Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Χωματερές

 

dermentzoglou_11-5-2009

ειδικότης μας οι χωματερές

αφού κλείσαμε με μεγάλη υπευθυνότητα τη χωματερή σκανδάλων της πλατείας Συντάγματος συνεχίσαμε απτόητοι και έτσι στο debate ευθαρσώς είπαμε ….μειώσαμε  κατά 90% τον αριθμό των 4000 παράνομων χωματερών που παραλάβαμε……τι και αν ο υφυπουργός Νάκος πριν μερικούς μήνες δήλωνε  …..Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2004, παραλάβαμε σχεδόν 3000 παράνομες χωματερές, οι οποίες δεν ήταν καν καταγεγραμμένες……στο μέτρημα θα τα χαλάσουμε τώρα.

και όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι

assets_LARGE_t_942_1322772ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΩΝ

Στα χνάρια του Κουρουπητού βαδίζει εκ νέου η Ελλάδα, με το πλήθος των αρμοδίων να αντιμετωπίζει με απίστευτη ελαφρότητα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο εξαντλείται στην τελική διάθεσή τους. Η μείωση παραγωγής αποβλήτων: άγνωστη λέξη, η ανακύκλωση προχωρεί με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ενώ ο Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένει ακόμη φάντασμα.

Η πρωτόδικη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Οκτώβριο του 2005, για κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών (απαγορεύονται από το 1975), την αποκατάστασή τους και την αντικατάστασή τους με ΧΥΤΑ, έως τα τέλη του 2008, έπεσε στο κενό. Η Κομισιόν ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία δεύτερης παραπομπής, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων από τις 24 Απριλίου (υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ). Σ' αυτήν διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του δικαστηρίου να “εξαλείψει το φαινόμενο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων”, ενώ αμφισβητεί την ερμηνεία που δίνουν οι κυβερνώντες στην απόφαση ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης αφορά μόνον 1.125 χωματερές που λειτουργούσαν το 2004 και όχι το σύνολό τους.

Από τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην επιτροπή και καταγράφονται στην επιστολή εμφανίζεται απόκλιση ακόμη και ως προς τον ακριβή αριθμό των χωματερών. Έτσι, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Μάιο του 2005, έδινε 2.626 χωματερές, 1.453 σε λειτουργία και 1.173 ανενεργές. Τον Νοέμβριο του 2007 οι περιφερειάρχες, σε συνάντησή τους με εκπροσώπους της Ε.Ε., ανέβασαν τον αριθμό των ΧΑΔΑ σε 2.791. Εξ αυτών 1.173 σε λειτουργία και 1.616 κλειστούς. Οι αριθμοί αλλάζουν και πάλι τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2008. Οι σχεδιασμοί διαχείρισης των αποβλήτων των περιφερειών δείχνουν πλέον 2.855 ΧΑΔΑ, 1.119 σε λειτουργία και 1.736 κλειστούς. Διαφορά 229 χωματερών σε σχέση με την απογραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έλυσε... από πέρσι το καλοκαίρι το πρόβλημα, μεταθέτοντας την πλήρη ευθύνη στο συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο αλαλούμ με τον αριθμό των ανεξέλεγκτων χωματερών προστίθεται και η επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Δεκέμβριο του 2008, διά της οποίας απορρίπτει το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ της περιφέρειάς του. Αναφέρει 331 χωματερές, εκ των οποίων 88 σε λειτουργία, έναντι του προηγούμενου αριθμού 215 και 81, αντίστοιχα.

Σκοτάδι

Αλλά βαθύ σκοτάδι επικρατεί και ως προς την πορεία αποκατάστασης των κλειστών χωματερών. “Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, 905 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί, ενώ 197 δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Αναφορικά με τους ΧΑΔΑ που θεωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές μη λειτουργούντες, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημα ασφαλή στοιχεία για το ποσοστό αποκατάστασής τους. Σε ορισμένες περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία και η Στ. Ελλάδα, προκύπτει από τους ΠΕΣΔΑ ότι ορισμένοι ΧΑΔΑ έχουν ήδη αποκατασταθεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο για την πλειοψηφία των ΧΑΔΑ” περιγράφει η προειδοποιητική επιστολή. Στο σημείο αυτό παραθέτει και τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και προέδρου της διυπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, Θ. Νάκου, με ημερομηνία 26.11.2008. Βάσει αυτής, 1.454 χωματερές είχαν αποκατασταθεί, σε 1.093 βρίσκονται εν εξελίξει οι εργασίες αποκατάστασης και παραμένουν αναγκαστικά σε λειτουργία 450 χωματερές.

Με αυτά... τα διάφανα και αξιόπιστα στοιχεία, η Κομισιόν καταλήγει: “Η απογραφή από τις ελληνικές αρχές δεν είναι ασφαλής και ο ισχυρισμός πως 197 ΧΑΔΑ από 1.102 δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί δεν ανταποκρίνεται στην ευρύτητα του προβλήματος. Ο αριθμός των ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση υπολογίζεται σε 1.500. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν φροντίσει ώστε να παύσει η λειτουργία και να αποκατασταθούν όλοι οι ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Συνεπώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εκτελεστεί πλήρως”.

Μη συμμόρφωση διαπιστώνουν και ως προς την επάρκεια Χώρων Υγιειονομικής Ταφής των Αποβλήτων: “Από τους 54 νομούς της χώρας, 13 δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ και 25 εξυπηρετούνται εν μέρει. Ολόκληρες περιφέρειες, όπως η Πελοπόννησος, ή πολυπληθείς νομοί, όπως η ανατολική Αττική, τα Ιωάννινα, η Ημαθία, ο Έβρος, δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους διάθεσης αποβλήτων”.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου παρουσίαζαν ειδυλλιακή εικόνα. Λειτουργία 73 ΧΥΤΑ, 68 ΧΥΤΑ να βρίσκονται στο στάδιο μελέτης κατασκευής και μόνον 4 να μην έχουν ακόμη χωροθετηθεί.

Χρυσάφι

Η κυβέρνηση υποχρεούται να υποβάλει τις παρατηρήσεις της έως στις 14 Ιουνίου. Αν δεν απαντήσει, η Ε.Ε. κρίνει ανεπαρκείς τις απαντήσεις, ακολουθεί η διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης, προσφυγή στο ΔΕΚ από την Κομισιόν με εισήγηση για το ύψος του χρηματικού προστίμου, εφάπαξ -λογαριάζεται αναδρομικά από την ημερομηνία της πρώτης καμπάνας- και ημερησίου έως την πλήρη συμμόρφωση από την έκδοση της δεύτερης καταδικαστικής απόφασης.

Η διαδικασία μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου συνήθως διαρκεί 1,5 με 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο των 4,7 εκατ. ευρώ για τον σκουπιδότοπο του Κουρουπητού που πλήρωσε η Ελλάδα θα είναι δεκάρες. Ο λογαριασμός τώρα έρχεται για κάθε χωματερή ξεχωριστά.

ΑΥΓΗ 10/5/2009

Α ναι συγγνώμη που ενοχλούμε με την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??????????????????

Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
Μα ακούγονταν ευχάριστα στ΄ αυτί μας
Γιατί έμοιαζε μ΄ αλήθεια η κάθε του ψευτιά
Κι ακούγοντας τον ησύχαζε η ψυχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή