Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ… ΑΛΛΑ…

photo

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται πλέον προτάσεις για χρηματοδότηση νέων αγροτών που θα δημιουργήσουν τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατ επάγγελμα νέους αγρότες που έχουν ηλικία από 18-40 ετών. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το 2009 είναι 100 εκ €.

Για να επιδοτηθεί ένα πρόγραμμα πρέπει να έχει τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

· ο νέος αγρότης να έχεί συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους.

· να είναι μόνιμος κάτοικοι περιοχής εφαρμογής :

o Ορεινού ή μειονεκτικού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού.

o Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.

· η γεωργική τους εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας.

· να διαθέτει επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

· να υποβάλλει Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες.

· Αναλαμβάνει τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

· Τα νομικά πρόσωπα.

· Τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, νόμιμοι εκπρόσωποι, κ.λπ.) νομικού προσώπου που ασκούσε ή εξακολουθεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα κατά τα 5 προηγούμενα χρόνια.

· Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οι στρατιωτικοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κλπ. Οι εποχιακοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου εξετάζονται ανά περίπτωση (ημερομίσθια, μισθός, περίοδος και διάρκεια σύμβασης κλπ). Η περιστασιακή απασχόληση δύναται να γίνει αποδεκτή εφόσον πραγματοποιείται σε χρόνο που το είδος της καλλιέργειας ή ο κλάδος της παραγωγής το επιτρέπει.

· Όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.

· Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) μεγαλύτερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς.

· Όσοι έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 100% του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

· Όσοι ο/η σύζυγος είναι κατά κύρια απασχόληση γεωργός, είτε είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ και λαμβάνει ενισχύσεις.

· Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού.

· Οι σπουδάστριες- σπουδαστές και φοιτήτριες- φοιτητές.

· Όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης ή εκκρεμεί εις βάρος τους δίωξη για καλλιέργεια, κατοχή, εμπορία, διάθεση ναρκωτικών ουσιών, ζωοκλοπή, καταστροφή του περιβάλλοντος και απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκτιση της οποιασδήποτε ποινής για τα αδικήματα αυτά.

· Όσοι έχουν τύχει απόφασης ένταξης και πήραν ενισχύσεις πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οποτεδήποτε στο παρελθόν.

ΠΟΙΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

1. Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου προς ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και να έχει μέγεθος τυπικών απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον μισή (0,5) ΜΑΕ.

2. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

α) Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους

β) Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλύτερα ή ίσα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (1 στρέμμα), με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους στα οποία είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά και μικρότερα αγροτεμάχια.

3. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Το σύνολο της εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης προς ένταξη δεν υπερβαίνει, σε κάθε περίπτωση, τους 14 μήνες.

5. Για τους σκοπούς της εφαρμογής του Μέτρου αρχηγός οικογενειακών εκμεταλλεύσεων θεωρείται όταν:

α) η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας υπάρχει στο πρόσωπο και των δύο συζύγων και δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ συζύγων.

β) μόνο ένας των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης.

γ) Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης που έχει υποβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.

Ο νέος αγρότης πρέπει να επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου εντός 5 ετών. Αυτοί αφορούν σε:

α) Δημιουργία γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερου της µιας μονάδας απασχόλησης και εισοδήματος μεγαλύτερου του 80% του εισοδήματος .

β) Επίτευξη της συμμόρφωσης προς ισχύοντα κάθε φορά κοινοτικά πρότυπα, τα αντίστοιχα για το είδος της επένδυσης που πραγματοποιεί.

γ) Υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

δ) Απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες ή παρακολούθηση μαθημάτων διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών.

ε) Να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

στ) Απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, δηλαδή να αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες που ασκούνται στα όρια της εκμετάλλευσης του και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός των ορίων της γεωργικής εκμετάλλευσης πάνω από 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης.

ζ) Να κάνει οριστική εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 24 μηνών.

η) Να πετύχει τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους σε σχέση με το πρόγραμμα.

ΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.

Οι χρηματοδοτούμενοι νέοι αγρότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών:

α. Να υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στοιχεία στο ΟΣΔΕ και τα Μητρώα του Υπουργείου.

β. Να τηρεί τουλάχιστον απλοποιημένη λογιστική για την παρακολούθηση των παραγωγικών και οικονομικών στοιχείων της εκμετάλλευσής του.

γ. Να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

δ. Να υποβάλλει φορολογική δήλωση κάθε χρόνο.

ε. Να υποβάλλει κάθε χρόνο στοιχεία που θα ζητούνται (Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά, ΟΓΑ, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας κ.λπ.).

στ. Να δέχεται ελέγχους για τη διαπίστωση της τήρησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

ζ. Να διατηρήσει τουλάχιστον το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσής του, για το οποίο ενισχύθηκε, από την ημερομηνία επίτευξης του δεσμευτικού στόχου.

ΤΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε 3 δόσεις.

Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου, τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης, επίσης στη μελλοντική κατάσταση, ως ακολούθως:

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Περιοχή μόνιμης κατοικίας

Ορεινή 15.000

Μειονεκτική 10.000

Λοιπές Περιοχές 5.000

Προσανατολισμός παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση

Κτηνοτροφική 15.000

Φυτική 15.000

Μικτή –Μελισσοκομία 10.000

Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση

> από το 120% του Εισοδήματος Αναφοράς 10.000

80% - 120% του Εισοδήματος Αναφοράς 5.000

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Μέγιστο 40.000

Ελάχιστο 20.000

Οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση της αναλυτικής Πρόσκλησης και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς, θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας. Την αναλυτική Πρόσκληση του μέτρου καθώς και τα έντυπα του φακέλου υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, και www.agrotikianaptixi.gr.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει το φάκελο υποψηφιότητας (σε δύο αντίγραφα, ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο με όλα τα δικαιολογητικά, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, σε πλήρη ταύτιση με το πρωτότυπο), λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, ως αποδεικτικό υποβολής. Η υποβολή γίνεται, είτε απευθείας είτε μέσω των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑ του τόπου της μόνιμης κατοικίας του από 16/2/2009 έως 31.12.2009.

 

ΑΛΛΑ

Τις καταγγελίες γεωπόνων της ΠΟΣΓ σύμφωνα με τις οποίες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών το οποίο προκηρύχθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, δε μπορεί να ενταχθεί κανένας αγρότης, αφού η προκήρυξη προβλέπει την από 16/2 υποβολή φακέλων υποψηφιότητας με απαραίτητο στοιχείο για τους ενδιαφερόμενους την κατοχή του εντύπου της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Όπως προσθέτει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη: «το ζήτημα είναι ότι κανείς υποψήφιος δεν είναι σε θέση να καταθέσει το έντυπο της ενιαίας ενίσχυσης διότι πολύ απλά το σύστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κλειστό και θα ανοίξει από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 31 Μαίου για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Μέχρι τότε όλοι οι νέοι αγρότες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να το κάνουν. Αλλά και μετά το κλείσιμο του συστήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως υποστηρίζουν οι γεωτεχνικοί της ΠΕΓΔΥ, οι υποψήφιοι δε θα μπορούν να αποκτήσουν ένα έντυπο της ενιαίας ενίσχυσης για τουλάχιστον άλλους τρεις με τέσσερις μήνες.

Τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το κλείσιμο του συστήματος (31/5) και μέχρι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγξει, να ζητήσει συμπληρώσεις ή διορθώσεις στις αρχικές δηλώσεις και τελικά να δώσει στους παραγωγούς την επικυρωμένη δήλωση ΟΣΔΕ.

Οι γεωτεχνικοί προσθέτουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάδοχος του έργου (ΟΣΔΕ) για το 2009 και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση πριν μπορέσουν οι υποψήφιοι να υποβάλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Κατόπιν τούτων,

ερωτάται ο κ.Υπουργός

-Δε γνώριζε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι οι νέοι αγρότες δεν είναι σε θέση να ενταχθούν στο πρόγραμμα που προκηρύχθηκε από τη στιγμή που δεν έχουν υποβάλει και φυσικά δεν έχουν λάβει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ;

-Προτίθεστε κ. Υπουργέ να αποφασίσετε την προσωρινή εξαίρεση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών από την υποχρέωση της προηγούμενης εγγραφής τους στο ΟΣΔΕ;

-Αν ναι, πότε πρόκειται αυτό να συμβεί;»

5 σχόλια:

  1. Μήπως ξέρει κανείς πότε θα ξαναανοίξει το πρόγραμμα? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο τον καινουργιο χρονο του 2010 αλλα οι αιτησεισ ξεκινουν καπου τωρα κοντα μεσα στον δεκεβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η' ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΑΤΟΜΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους...Ξέρει κανείς γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη το πρόγραμμα των νέων αγροτών? Πέρυσι είχε ανοίξει το Φεβρουάριο αν δεν κάνω λάθος...τί περιμένουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή