφονησίων μέσω «ενεργειακής παροχής» από ανεμογεννήτρια εγκατεστημένη στη θάλασσα.Και φυσικά παραγνωρίζουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ελληνικές ακτογραμμές των 16.000 περίπου χιλιομέτρων, εάν πολλαπλασιασθούν με το εύρος των χωρικών μας υδάτων....

    Αποτολμούν λοιπόν να καταλογίζουν στην αντίπαλη άποψη «λαϊκισμό» - δηλαδή «προσαρμογή» στα παράλογα αιτήματα διαφόρων λαϊκών ομάδων. Αποτολμούν αυτοί που προσαρμόζονται και παραπροσαρμόζονται με τα τοπιοκτονικά σχέδια μιας κατεξοχήν δημοσιοσχεσίτικης βιομηχανίας, όπως είναι η αιολική . Αυτοί που συμπαρατάσσονται με τεχνικά λόμπυ συγκεκριμένης τεχνογνωσίας, εξαγώγιμης στους «ημιάγριους» και «οικολογικά άσχετους» της ανατολικής Μεσογείου.

    Σε όλα αυτά δεν μπορεί κανείς παρά να πει : Να σταματήσει το θέατρο των «εχθρών του λαϊκισμού», που τάχατες ορθώνεται ενάντια στο ρεύμα...Να σταματήσει να λέει ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα.......

    Του Γιάννη Σχίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά,είναι δυνατόν οι Ναουσαίοι να δεχτούν ανεμογεννήτριες,σε τόσο κοντινή απόσταση απο την Νάουσα?
    Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την τοποθέτηση τους στην θάλασσα,χωρίς να ειναι ορατές,ειναι η παρακάτω?
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_07/02/2009_302560

    V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρος - Να προστατευτεί η φυσιογνωμία των νησιών, Οι Φίλοι της Πάρου

    ΠάροςΣύντομα στην Πάρο θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα: Την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, τα οποία, αφενός, ανταποκρίνονται σε πάγια αιτήματα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά, αφετέρου, προσβάλλουν το μοναδικό αισθητικό περιβάλλον ενός κυκλαδονησιού που ουσιαστικά - ζει από τον τουρισμό: Από "προσεκτικές" δημοσιεύσεις φαίνεται ότι n Σύρος, n Άνδρος, n Τήνος και n Πάρος, ίσως και άλλα νησιά, έχουν "επιλεχθεί" για να "φιλοξενήσουν" τα αιολικά πάρκα του Αιγαίου! Η Πάρος μάλιστα θα τροφοδοτεί με ενέργεια άλλα πέντε νησιά: τη Νάξο, την Ίο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο και βέβαια την Αντίπαρο!.

    Ως ήπια τεχνική παραγωγή ενέργειας, n αιολική ενέργεια έχει πλεονεκτήματα. Παρουσιάζει, ωστόσο, και ορισμένα μειονεκτήματα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ (Κέντρο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) τα μειονεκτήματα είναι αρκετά:
    Θόρυβος για όσους ατυχήσουν να βρίσκονται πλησίον, κάποιες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των μηχανημάτων, παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες,
    αλλά και στις τηλεοράσεις. Δεν αναφέρονται περιέργως n υποβάθμιση της αξίας της γης σε πολύ μεγάλη ακτίνα, αλλά ούτε και οι δυσμενέστατες
    συνέπειες στον τουρι­σμό, από τη θέα και μόνο των τεράστιων αυτών αντιαισθητικών ελίκων. Παραθέτουμε, μεταξύ άλλων, από την ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ»: «...Δεδομένου βεβαίως ότι οι ανεμογεννήτριες είναι κατ` ανάγκη ορατές από απόσταση, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες
    κάθε τόπου εγκατάστασης και να γίνεται προσπά­θεια ενσωμάτωσής τους στο τοπίο».
    Η μοναδικότητα, σε παγκόσμια κλίμακα, του κυκλαδικού περιβάλλοντος ελήφθη υπόψη από τους­ αρμόδιους, οι οποίοι "αδειοδοτούν" την εγκατάσταση
    αιο­λικών πάρκων στις Κυκλάδες; Οι ανεμογεννήτριες θα "ενσωματωθούν" στο τοπίο;».
    Σ' όλους τους ενδιαφερόμενους, γεννώνται αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί n Πάρος -τουριστικό νησί; Σε ποια περιοχή θα γίνουν τα πάρκα; Τι έκταση
    θα καταλά­βουν; Από πόσα χιλιόμετρα. θα είναι ορατές; Τι θόρυβο θα παράγουν;
    Τι επιπλέον υποδομές θα χρειαστούν (πυλώνες, καλώδια υψηλής τάσης...;
    Υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες και, αν ναι, γιατί δεν γνωστοποιούνται; Ποιοι θα διαχειρίζονται την ενέργεια αυτή και ποιοι θα την
    τιμολογούν;»
    Η βεβαιότητα είναι ότι θα παραμείνει (για περιπτώσεις άπνοιας ή άλλες) το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νάουσα, οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να
    λειτουργήσουν χωρίς αυτό!
    Μήπως, όμως, αφού n αιολική ενέργεια είναι "ασυνεχής" και δεν αποθηκεύεται, υπάρξει και ανάγκη περαιτέρω επέκτασης του υπάρχοντος εργοστασίου,
    λόγω της τροφοδοσίας των έξι νησιών;
    Είναι επίσης βέβαιο ότι τα αιολικά πάρκα ανταποκρίνονται σε σημερινές, αλλά και αυριανές ανάγκες "ανάπτυξης". Δηλαδή, όσον αφορά τις Κυκλάδες,
    'Οικιστικής ανάπτυξης". Γιατί δεν προτείνουν οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες τον περιορισμό της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης ή και άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας;
    Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο ο οποίος, οριακά, θα τελειώσει όταν "συναντηθούν" το "επερχόμενο άστυ" με τα αιολικά πάρκα! Πώς οι Αρχές
    επιλαμβάνονται αυτού του φαύλου "μovτέλoυ ανάπτυξης";.
    Σε μια συγκυρία που η υπερθέρμανση του πλανήτη, επιβεβαιώνει καθημερινά τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, οι Φίλοι της Πάρου τοποθετούνται σαφώς
    υπέρ των υψηλών στόχων που n Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και, φυσικά, της αιολικής.
    «Θεωρούμε εντούτοις, ότι οφεί­λουν οι Αρχές να προβαίνουν στις σωστές χωροθετήσεις. Σ' ό,τι αφορά, ιδιαίτερα, τα αιολικά πάρκα, είναι σωστό να
    επιλέγονται κατοικημένα και δη τουριστικά νησιά, τα οποία, επιπλέον, αποτελούν τμήμα μιας παγκόσμιας περιβαλλοντικής και πολιτιστικής
    κληρονομιάς, όπως οι Κυκλάδες; Η φυσιογνωμία των νησιών αυτών είναι τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα μας και πρέπει να προστατευτεί.
    Οι διασφαλίσεις για την προστασία του οπτικού τοπίου στα νησιά αυτά, μας φαίνονται δυσα­νάλογες σε σύγκριση με τους όρους εγκατάστασης των
    ανεμογεννητριών σε ακατοίκητα νησιά.
    Ευχόμαστε, ότι οι εθνικές Αρχές, στην περίπτωση που επιτρέψουν τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα τουριστικά νησιά και ιδιαίτερα στην Πάρο, θα προχωρήσουν στη χωροθέτησή τους, αφού πραγματοποιήσουν τις ανάλογες σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες που θα ελαχιστοποιούν, n καλύτερα, θα εξαφανίζουν τις πραγματικές και αισθητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο κυκλαδικό περιβάλλον.
    Και ότι, ασφαλώς, πριν από κάθε παρέμβαση, οι κάτοικοι της Πάρου δεν θα αγνοηθούν, αλλά θα ζητηθεί - και θα γίνει σεβαστή - n γνώμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βουνοκορφές του Αιγαίου
    Αιολικές ‘Πτολεμαΐδες’ του 21ου αιώνα;


    Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αναγκαιότητα ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και την μείωση των εκπομπών CO2 που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και ενώ όλοι συμφωνούμε οτι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας εναλλακτικής των ορυκτών καυσίμων (ειδικά όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν), το debate για το εάν υπάρχει τελικά χρυσή τομή μεταξύ της καταστροφής που προκαλούν τα χερσαία αιολικά πάρκα και της ανάγκης παραγωγής ‘πράσινης’ ενέργειας καλά κρατεί, βρίσκοντας φανατικούς υπερμάχους αλλά και πολέμιους υπέρ και κατά της ανάπτυξής τους.
    Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η πρόσφατη αίτηση που εξετάσθηκε από το Δ.Σ. Εξωμβούργου, εταιρείας γαλλικών συμφερόντων, για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων 300-500ΜW σε Τήνο και Άνδρο (=200 έως 330 ανεμογεννήτριες μεσαίου μεγέθους 1,5MW, ή 66 έως 166 μεγάλου μεγέθους 3MW περίπου). Σκοπός μου η παρουσίαση των επιχειρημάτων και των δύο πλευρών και η κατάθεση κάποιων προσωπικών ερωτημάτων/ προβληματισμών γύρω απ’τα οποία η τοπική κοινωνία της Τήνου θα κληθεί σύντομα να λάβει θέση εάν δεν θέλει να καταλήξει μια μέρα ως άλλη (αιολική) Πτολεμαΐδα για την εξυπηρέτηση και μόνο των ενεργειακών αναγκών της Αθήνας και των επιχειρηματικών μεγαλόπνοων σχεδίων κάποιας ξένης εταιρείας.
    Η παρουσίαση που κάνω εδώ σίγουρα δεν είναι τεχνοκρατική. Η καταγραφή των επιχειρημάτων των δύο πλευρών θα είναι όσο το δυνατόν αντικειμενική όμως ο σχολιασμός όπως θα έχετε ήδη καταλάβει θα έχει μια έντονη συναισθηματική φόρτιση υπέρ.... των βουνοκορφών. Ζητώ την κατανόησή σας γι’αυτό αλλά όταν καταστρέφουμε ένα βουνό το καταστρέφουμε για πάντα. Γι’αυτό και η συγκεκριμένη άσκηση απαιτεί την προσοχή και την εγρήγορση όλων μας.

    Ξεκινάμε λοιπόν με τα υπέρ. Tα χερσαία αιολικά πάρκα:

    1. Βοηθούν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.
    2. Βοηθούν στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς μειώνονται οι ρύποι από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή πετρέλαιο.
    3. Βοηθούν στην επίτευξη του εθνικού μας στόχου σε σχέση με την ανάπτυξη ΑΠΕ που ισούται με το 34% της κατανάλωσης μέχρι το 2050.
    4. Εκμεταλλεύονται μια πηγή ενέργειας τον άνεμο που είναι δωρεάν και ανεξάντλητη.
    5. Όλες οι περιοχές πρέπει να υποστούν το περιβαλλοντικό κόστος της εγκατάστασης αιολικών όπως η Πτολεμαΐδα τόσα χρόνια καταστρέφεται για να έχουμε εμείς ρεύμα.
    6. Δημιουργούν τοπικές θέσεις εργασίας.
    7. Αποτελούν έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις για τους ιδιοκτήτες γης.
    8. Εξασφαλίζουν σταθερά έσοδα στους δήμους εάν αυτά εγκαθίστανται σε δημοτική γη.

    Και περνάμε στα κατά. Tα χερσαία αιολικά πάρκα:

    1. Δεν οδηγούν στην απεξάρτηση του Κράτους από τα ορυκτά καύσιμα. Μονάδες παραγωγής πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα για της περιόδους που δεν φυσάει, καθώς το ρεύμα που παράγεται δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί. Έτσι, ενώ μειώνεται κάποιες χρονικές περιόδους η κατανάλωση πετρελαίου και λιγνίτη τελικά όπως παραδέχεται και η ΔΕΗ στο κράτος, δηλ. σε όλους εμάς, κοστίζει παραπάνω η ύπαρξη αιολικών στο δίκτυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία που παρ’ όλο που ηγείται των εξελίξεων στη χρήση αιολικής ενέργειας, δεν κατάφερε να υποκαταστήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα πυρηνοκίνητο ή κινούμενο από άνθρακα σταθμό παραγωγής και αμφισβητείται, εσωτερικά η ενεργειακή της πολιτική, σε σχέση π.χ. με αυτή της Γαλλίας.
    2. Η ενεργειακή δυνατότητα του ανέμου είναι συγκριτικά χαμηλή. Σύγχρονες ανεμογεννήτριες με επιφάνεια έλικας μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου παράγουν μόνο μικρά κλάσματα από την ενέργεια που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η αιολική ενέργεια λοιπόν δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο στις στατιστικές που αφορούν τόσο την ενέργεια, όσο και τους ρύπους ή τα αέρια του θερμοκηπίου.
    3. Για την παραγωγή και την τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας καταναλώνεται τόση ενέργεια που ποτέ στο χρόνο ζωής της δεν θα μπορέσει να αποσβέσει.
    4. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν στην ουσία βιομηχανικές ζώνες και η χωροθέτησή τους δεν θα πρέπει να γίνεται σε παρθένες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ή υδροφόρους ορίζοντες, περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, Natura και γενικά περιοχές που ζουν απ’τον τουρισμό καθώς επιφέρουν ριζική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
    5. Η πτώση των τιμών των ακινήτων που συνοδεύει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αντικατοπτρίζει την αντιλαμβανόμενη επιδείνωση της ποιότητας ζωής στις περιοχές αυτές. Μία ανεμογεννήτρια ακούγεται σε ακτίνα 800 μέτρων και ένα αιολικό πάρκο ακούγεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση.
    6. Μία ανεμογεννήτρια μπορεί να δώσει εισόδημα στον ιδιοκτήτη του χωραφιού στο οποίο εγκαθίσταται, αλλά μηδενίζει την αξία πολλών γειτονικών εκτάσεων.
    7. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο διατηρεί τρεις μόλις υπαλλήλους άρα η συμμετοχή τους στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι μηδαμινή. Αντιθέτως υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά τις περιοχές εγκατάστασης πλήττουν τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
    8. Οι επεμβάσεις σχεδιάζονται και αποφασίζονται από τεχνοκράτες, με σημείο αναφοράς τα συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, σε αντίθεση με την ισχύουσα εθνική περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία, τις Οδηγίες της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικά τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
    9. Ο χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι 20-25 χρόνια. Όταν ο χρόνος αυτός παρέλθει οι ιστοί και οι άλλες υποδομές αφήνονται στην τύχη τους έχοντας καταστρέψει όμως ριζικά και για πάντα το τοπίο.
    10. Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν και τον κόσμο των ζώων. Τα πουλιά εκδιώκονται από τις περιοχές που αναπαράγονται, κουρνιάζουν και τρέφονται, ενώ σημαντικός είναι ο κίνδυνος από τις ανεμογεννήτριες για τα σμήνη αποδημητικών πουλιών που διασχίσουν τα νησιά μας. (Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι από επιφυλακτική έως αρνητική για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αιολικά πάρκα στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Τις ανησυχίες τους για τη διατάραξη των κυνηγότοπων έχουν εκφράσει και πολλοί κυνηγετικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, οι οποίοι σημειωτέων έχουν υπάρξει πρωτεργάτες σε διαμαρτυρίες κατά των ανεμογεννητριών).
    11. Η καταστροφή της Πτολεμαΐδας είναι ένα τραγικό γεγονός όμως ταυτόχρονα είναι ένα λάθος του ελληνικού κράτους που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί στα νησιά μας.
    12. Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Γι’αυτό είναι προτιμότερο να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων καθώς σε λίγα χρόνια η ίδια τους η τεχνολογία μπορεί να τα αναιρέσει (έχοντας όμως καταστρέψει ολοκληρωτικά τους τόπους εγκατάστασης).
    13. Θα πρέπει να εξετασθούν και άλλοι τύποι ΑΠΕ λιγότερο επιβλαβείς στο τοπίο και τη φύση όπως οι πλωτές ανεμογεννήτριες, η ενέργεια από γεωθερμία, τα ηλιακά συστήματα κ.α. Και φυσικά η ανάπτυξη και επιδότηση οικιακών συστημάτων μικρής κλίμακας. Πρωτίστως πρέπει να εξεταστεί οι οικολογική και ενεργειακή κατασκευή, και η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρισμού.

    Αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Θα ήθελα να προσθέσω πως το σύνολο των μεγάλων οικολογικών οργανώσεων της χώρας έχει ταχθεί κατά του προτεινόμενου από την Κυβέρνηση Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ. Ενώ αντιδράσεις κατοίκων κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (βλ. Σέριφο, Σκύρο, Νάξο, κ.α.), αλλά και σε όλη την Ευρώπη όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου ζητάνε την άμεση παύση των επιδοτήσεων στα χερσαία αιολικά πάρκα.
    Από νομική άποψη ο κ. Μ. Δεκλερής, τέως πρόεδρος του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίτιμος πρόεδρος της ολομέλειας αυτού, σημειώνει: «Η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έπεται της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματά μας, τα βουνά μας, με τις αλπικές ζώνες, τους δρυμούς τους, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα, και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο. Οι ανεμογεννήτριες, σχεδιασμένες σε ξένες χώρες, είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθ. 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων».

    Οι ενεργειακές ανάγκες της Τήνου καλύπτονται μόλις με το 1/50 των ανεμογεννητριών που θέλει να τοποθετήσει η εν λόγω εταιρεία στα βουνά μας. Για να καλύψουμε δε το ποσοστό μας επί του εθνικού στόχου θα αρκούσαν μόλις 2 ανεμογεννήτριες. Ποιος ο λόγος λοιπόν να βιαστούμε να συμμετέχουμε ως νησί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λεκανοπεδίου και της Μύκονου καταστρέφοντας δια πάντως κάποιες περιοχές μας, όταν χωρίς καμία αμφιβολία το ενεργειακό πλάνο της χώρας είναι από ασαφές έως θολό?
    Το όραμα ενός νησιού αυτόνομου που παράγει την ενέργεια που καταναλώνει πρέπει να ομολογήσω πως είναι για μένα, όπως νομίζω και για πολλούς από εσάς, δελεαστικό έως άκρως συγκινητικό. Όμως, μετά από αρκετή μελέτη πάνω στο θέμα, έχω διαπιστώσει πως με τα τωρινά δεδομένα είναι μη εφικτό. Προτείνω λοιπόν αυτοσυγκράτηση, σεβασμό σε αυτό που βρήκαμε απ’τους προγόνους μας, προστασία των τελευταίων παρθένων περιοχών του νησιού μας και κυρίως καλή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από όλους. Το τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και καλώ όλους σας να το σκεφτείτε προσεκτικά, ελεύθεροι από τα ψευτοδιλήμματα που μας επιβάλουν οι επενδυτικές εταιρίες.
    Προτείνω επίσης, προσεκτική ανάλυση και αυτών ακόμα των οικονομικών συνεπειών. Τα τελευταία χρόνια πολλές αξιόλογες προσπάθειες γίνονται από κατοίκους και τις τοπικές Αρχές της Τήνου για την προώθηση και ανάπτυξη στο νησί ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός και ο πολιτισμικός. Παρ’όλο που έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας, φαίνεται η ανάπτυξη και το μέλλον του νησιού να προσανατολίζονται πως αυτές τις δραστηριότητες, οι οποίες είναι μη εποχικές και υψηλών εισοδημάτων εάν αναπτυχθούν με όραμα, μεράκι και σωστό συντονισμό.

    Τα νησιά μας ζουν από τον τουρισμό και έως τώρα θεωρούνταν κοιτίδα του πολιτισμού. Αν κάποιοι θέλουν να τα μετατρέψουν σε γη non grata είναι δικαίωμά τους. Όμως είναι δικαίωμα, αλλά και συνάμα υποχρέωση όλων μας, στη μνήμη των προγόνων μας, η προάσπιση της ιστορίας και της ποιότητας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε καθημερινά.
    Οι βουνοκορφές του Αιγαίου είναι πολύτιμες (ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά).

    Ιωάννα Παπασταθοπούλου
    Αρχ/των μηχανικός ΕΜΠ- ΜΑ στη διαχείριση αρχαιολογικής κληρονομιάς
    Επικοινωνία: alalazontatopia@gmail.com και http://alalazontatopia.blogspot.com

    Βιβλιογραφία: http://eyploia.aigaio-net.gr/ και http://www.diktioaigaiou.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κάποια οικονομικά στοιχεία απο apodimos.com
    ....Kαθώς το κόστος του μαύρου χρυσού εκτινάσσεται στα ύψη και η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο μεγαλώνει, μεγάλοι όμιλοι από την Eλλάδα και το εξωτερικό ποντάρουν στα κέρδη που «βλέπουν» στην αιολική ενέργεια. Ο συνωστισμός αυτός και το ξαφνικό ενδιαφέρον για τα αιολικά πάρκα δεν είναι, βέβαια, τυχαίος. Πρόκειται για μια χρυσοφόρα επένδυση με σίγουρο πελάτη, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), και ταυτόχρονα με υψηλά καθαρά κέρδη που μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 70% του συνολικού ετήσιου τζίρου! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 36 μεγαβάτ, που κόστισε 41 εκατ. ευρώ, μπορεί να παράξει σε ετήσια βάση 80.000 μεγαβατώρες, τις οποίες με σημερινές τιμές θα πουλήσει προς 73 ευρώ τη μία, εισπράττοντας έτσι συνολικά 5,84 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου (εργατικό προσωπικό μόλις 5 άτομα, συντήρηση και λειτουργία, τέλη χρήσης στον οικείο δήμο) αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνολικού του τζίρου.

    Βεβαίως, τα κέρδη αυτά δεν θα μπουν στα ταμεία της επιχείρησης από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, αλλά θα απαιτηθούν περίπου 8 χρόνια προκειμένου να αποσβεστεί το κόστος της επένδυσης. Επισημαίνεται ότι για κάθε μεγαβάτ, το κόστος αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μετά την οκταετία, πάντως, τα ετήσια μεικτά κέρδη που θα βάζει στα ταμεία της η συγκεκριμένη επιχείρηση, θα ανέρχονται σε περίπου 4,09 εκατ. ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τι μας ειπε ο Δήμαρχος?
    μου θυμιζει εκείνο ¨ΤΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕΣ, ΠΩΣ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ .......

    πωπω δεν βγάζουμε ακρη. Ολα ειναι μπερδεμένα μεταξύ τους,ενώ θα μπορουσαν να είναι απλά.
    v.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γιατί ποιός ενημέρωσε την Τοπική Κοινωνία της Πάρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. a den xerw an exei enimerwthei i Paros.
    egw oti diavasa gia Paro, einai apo efimerides kai sites.
    Apaitiste gia tin enimerwsi sas Parianoi,twra pou mathate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σηκώθηκε απαγορευτικό για τα αιολικά πάρκα

    Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

    Καλή η πράσινη ενέργεια, αγία και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και της ενεργειακής κρίσης, αλλά... ας προσπαθήσουν οι άλλοι γι' αυτό!

    Η επικρατούσα λογική του ελληνικού παράδοξου. Από τη μία, ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη δυστοκία της στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κι από την άλλη, εκδηλώνονται σθεναρές αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

    Από τη Βοιωτία ώς την Εύβοια και τα Κυκλαδονήσια, δήμαρχοι,νομάρχες και οργανώσεις πολιτών διαφωνούν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές τους. Υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα αποτελούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, με δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα στα οποία εγκαθίστανται.

    Υπερκατασκευές

    Ειδικά για τα νησιά, η βασικότερη διαφωνία αφορά την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, όπως προβλέπουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Υπερκατασκευές, δηλαδή, ασυμβίβαστες με τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού τοπίου.

    * «Στο βωμό των κάθε λογής κερδοσκοπικών συμφερόντων και με απαίδευτες χωροθετήσεις μετατρέπουν την ευλογία της αιολικής ενέργειας σε κατάρα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες», μας λέει ο Στάθης Ζακυνθινός, πρόεδρος της Ενωσης Πολιτών Σκύρου για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Μας πληροφορεί ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών στο βουνό Κόχυλας. Στο τμήμα του νησιού που έχει χαρακτηριστεί Natura και διαβιοί το σκυριανό αλογάκι.

    «Μιλάμε για παραγωγή ενέργειας ίση με 333MV (μεγαβάτ), το 14% του εθνικού στόχου. Ως οικολογική οργάνωση δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Είμαστε αντίθετοι, όμως, σε τέτοιου τύπου υπερκατασκευές», τονίζει.

    * Με την προοπτική μιας τέτοιας υπερκατασκευής ξεσηκώθηκε σύμπασα η Σέριφος το περασμένο καλοκαίρι. Το επενδυτικό σχέδιο, για το οποίο οι γνωρίζοντες λένε ότι πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, προβλέπει την εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών ισχύος 261 μεγαβάτ.

    «Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο ολοκληρωτικής καταστροφής για το νησί μας», μας λέει η δήμαρχος Αγγελική Παπαλεξοπούλου-Συνοδινού.

    Οι αντιδρούντες συμφωνούν με τη δημιουργία μόνο μικρού αριθμού ανεμογεννητριών που θα καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής τους.

    * «Αυτή είναι μία τελείως εσφαλμένη προσέγγιση», σχολιάζει ο Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, προϊστάμενος της διεύθυνσης ΑΠΕ, στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η λογική ότι "καλύπτω με τον αέρα ενός νησιού μόνο τις δικές του ενεργειακές ανάγκες" μάς πηγαίνει σε κοινωνίες αρχέγονες. Ο αέρας είναι φυσικός πόρος για όλους και τον εκμεταλλευόμαστε για το σύνολο της χώρας».

    * Ο Αρθούρος Ζερβός, καθηγητής στο ΕΜΠ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφωνεί ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών πρέπει να γίνει σε μία συντεταγμένη βάση και με προσοχή για το πού και το πώς. Διαφωνεί, όμως, με τις αντιδράσεις:

    «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν θέλουν ανεμογεννήτριες, τι αντιπροτείνουν; Να καίνε στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα λιγνίτη; Οι άλλοι να πεθαίνουν και εμείς να μη βάζουμε αιολικά γιατί μας ενοχλούν οπτικά;».

    Λάθος πρακτική

    Το πού και το πώς ωστόσο φαίνεται να μην έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη σε αρκετές περιπτώσεις. Τον περασμένο Ιανουάριο κατατέθηκε το τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Μετά τις όποιες αλλαγές θα πάρει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

    Σ' αυτό εντοπίζει σημαντικές αδυναμίες το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ).

    Συγκεκριμένα, στηλιτεύει τη δημιουργία αιολικών μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε εθνικούς δρυμούς (με εξαίρεση τον πυρήνα τους).

    Αρνητικά κρίνει και τη μη εξαίρεση των περιοχών του δικτύου Natura, για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη οι διαδικασίες θεσμοθέτησης της προστασίας τους. Το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει την απόλυτη εξαίρεση των εθνικών δρυμών. Για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις υποστηρίζει ότι «η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται κατ' εξαίρεση και ύστερα από σοβαρή εξέταση εναλλακτικών λύσεων».

    Υποβάθμιση οικοτόπων

    Προειδοποιεί δε ότι «η εγκατάσταση αιολικών μονάδων συνεπάγεται μεγάλα συνοδά έργα: διάνοιξη δρόμων, παραιτέρω υποβάθμιση οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, αλλά και «παράθυρα »για την αδειοδότηση νέων χρήσεων γης εντός των δασών».

    * Η επενδυτική πρακτική των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων ειδικά στα νησιά χαρακτηρίζεται λανθασμένη και από τον Π. Χαβιαρόπουλο. Κατά την άποψή του, αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρχε ένα κεντρικό σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

    «Προκειμένου οι επενδύσεις να είναι αποδοτικές στο βαθμό που οι ίδιοι οι επενδυτές θα έφτιαχναν και το καλώδιο διασύνδεσης, αναγκάζονταν να πάνε σε μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ. Κάτι που είναι λάθος. Η λύση είναι να γίνουν αιολικά πάρκα στα νησιά, αλλά όχι στην κλίμακα που το συζητάμε. Ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να φτιάξει τις υποδομές των διασυνδέσεων».

    * Ο νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί συμβιβαστικές λύσεις:

    «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τουριστικές ή βιομηχανικές Κυκλάδες. Τα νησιά μας έχουν πεπερασμένες δυνατότητες και συγκεκριμένη έκταση. Δεν είμαστε κατά της καθαρής ενέργειας. Μπορούμε, όμως, να βρούμε κι άλλες λύσεις. Σήμερα, ας πούμε, υπάρχει κι η τεχνολογία για πλωτά αιολικά πάρκα».

    Τα πλωτά αιολικά λειτουργούν πράγματι στις βόρειες χώρες. Πολλές πλευρές υποστηρίζουν ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία, λόγω του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών.

    Υπάρχει η δυνατότητα

    * Την άποψη αυτή ανατρέπει μελέτη της επιστημονικής ομάδας του εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ, με διευθυντή τον πρύτανη Κώστα Μουτζούρη. Η μελέτη καταγράφει 20 θέσεις από τη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα ώς τα νησιά, όπου μπορούν να κατασκευαστούν πλωτά αιολικά πάρκα. Ο πρύτανης μας εξηγεί ότι, λόγω της εγκατάστασής τους στο θαλάσσιο χώρο και σε μακρινή απόσταση από την παράκτια ζώνη, ο θόρυβος και η οπτική όχληση δεν έχουν καμία επίπτωση.

    «Τα κριτήρια που θέσαμε ήταν πάρα πολλά: να μην οχλούν οπτικά αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαιτέρους κάλλους, να μη φαίνονται από οικισμούς και παράκτιες ζώνες αναψυχής. Να μην υπάρχει, επίσης, σε κοντινή απόσταση ναυσιπλοΐα, αλιεία και διέλευση πτηνών. Και, φυσικά, αποκλείσαμε τις περιοχές με μεγάλα βάθη. Να υπογραμμίσω ότι και για τις 20 θέσεις που προτείναμε, είχαμε τη σύμφωνη γνώμη και της τοπικής κοινωνίας».

    * Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Β. Περιστέρης προσθέτει τη δική του άποψη. «Για την αρνητική θέση των τοπικών κοινωνιών ευθύνεται η πολιτεία, η οποία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν προέβη ποτέ σε μία συστηματική ενημέρωση των πολιτών».


    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/08/2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η μονη ληση ειναι η πηρινικη ενεργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή