Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Δυο χρόνια Μνημόνιο: Ολοκαύτωμα της κοινωνίας και της οικονομίας

dietia_high

Σε μια εβδομάδα η χώρα κλείνει δύο χρόνια από την αποφράδα ημέρα υπογραφής του πρώτου Μνημονίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, η κοινωνία χρεωκόπησε, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι πορεύονται έναν πραγματικό καθημερινό Γολγοθά που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια 1 και 2, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι. Η ύφεση συνεχίζεται ακάθεκτη για πέμπτο έτος αποτελειώνοντας ό,τι έχει μείνει όρθιο, σε παραγωγικό, εργατικό και κοινωνικό επίπεδο. 131 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι Έλληνες εργαζόμενοι οδηγούνται κατά χιλιάδες καθημερινά στην ανεργία ή χάνουν το ένα μετά το άλλο τα στοιχειώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

* Μέσα σε μια διετία τουλάχιστον 680.000 προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων. Επισήμως οι άνεργοι φθάνουν τους 1.100.000, ενώ σε πραγματικά επίπεδα προσεγγίζουν ήδη τους 1.300.000.

* Μέσα σε μια διετία καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι κλαδικές συμβάσεις, ενώ ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση οδηγείται σε ακύρωση.

Τουλάχιστον 500.000 εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, ενώ 1 στους 2 που προσλαμβάνονται τους πρώτους μήνες του 2012 εργάζονται από 1 έως 4 ημέρες την εβδομάδα! Οι μισθοί, πέρα από την ονομαστική μείωση κατά 22% (και 32% για τους νέους έως 25 ετών), μειώνονται δραστικά μέσω των επιχειρησιακών ή των ατομικών συμβάσεων έως 35%, ενώ για όσους εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα οι μειώσεις μισθών φθάνουν ακόμα και το 60%.

* Μέσα σε μια διετία οι συντάξεις μειώθηκαν δραματικά για τη συντριπτική πλειονότητα των απόμαχων ανδρών και γυναικών και σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, οι (διαδοχικές) μειώσεις κυμαίνονται από 15% έως 40%. Νέο "μαχαίρι" 12% θα επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ από την 1η Ιουνίου, θα αφορά αναδρομικά τις αποδοχές από 1.1.2012 και θα καταβληθούν σε 8 ισόποσες δόσεις.

* Ακόμα χειρότερες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δεδομένη τη συνέχιση της πρωτοφανούς ύφεσης που και το 2012 θα κινηθεί άνω του 5%. Λίγο πριν από το "λουκέτο" βρίσκονται τουλάχιστον 180.000 επιχειρήσεις κυρίως στον χώρο του εμπορίου, ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται άλλες 200.000, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τουλάχιστον άλλες 300.000 θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή