Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Προυσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική

 

155506-Óôñïããõëü áðü ÓÕÑÉÆÁ êáíïí

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, παρουσίασαν στην Καρδίτσα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο αγρότης, μέλος της θεματικής επιτροπής αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του αγροτικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, και ο Βάιος Αναγνωστόπουλος, κτηνοτρόφος, υποψήφιος του κόμματος στο Νομό Καρδίτσας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει και μία αντιπολίτευση, που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση, όχι με το επιχείρημα ότι έχει να δώσει προοπτική και ελπίδα, αλλά με το επιχείρημα ότι αποκλείεται να είμαστε τόσο χάλια όσο η κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν εστιάσει όλο το ενδιαφέρον τους στην οικονομία «ξεχνώντας ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι» και τόνισε πως «εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και οι άλλοι για κόστη και ζημιές».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς -όπως υποστήριξε- μειώθηκαν οι αγρότες και πως «ο αγροτικός πληθυσμός έχει πέσει κάτω από το 10%».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε πως ο αγροτικός κόσμος δεν διεκδικεί πια κάποιες καλύτερες τιμές για να βγει ο χειμώνας, αλλά αγωνιά για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα των πατεράδων και των παππούδων τους, ή αν θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης στα αστικά κέντρα.
Στο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε, η βασική αρχή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια μορφή γεωργίας, πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια, που στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργατών γης, εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, τροφοδοτεί τους εργαζόμενους της πόλης με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, σέβεται τους φυσικούς πόρους, απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος», τονίστηκε κατά την παρουσίαση και δόθηκαν οι κατευθύσεις για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες είναι:
* Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, στην προώθηση αναδιαρθρώσεων, σε μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
* Ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
·* Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.
* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή και διατήρηση των ενισχύσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μετά το 2013.
* Δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
* Έλεγχος της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
* Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση των παραγωγών στη μεταφορά του προϊόντος, στην αγορά ζωοτροφών και αύξηση της εθνικής καλλιέργειας με έλεγχο της σύστασης τους.
* Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).
·* Ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.
* Ορθή διαχείριση υδάτων. Μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Ήπια εγγειοβελτιωτικά έργα με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
* Απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
* Στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο.
* Ανασύνταξη και ενίσχυση νέου τύπου σύγχρονων, ισχυρών, διαφανών, αποδοτικών και δημοκρατικών συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
* Αποτροπή υπερσυγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στις μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις και τα «καρτέλ» (κρέατος, γάλακτος, αγροεφοδίων, κ.ά.)
* Πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων supermarket, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
* Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.
* Αύξηση των κατώτερων αγροτικών συντάξεων στο επίπεδο των κατώτερων συντάξεων του Ι.Κ.Α.
* Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών γης και των οικονομικών μεταναστών στην γεωργία με διασφάλιση ίσων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή