Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Προς επίδοξο πρωθυπουργό

psk_ekk3

Τόσο άδικο, τόσο ανόητα άδικο,

μου φαίνεται το Προαποφασισμένο.

Λένα Παππά, Δεν μπορώ, Ευθύνη (Ιούλιος 2000)

Αυτή τη φορά η μπίλια είναι στο πράσινο. Ο επίδοξος πρωθυπουργός προέρχεται από τη δυναστεία των Παπανδρέου. Ανέρχεται στην εξουσία χαμογελαστός, με αρκετή αυτοπεποίθηση και πλήρης υποσχέσεων. Ως συνήθως συμβαίνει, δηλαδή. Είκοσι χρόνια ήταν αυτά. Ο χώρος διαθέτει ισχυρό know-how κυβερνητικής, μερίδιο από αυτό κατέχει και ο Γεώργος Παπανδρέου. Ας μου επιτραπεί λοιπόν να προκαλέσω την πολιτική αποτελεσματικότητά του, θυμίζοντας τι δεν προσδοκώ από την κυβέρνησή του.

ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ Εκκλησίας και κράτους. Είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, επειδή προωθεί τον απεγκλωβισμό των θεσμών της δημοκρατίας από την εκκλησιαστική ηγεμονία, συνδράμει στην ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας της ελληνικής κοινωνίας, συνιστά όρο για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, συμβάλλει στην υπέρβαση της αδράνειας των νοοτροπιών των πολιτών. Πώς να αναμετρηθεί με τον διάχυτο συντηρητισμό των εκατομμυρίων ψηφοφόρων και στελεχών του; Κι εμείς θα βγούμε χαμένοι.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της διαφθοράς. Η διαπλοκή αποτελεί συνθήκη της διαβίωσης των κρατικών αξιωματούχων, αναγκαία μεταβλητή της κομματικής λειτουργίας, ισχυρό κίνητρο των επιχειρηματιών στη διαδικασία μεγιστοποίησης της κερδοφορίας.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της διαπλοκής απέχει από την κουλτούρα των κομμάτων του δικομματισμού. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μελλοντικής κυβέρνησης θα συνιστά πολιτική ανατροπή. Εχει τα κότσια;

ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ του συστήματος περίθαλψης και υγείας. Η κατάσταση έχει αγγίξει το ναδίρ. Υπερχρεωμένα νοσοκομεία, ανυπόληπτη περίθαλψη, μηδαμινή ασφάλιση. Κι όλα αυτά για την αποθέωση του ιδιωτικού και την απαξίωση του δημοσίου. Ή έχεις χρήματα ή πεθαίνεις. Μπορείς και να δανειστείς. Είναι πολλά τα λεφτά, Γιώργο μου. Οι φαρμακοβιομηχανίες, οι μεγαλογιατροί και οι κλινικάρχες δεν παίζουν.

ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ στην απασχόληση στο Δημόσιο. Εμπρος, λοιπόν, προκήρυξε όλες τις θέσεις. Γραμματέων, διευθυντών, συμβούλων, προέδρων επιτροπών μέχρι του κλητήρα, δώσε ίση ευκαιρία σε όλους. Να επιλεγούν οι πλέον προσοντούχοι, κι ας απογοητευτούν οι κομματικοί. Και τι θα γίνουν τα δικά μας παιδιά;

ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ της φοροδιαφυγής και τη φορολογική Δικαιοσύνη. Πλέον ηχεί στ' αυτιά μου σαν θεολογικό θέσφατο. Αυτά είναι για την εξαπάτηση των μεγάλων ακροατηρίων. Είναι εκπληκτικό παραμύθι για να είναι αληθινό.

Ο ΕΓΓΟΝΟΣ μπορεί να κοιμάται ήσυχος για τις προσδοκίες μου. Δεν απαιτώ Λαοκρατία, που έταζε ο παππούς. Ούτε Αλλαγή που διαφήμιζε ο πατέρας. Εχουν ισοπεθωθεί οι ελπίδες μου.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

evpapndreoy_peiraias6596

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή