Ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας από το βήμα της Βουλής είπε
…Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο κράτος απαιτούνται νέα στέρεα θεμέλια και μία νέα αντίληψη, μία νέα αρχιτεκτονική. Η χώρα έχει πράγματι ανάγκη από στέρεες, αλλά και μόνιμες θεσμικές προσεγγίσεις. Χρειαζόμαστε μία νέα αντίληψη, μία νέα αρχιτεκτονική για το κράτος, για την αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη σχέση μεταξύ τους, μία νέα αντίληψη, μία νέα αρχιτεκτονική που θα προκύψει μέσα από στέρεα και προσεκτικά βήματα.
Το πρώτο βήμα θα το κάνουμε με μία ενιαία μελέτη -ένα ενιαίο σχέδιο για ό,τι κάνουμε, όχι πρόχειρα, όχι αποσπασματικά- μελέτη που θα αναλάβει επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους, την οποία συγκροτούμε τις επόμενες μέρες, η οποία θα αξιοποιήσει με αυστηρά, αντικειμενικά κριτήρια την πλούσια προεργασία που έχει γίνει. Δυστυχώς, τονίζω, όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό μάλιστα το σημείο θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Παυλόπουλο, πρώην Υπουργό Εσωτερικών, να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής από παραδρομή χθες ανέφερε ότι βάλαμε σε εφαρμογή πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης και καταθέσαμε συγκροτημένη πρόταση για τη διοικητική δομή της χώρας. Διότι κάτι τέτοιο βεβαίως -όπως είναι γνωστό σε όλους και πρώτα και κύρια στο Υπουργείο- δεν ισχύει.
Με το δεύτερο βήμα θα προχωρήσουμε σε διεξοδική διαβούλευση με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, που βεβαίως θα κορυφωθεί με τη διαβούλευση και πάλι ανάμεσα στα κόμματα και μέσα στο Κοινοβούλιο.
Το τρίτο βήμα, παράλληλο με τα δύο προηγούμενα, ο οδικός χάρτης εφαρμογής. Συγκροτούμε άμεσα επιτροπή παρακολούθησης με συμμετοχή του κράτους και των φορέων της αυτοδιοίκησης, η οποία θα προσδιορίσει μετρήσιμες, θεσμικές, λειτουργικές, αλλά και οικονομικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες, ώστε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών που θα θεσμοθετηθούν να είναι ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής προς όφελος του πολίτη. Θα προχωρούμε με σταθερά βήματα βάσει εκθέσεων προόδου, με στόχο η μετάβαση στη νέα αρχιτεκτονική να αποβαίνει πάντα σε όφελος του πολίτη. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες το κόστος αυτής της μετάβασης.
Στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης αποτελείται από ισχυρούς δήμους. Άρα, λιγότερους δήμους στο σύνολο της χώρας, βεβαίως και στην Αττική. Ο ισχυρός δήμος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτός που έχει ισχυρά θεμέλια. Και για μας τα ισχυρά θεμέλια, τα ισχυρά κύτταρα του ισχυρού δήμου, είναι η γειτονιά στα αστικά κέντρα, είναι το χωριό στην περιφέρεια. Είναι αυτονόητο ότι ο ισχυρός δήμος θα προκύψει από την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του που προϋποθέτει φορολογική αποκέντρωση, βεβαίως και ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του.
Στο πλαίσιο αυτό, απόφασή μας είναι ενισχύσουμε τους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να προωθήσουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας σε αυτούς. Συγκεκριμένα θα προχωρήσουμε σε ένα νέο ριζικά βελτιωμένο πρόγραμμα έργων για τους Ο.Τ.Α Α’ βαθμού, σε αντικατάσταση του «ΘΗΣΕΑ», που παρουσιάζει δυσλειτουργίες, παρά την πρόοδό του, αδικίες και μεγάλη υστέρηση στην απορροφητικότητα. Για να γίνει κατανοητό αυτό που σας λέω και να μη θεωρηθεί αιχμή, αρκεί να γνωρίζετε ότι δύο μήνες πριν τη λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν υπογραφεί συμβάσεις που αντιστοιχούν μόλις στο 50% του συνολικού σχεδιασμού του. Επίσης, θα επιβάλλουμε τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα όλων των χρηματοδοτήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειδικά σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω το εξής: Δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι Ο.Τ.Α., ιδίως σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από το δραστικό περιορισμό εξόδων και καταναλωτικών δαπανών. Είναι μείζον θέμα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, για κάθε Έλληνα φορολογούμενο να πει σταδιακά «τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων της χώρας». Στο ίδιο πλαίσιο θα καθιερώσουμε καθεστώς υπαγωγής όλων των δαπανών των δήμων, όλων των δήμων, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αυτές οι δαπάνες πραγματοποιηθούν.
Όσον αφορά το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, αυτός πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές περιφέρειες. Η αιρετή δε περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας. Είναι αυτονόητο ότι θα εξασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου περιφερειακού συμβουλίου. Στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί και η κρίσιμη, για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, μητροπολιτική αυτοδιοίκηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πιο κρίσιμο θέμα: η νέα αρχιτεκτονική που σας παρουσιάσαμε είναι αναγκαία όσο ποτέ, είναι επείγουσα όσο ποτέ.
Αν πριν από την κρίση ήταν σκόπιμη, πλέον είναι απαραίτητος όρος για να βάλουμε τη χώρα σε νέους ρυθμούς, σε μία νέα πορεία. Είναι επίσης ώριμη όσο ποτέ. Έχει μαζί της την πολυετή επεξεργασία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Έχει τη στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας του κόσμου της αυτοδιοίκησης και μετά από χρόνια διαβούλευσης όχι μόνο την αποδέχονται όλοι αυτοί αλλά πιέζουν για την εφαρμογή της. Έχει την ισχυρότατη εντολή του Ελληνικού λαού που την ενέκρινε στο πρόγραμμά μας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις συναίνεσης όπως μέχρι τώρα εκφράστηκε στην Αίθουσα αυτή από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Έχει βεβαίως μαζί της μία ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία, που θέλει ισχυρή, αποτελεσματική, διάφανη αυτοδιοίκηση. Έχει απέναντί της κάτι, έχει το χαμένο χρόνο, έχει το χαμένο έδαφος, έχει το ασφυκτικό πράγματι χρονοδιάγραμμα ως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εάν αφήναμε να μας καθοδηγούν κομματικές σκοπιμότητες, ίσως διστάζαμε. Εάν αφήναμε πάλι το πολιτικό κόστος να αποφασίσει, ίσως φοβόμασταν. Αλλά αυτά ήταν που καθήλωσαν τη χώρα, αυτά εμπόδισαν να πάμε μπροστά. Γι’ αυτό με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, με επίγνωση του τιτάνιου έργου που απαιτείται, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το εθνικό συμφέρον και τίποτα άλλο, προχωρούμε, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, άμεσα στη θέσπιση της νέας αρχιτεκτονικής μέσα στο 2010 για την εφαρμογή της στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης στην εθνική αυτή προσπάθεια σε όλους τους πολίτες. Πρώτα στον ίδιο τον κόσμο της αυτοδιοίκησης και στους ίδιους θεσμικούς της φορείς, που είναι άλλωστε οι φυσικοί πρωταγωνιστές και η κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας. Απευθύνουμε την ίδια πρόσκληση σε όλα τα κόμματα. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί στη νέα αυτή εποχή για την αυτοδιοίκηση και το κράτος.
Από την πλευρά μας θα εγγυηθούμε έναν κρίσιμο όρο, δεν θα υπάρξει καμία μα καμία κομματική σκοπιμότητα, δεν θα επιτρέψουμε καμία, όσο ασήμαντη και αν είναι, μικροκομματική εξαίρεση στο νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης. Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με μόνο γνώμονα τις ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα χαραχθεί ούτε μία γραμμή για να εξυπηρετηθεί κάποιος, ο οποιοσδήποτε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επίσης καταργείται στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχουμε δεσμευθεί και το ισχύον εκλογικό σύστημα με την προϋπόθεση του 42%. Όμως, στο χώρο της αυτοδιοίκησης οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική απόφαση και για την οποία έχουμε καθυστερήσει παρ’ ότι έχουν και στο παρελθόν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις και εξαγγελίες. Πρόκειται για το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία.
Πρόθεσή μας είναι ήδη να συμμετάσχουν με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι μία πρωτοβουλία ώριμη και αυτονόητη εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προχωρούμε στο μέτρο αυτό στο πλαίσιο μίας συνολικής νέας μεταναστευτικής πολιτικής παράλληλα με τον στόχο της μηδενικής ανοχής στη λαθρομετανάστευση, που υπηρετείται μέσα από το εμπόδιο, μέσα από τον τερματισμό της Ελλάδας ως «ξέφραγο αμπέλι» που ανέφερε προηγουμένως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη……….
Επομένως
Νέα Αρχιτεκτονική
Κατάργηση του 42%
Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες δεύτερης γενιάς
Δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης η Αιρετή Περιφέρεια
Μεταρρύθμιση στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης
Προφανώς μείωση δήμων
Και όλα αυτά για τις εκλογές του 2010
Ερωτήματα
ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ?
Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ι.ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
- Χαιρόμαστε ως ΚΕΔΚΕ που και η παρούσα Κυβέρνηση στην ουσία υιοθέτησε τις εγκριθείσες από τα συνέδριά μας θέσεις , σε ό,τι αφορά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
- Υπενθυμίζουμε όμως στον κύριο υπουργό ότι πρώτον, δεν ακούσαμε ούτε λέξη για τη βασική προϋπόθεση υλοποίησης του «Καποδίστρια 2», που είναι η προώθηση οικονομικής μεταρρύθμισης. Και δεύτερον για τις θεσμοθετημένες και τρέχουσες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα είναι η καταβολή της δεύτερης δόσης (Ιανουάριος του 2010) των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως πληροφορούμαστε ότι το 12μόριο των ΚΑΠ για το μήνα Οκτώβριο, που έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί , είναι μειωμένο κατά 75-80 εκατ. ευρώ. Η περιστολή των δαπανών να ξεκινήσει από αλλού και όχι από τους μισθούς των εργαζομένων στους Δήμους.
- Η απειρία συγχωρείται, επειδή όμως ο κύριος υπουργός ανέφερε ότι « οι Δήμοι πρέπει να υπαχθούν σε ό,τι αφορά τις δαπάνες τους, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναρωτιόμαστε δεν γνωρίζει ο κ. υπουργός ότι όλοι οι Δήμοι πάνω από 5.000 κατοίκους υπάγονται σ’ αυτόν τον έλεγχο εδώ και χρόνια και ότι με τη μείωσή τους σε 300 - 400 (Καποδίστριας 2) δεν θα υπάρχει Δήμος με μικρότερο πληθυσμό; Επομένως τι νέο θα νομοθετήσει;
- Οφείλει άμεσα να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί ότι οι αλλοδαποί μετά από 5 χρόνια παραμονής στη χώρα αποκτούν δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Ποιους ακριβώς περιλαμβάνει η εξαγγελία, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιες συνθήκες εισόδου στη χώρα, κ.α.
- Αναμένουμε επίσης σαφές χρονοδιάγραμμα όλων των ανακοινώσεων που αφορούν τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
καυτή η πατάτα για την Αντίπαρο ποιος θα την διαχειριστεί?
ΑπάντησηΔιαγραφή