Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Αυτή η Πρωτομαγιά θα συμβολίσει την απάντηση των λαών στο κοινωνικό και εργασιακό ολοκαύτωμα που δρομολογείται.

s

protomagia_-_diamartiria

Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε από το ιδρυτικό συνέδριο της Β΄ Διεθνούς στο Παρίσι το 1889 ως ημέρα αγώνα και διεθνούς αλληλεγγύης των εργατών του κόσμου, προς τιμή των πρωτοπόρων εργατών που είχαν δολοφονηθεί στο Σικάγο την 1η Μάη 1886.

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα σε θέση μάχης, απέναντι στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η επίθεση που δέχονται τα εργατικά και λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ισοπεδώσει κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακές κατακτήσεις ενός και πλέον αιώνα. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με αντεργατικές πολιτικές, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα. Το οκτάωρο, που αποτέλεσε το αίτημα του εργατικού ξεσηκωμού του Σικάγου αμφισβητείται και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταργηθεί. Μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού οδηγούνται σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης. Η ανεργία καταγράφεται σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στην Ελλάδα, οι συγκυβερνήσεις των μνημονίων και της υποταγής στις κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγούν τη χώρα σε κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.

Οι εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στο νότο, αγωνίζονται με μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, για την υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση και διατήρηση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας της υγείας της κοινωνικής πρόνοιας.

Στην Ελλάδα είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της δανειακής σύμβασης, η υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με την αμφισβήτηση του χρέους και των δεσμών που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η τρόικα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα.

Οι εκλογές στις 6 Μάη αποτελούν μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να καταδικαστούν αυτές οι πολιτικές, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις της Αριστεράς, να ανοίξει ο δρόμος για ένα μεγάλο Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο δυνάμεων, που θα βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και θα ανοίξει το δρόμο για μια ριζοσπαστική φιλεργατική, φιλολαϊκή πολιτική.

Η Πρωτομαγιά του 2012 αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκει τους εργαζόμενους στους δρόμους και στους αγώνες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη προγραμματίζονται μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και απεργίες. Αυτή η Πρωτομαγιά θα συμβολίσει την απάντηση των λαών στο κοινωνικό και εργασιακό ολοκαύτωμα που δρομολογείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή