Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Διεθνές Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Μήλο.

renewable-energy

Κατάρτιση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επαγγελματιών για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό στα νησιά του Αιγαίου.

Με θέμα τις καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση των έργων και την Ευρωπαϊκή συνεργασία, πραγματοποιείται στις 23, 24 & 25 Οκτωβρίου στη Μήλο (στο Συνεδριακό Κέντρο Γεώργιος Ηλιόπουλος) διεθνές Συνέδριο που οργανώνεται από το Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου.

Το Συνέδριο, που θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δημάρχων και ενδιαφερομένων από το χώρο του Αιγαίου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της Ελληνικής συμμετοχής στο "Σύμφωνο των Δημάρχων" και της συνεργασίας των νησιωτικών δικτύων της ΕΕ, ενόψει μάλιστα των σημαντικών χρηματοδοτικών μέσων που έχει δρομολογήσει η Επιτροπή για την υποστήριξη των αειφορικών δράσεων στα νησιά.

Στόχος της Ενεργειακής Ακαδημίας είναι η δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης/κατάρτισης σε ΑΠΕ & ΕΞΕ (τεχνολογίες, θεσμικά, χρηματοδοτήσεις κτλ.) στελεχών των ΟΤΑ, της διοίκησης, των εταιρειών, των ανεξάρτητων μηχανικών, των μελετητών κτλ. με πλαίσιο το νησιωτικό χώρο.

Στόχος του Συνεδρίου είναι:

  1. Η επισήμανση των κρίσιμων ζητημάτων για τη διείσδυση των ΑΠΕ & ΕΞΕ στα νησιά και η δρομολόγηση διαδικασιών για το ξεπέρασμα των εμποδίων.
  2. Η παρουσίαση των επιτυχημένων εφαρμογών στους "όχι απόλυτα εμπορικούς" τομείς της καινοτομίας (υδρογόνο, αντλησιοταμίευση, αφαλάτωση με ΑΠΕ κτλ.) και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ελληνικό χώρο.
  3. Η παρουσίαση - ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων.
  4. Η διεθνής συνεργασία και το "σύμφωνο των Δημάρχων".

Όσοι και όσες παρακολουθήσουν επιτυχώς τον πλήρη κύκλο, θα πάρουν και το σχετικό πιστοποιητικό. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος και η πλήρης μεθοδολογία θα δοθούν στο διήμερο της Μήλου.

Ήδη ξεκινά το πρόγραμμα ISLE - PACT ύψους 3,5 εκ.€, ενώ το πρόγραμμα ELENA για την υποστήριξη των δήμων με προϋπολογισμό 15 εκ.€, θα αναγγελθεί άμεσα, και ίσως εντός του Συνεδρίου. Να σημειώσουμε την παρουσία σημαντικών στελεχών της Επιτροπής όπως ο Pedro Ballesteros της Γ.Δ. Ενέργειας και Μεταφορών και ο Alessandro Boschi της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράλληλα, στις 25 και 26 του ιδίου μηνός, το Ενεργειακό Γραφείο Ίου - Αιγαίου ξεκινά ένα κύκλο μαθημάτων με τίτλο "Ενεργειακή Ακαδημία". Τα εισαγωγικά μαθήματα θα γίνουν στη Μήλο στις 25 και 26/10 στο πλαίσιο του Συνεδρίου για "ΑΠΕ & ΕΞΕ στα νησιά" που θα γίνει στις 23,24 και 25/10 στον ίδιο χώρο (Συνεδριακό Κέντρο Γεώργιος Ηλιόπουλος). Πρόκειται για ένα διαρκές πρόγραμμα επιμόρφωσης για στελέχη των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πραγματική πράσινη ανάπτυξη στο Αιγαίο.

Στο διήμερο θα γίνουν τα εισαγωγικά μαθήματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα ετήσιο πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του διημέρου με τη μορφή της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και τη χρήση του διαδικτύου (e-learning).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καλό είναι όμως να έχουν πανεπιστημιακή ή τεχνική εκπαίδευση, ή/και εμπειρική και επαγγελματική τριβή με το αντικείμενο.

Οργανωτικός και επιστημονικός υπεύθυνος: Ηλίας Ευθυμιόπουλος
Πληροφορίες, αιτήσεις συμμετοχής:
Τασία Χρισσαϊτη 210 8848055
Καλλιρρόη Ασκαρίδου 22860 91343

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου...

Αναλυτικά το πρόγραμμα μαθημάτων...

από εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή