Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Stage, η ...νόμιμη εργολαβία των υπουργικών γραφείων!

25-9-2009 12-57-27 μμ

Με μισές αλήθειες, συνεχίζουν τον προεκλογικό καυγά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εξάπλωση της προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας, που είναι γνωστά ως stage. Ταυτόχρονα προσπαθούν, να πείσουν ότι είναι και νόμιμα, αλλά και ηθικά, κρύβοντας ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά την εκλογική τους πελατεία!

Η μεν Ν.Δ. χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ την εκτέλεση τέτοιων προγραμμάτων (με κοινοτική χρηματοδότηση κατά 80%) σε ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την περίοδο 1996 - 2004, το δε ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται προεκλογικά ότι θα επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους! Δηλαδή θα σταματήσει την εκτέλεση τέτοιων προγραμμάτων στον στενό δημόσιο τομέα και στους δήμους, (όπου τα επέκτεινε η Νέα Δημοκρατία την τελευταία περίοδο με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Απασχόλησης (6/5/2009) που προβλέπει την τοποθέτηση άλλων 150.000 ανέργων σε προγράμματα stage σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν τους ΟΤΑ) εντοπίζοντας εκεί την παρανομία, ενώ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι νόμιμο και ηθικό για τον ιδιωτικό τομέα.

Ας δούμε όμως πως ξετυλίγεται το εργασιακό "κουβάρι" των stage την τελευταία 15ετία:

* Η ιστορία χρονολογείται από το 1996 (οι αποκαλύψεις που παρακολουθούμε σήμερα θυμίζουν, τηρουμένων των αναλογιών, όσον αφορά τους όρους εργασίας, το καθεστώς εργολαβίας από τις ιδιωτικές εταιρίες) όταν με τα κοινοτικά προγράμματα που διαχειριζόταν τότε το υπουργείο Εργασίας (Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαπας) εισήγαγε την προσωρινή απασχόληση με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι κοινοτικοί κανόνες όμως περιόριζαν την απασχόληση αυτή στους 9 ή στους 18 μήνες, ενώ μόνο σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις προβλεπόταν η ανανέωση της σύμβασης, μία ακόμη φορά για το ίδιο άτομο.

* Ειδικότερα όσον αφορά το δημόσιο τομέα, το ΠΑΣΟΚ από το '99 είχε προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις. Στο ΙΚΑ για παράδειγμα με αυτό το καθεστώς εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι από εκείνη την περίοδο και σήμερα αριθμούν περισσότερους από 1.500 και φθάνουν τους 2.000 αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους που εργάζονται με καθεστώς υπενοικίασης (εργολαβία) στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό που αποτελεί συνώνυμο της κοινωνικής ασφάλισης! Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΙΚΑ η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 9 ή για 18 μήνες τηρούνταν μέχρι και το 2004, χωρίς περαιτέρω ανανεώσεις των συμβάσεων. Σήμερα στο ΙΚΑ υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με καθεστώς stage συνεχώς από το 2004!

* Επίσης από το 1999 εκατοντάδες εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με stage στον ΟΑΕΔ, ενώ μέχρι και πριν δύο περίπου χρόνια χρήση τέτοιων προγραμμάτων (για ένα μόνο18μηνο) έκαναν εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ).

* Τον περασμένο Ιούλιο με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα "σκάφη αναψυχής" το υπουργείο Απασχόλησης προχώρησε στην επέκταση του νόμου 3227/04 προκειμένου να υπαχθούν οι φορείς του δημοσίου (ΝΠΔΔ) και οι ΟΤΑ στο καθεστώς των εργοδοτικών επιχειρήσεων προκειμένου και να ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησή τους από τον ΟΑΕΔ. Είχε προηγηθεί η υπογραφή σχετικού μνημονίου από την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη για την απασχόληση των ανέργων στους δήμους με προγράμματα stage, αλλά και με μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Με προγράμματα stage έχουν προσληφθεί ήδη 12.000 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το πρόγραμμα "ξεχείλωσε" μετά τις αξιώσεις που προέβαλαν οι δήμαρχοι προκειμένου να έχουν τον πρώτο λόγο στις προσλήψεις.

* Σήμερα, σύμφωνα με συνδικαλιστές, υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου όπου οι εργαζόμενοι με πρόγραμμα stage είναι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση. Το αποκορύφωμα αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία οι επιθεωρήσεις εργασίας! Από τους 843 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα οι 435 είναι με stage!

Από την Αυγή

Επίσης στην σημερινή Ελευθεροτυπία

και βέβαια ο Στάθης

Εκεί όμως που μ' έχει πιάσει τρόμος

είναι με τα STAGE.

Αυτοί που τα καθιέρωσαν (Γεωργακοπασόκιοι) κατηγορούν τους Κωστακονεοδημοκράτες ότι δεν τα κατήργησαν, ενώ οι τελευταίοι τα υπερασπίζονται τώρα χρησιμοποιώντας την ίδια ρητορική με τους πασόκιους τότε!

Μύλος!

Που πάει να πάρει το 80%! Και να μας αλέσει.

Πάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή