Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Αλήθειες και ψέματα για τα τέλη παρεπιδημούντων

kedke_logo

 

clip_image002

και ένα δελτίο τύπου

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αθήνα 20/2/09

ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπόψη:

Συντακτών Τ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλου, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση πήρε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 1,5% του τέλους παρεπιδημούντων, αλλά της αποδίδει όλα τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να καλύψει αυτήν τη μείωση, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

Η απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους από φέτος, που σημαίνει 420 εκ. ευρώ παραπάνω από ότι έπαιρνε μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση, προορίζονται να καλύψουν το κόστος όλων των μέχρι σήμερα μεταφερθεισών ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ στους δήμους, όπως ρητά ο νόμος προβλέπει. Δηλαδή το κόστος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών υπηρεσιών, της συντήρησης των σχολείων, της συντήρησης των δρόμων, της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων, της πολιτικής προστασίας καθώς και όλες τις δαπάνες μισθοδοσίας των 10.000 περίπου υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με βάσει το Π.Δ. 164!!!

Σημειωτέον ότι ακόμη και με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, το οικονομικό έλλειμμα για την κάλυψη όλων αυτών των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ είναι της τάξης των 320 εκ. ευρώ, και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος και πότε θα το καλύψει.

¶ρα πριν ο κ. υπουργός επιδοθεί σε εύκολες δημαγωγίες και επικοινωνιακά τρυκ και αν θέλουμε ως χώρα να απαντήσουμε με αξιοπιστία στην οικονομική κρίση και όχι να ρίχνουμε τα βάρη των συνεπειών της στην πλάτη των μη εχόντων – εν προκειμένω των δήμων – καλό θα είναι να φροντίζουμε να βρίσκουμε και αξιόπιστα επιχειρήματα. Διαφορετικά αυτά καταντούν έωλα και διάτρητα.

Το δεύτερο που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο υπουργός κ. Κ. Μαρκόπουλος, που αποδέχεται ως θέσφατα τα ψευδή επιχειρήματα της συντεχνίας των ξενοδόχων, είναι το γεγονός ότι, το τέλος παρεπιδημούντων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το εισπράττουν από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, αναπλάσεων, έργων τουριστικής υποδομής κ.λπ., που παρέχουν οι δήμοι.

¶ρα οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν από το ταμείο τους ούτε ένα ευρώ.

Αν λοιπόν, θεωρούμε ότι λόγω της κρίσης δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγούμε και να το πούμε ευθέως. Πάντως η Αυτοδιοίκηση τέτοιου είδους δαπάνες σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να καλύψει.

Επιπλέον η ψήφιση μιας τέτοιας ρύθμισης τινάζει στον αέρα τους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, τα έσοδα των οποίων θα υποστούν μείωση που κυμαίνεται από δήμο σε δήμο από 15% έως 60% και που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε πόρους άνω των 350 εκ. ευρώ.

Η ΚΕΔΚΕ απευθύνει λοιπόν στην Κυβέρνηση ύστατη έκκληση να ανακαλέσει ΤΩΡΑ τη διάταξη και να ξεκινήσει ΤΩΡΑ ένας ουσιαστικός διάλογος με την Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και στον τομέα του τουρισμού, σε μια ισότιμη βάση. Και πάντως όχι στηρίζοντας τους μεν – εν προκειμένω τις συντεχνίες των εχόντων – σε βάρος των δε, δηλαδή των τοπικών κοινωνιών και εν τέλει της ίδιας της τοπικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Διαφορετικά η αξιοπιστία στην πολιτική για τη χώρα μας θα παραπέμπεται στη σφαίρα του φανταστικού και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις γνωστές σε όλους μας καλένδες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή