Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Και τώρα οι μαύροι βάρβαροι παπαγάλοι

469571-xs

Αυστηρές συστάσεις ΔΝΤ για πάγωμα μισθών και δημοσίων δαπανών

Υφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διεθνής οργανισμός – Πέρασαν το stress test οι τράπεζες

Τη λήψη σκληρών μέτρων μετά τις ευρωεκλογές θα ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από την ελληνική κυβέρνηση, διαφορετικά η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες στον δρόμο της εξόδου από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σήμερα, ολοκληρώνεται η επίσκεψη του κλιμακίου του διεθνούς οργανισμού στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, με τις συστάσεις του να επικεντρώνονται σε δύο τομείς.

Πρώτον, στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και κυρίως μέσω του περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο και όχι τόσο μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Μάλιστα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αντικρουόμενα, ενώ φοβάται και νέο εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.

Δεύτερον, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην προσπάθεια αυτή ο διεθνής οργανισμός κρίνει ότι θα πρέπει να «παγώσουν» οι αυξήσεις των μισθών για αρκετά χρόνια και να μην ξεπερνούν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ θεωρεί ότι οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, βάσει της διετούς συλλογικής σύμβασης, είναι ιδιαιτέρως υψηλές.

Εκτός αυτών, το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας και «βλέπει» ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση. Παράλληλα, προτείνει νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ διατυπώνει τους προβληματισμούς του για το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ελληνικό ΑΕΠ είναι ότι θα συρρικνωθεί μέχρι και 1% φέτος. Η εκτίμησή του αυτή ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον ισχνό ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου, που όπως διαπίστωσε οφείλεται κυρίως στις κρατικές δαπάνες.

Ακόμα χειρότερη είναι η εκτίμησή του για τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς θεωρούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 6% του ΑΕΠ το 2009. Παράλληλα, ασκούν έντονη κριτική σχετικά τόσο με τα μέτρα στήριξης των κλάδων της οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση, όσο και με τη σύνθεση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το μόνο θετικό συμπέρασμα του κλιμακίου του ΔΝΤ, έχει να κάνει με τον τραπεζικό κλάδο, αφού οι περισσότερες τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα αυστηρά stress test του ΔΝΤ.

Τα συμπεράσματα

Μετά τις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Απασχόλησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και την ΓΣΕΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών.

Κατ’ αρχήν θεωρεί ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ιδιαιτέρως υψηλές, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα και συστήνει οι πραγματικές αυξήσεις να είναι χαμηλότερες ακόμα και από την παραγωγικότητα για αρκετά χρόνια, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που βαίνει μειούμενη.

Εντονη είναι η κριτική που ασκεί το ΔΝΤ στα μέτρα στήριξης της αγοράς που έλαβε η κυβέρνηση, καθώς υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις δεν ήταν στοχευμένες, όπως για παράδειγμα στον κλάδο του αυτοκινήτου με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης για λίγους μήνες. Επίσης, κρίνει ότι το 25% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι εγγυάται στα στεγαστικά δάνεια, είναι ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εντοπίζεται στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί περαιτέρω στο επίπεδο του 6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αναμένει να δει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, τα οποία όμως θα είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εσόδων και όχι του περιορισμού των δαπανών, όπως θα έπρεπε. Πάντως, επικροτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνευτούν οι φορείς του Δημοσίου, αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της σπατάλης που υπάρχει στον δημόσιο τομέα.

Εκτός των συστάσεων για το έλλειμμα, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα διατυπώσει τους προβληματισμούς της και για το δημόσιο χρέος, το οποίο αντί να μειώνεται από τα ήδη υψηλά επίπεδα που βρίσκεται, αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ φέτος. Ενδεικτικό της κατάστασης με το χρέος, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομίας κ. Π. Δούκα, ότι τα χρέη του δημόσιου τομέα ανέρχονται στα 317 δισ. ευρώ, δηλαδή 66 δισ. ευρώ παραπάνω από το χρέος του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού, πιστεύουν ότι στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χρειάζεται να γίνουν και άλλες αλλαγές, καθώς βλέπουν τις μελλοντικές δαπάνες να αυξάνονται σημαντικά και να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας.

Καθημερινή 25/5/2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία έκανε την παρακάτω δήλωση:
   Η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, με τη θεραπευτική αγωγή σοκ που προτείνει σε βάρος των δικαιωμάτων και εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, προσγειώνει την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στα πραγματικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών και όχι στην ψευδώνυμη, ανούσια και αποπροσανατολιστική σκιαμαχία ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
    Η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το προτεινόμενο «τσουνάμι» νέων αντιλαϊκών φόρων, σκληρής εισοδηματικής λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, αντιασφαλιστικών μέτρων και πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων θα είναι το «ευαγγέλιο» για τις πολιτικές της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ από την επομένη των ευρωεκλογών.
    Η ανάδειξη ενός πανίσχυρου Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τις κάλπες στις 7 Ιουνίου θα είναι η καλύτερη εγγύηση, όχι μόνο για να ματαιωθούν οι εφιαλτικοί, αντεργατικοί, δικομματικοί σχεδιασμοί μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και για να ανοίξει μια νέα ελπιδοφόρα ριζοσπαστική προοδευτική προοπτική για τη χώρα μας.
    25/5/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

η έκθεση του ΔΝΤ καταλήγει

…Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν το κλειδί για την
επίτευξη χαμηλότερου μοναδιαίου κόστους εργασίας.
Η αύξηση των
δημοσίων δαπανών δεν μπορεί να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος εργασίας
και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Θα ενθαρρύναμε τις αρχές
να: 1) προωθήσουν τη σύναψη τριμερούς κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ
εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κράτους, για την επίτευξη
μεγαλύτερης συναίνεσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, προκειμένου να
δοθεί προτεραιότητα αυτή τη χρονική στιγμή στην αύξηση της απασχόλησης
παρά στην αύξηση των αποδοχών
, προϋποθέτοντας μια συνεννόηση για
συγκράτηση μισθών με αντάλλαγμα επενδύσεις και ενίσχυση της
απασχόλησης, και 2) να διευκολυνθεί η μερική απασχόληση, προκειμένου να
ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας
…..

τι σου είναι αυτοί οι βάρβαροι παπαγάλοι

επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος Καν

που προτάθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί

Page_267994$Pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή