Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αντιμέτωποι δύο κόσμοι στο Διαδίκτυο

7-1-2010 9-18-16 πμ

Ολοκληρώνεται αύριο η δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά στην παροχή δικαιώματος ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ομογενείς και μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς. Μια δημόσια διαβούλευση, που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, συχνά ακραίες, ξενοφοβικές και ρατσιστικές τοποθετήσεις, αλλά και νηφάλιες φωνές που αναγνωρίζουν την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ενώ δέχονται ότι και οι μετανάστες πρέπει να έχουν λόγο για τα θέματα των περιοχών όπου κατοικούν.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της ανοικτής διαβούλευσης, που μέσα σε μία εβδομάδα συγκέντρωσε πάνω από 2.000 σχόλια. Αν και ο αρχικός καταιγισμός μισαλλόδοξων μηνυμάτων έχει υποχωρήσει και έχει επέλθει μια σχετική ισορροπία, τα αρνητικά σχόλια εξακολουθούν να παραμένουν περισσότερα σε αριθμό.

Η ξενοφοβία πλημμύρισε το Ίντερνετ

7-1-2010 9-00-06 πμ

"Υπήρξε αρχικά μια μαζική αποστολή, μάλιστα μέσω συγκεκριμένων blogs και συγκεκριμένου πολιτικού προσανατολισμού, με την απαίτηση δημοψηφίσματος. Αυτά δυστυχώς λίγη αξία είχαν κατά περιεχόμενο, εν αντιθέσει με μεταγενέστερες, άλλες παρεμβάσεις οι οποίες μολονότι επικριτικές προσέφεραν έναν πλούτο ιδεών και επιχειρημάτων που κανείς οφείλει να λαμβάνει υπόψη" επισημαίνει στην "Α" ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Τάκης. "Διάλογος πάντως έγινε και γίνεται επί της ουσίας και σε βάθος" υποστηρίζει.

Τα αρνητικά σχόλια ακολουθούν στην πλειονότητά τους ένα συγκεκριμένο μοτίβο και ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γραμμή που προωθεί ο ΛΑΟΣ. "Η Ελλάδα ανήκε στους Έλληνες και πρέπει να συνεχίσει να ανήκει σ' αυτούς. Δημοψήφισμα εδώ και τώρα!" αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μηνύματα. "Δημοψήφισμα τώρα για τη λαθρομετανάστευση. Οι Έλληνες αποφασίζουν και όχι οι ξεπουλημένοι πολιτικοί" συμπληρώνει ένα άλλο.

7-1-2010 9-01-57 πμ

Πολλά από τα σχόλια που αντιδρούν στο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν ξενοφοβικές τοποθετήσεις, θεωρίες συνωμοσίας περί αλώσεως του εθνικού φρονήματος και καταστροφολογικά σενάρια. "Η Πατρίδα κινδυνεύει, ο νόμος εφόσον ψηφιστεί ανοίγει κερκόπορτες". "Είναι εθνοπροδοτικός ο νόμος αυτός. Συνιστά εποικισμό της Ελλάδας από ορδές αγράμματων και εξαθλιωμένων μουσουλμάνων", "Η πολιτογράφηση αλλοδαπών είναι έγκλημα κατά του έθνους", "Είναι κατάφωρη προσπάθεια αλλοίωσης του πληθυσμού", "Είναι πρόχειρο και επιπόλαιο κυβερνητικό σχέδιο αδιάκριτης εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού", "Είναι απαράδεκτο και ανθελληνικό", αναφέρουν μερικά από τα λιγότερο ακραία.

Εντύπωση προκαλεί επίσης ο μεγάλος βαθμός άγνοιας για το τι ισχύει σήμερα και ελλιπούς κατανόησης των ρυθμίσεων που προωθούνται. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να αναρτήσει διευκρινίσεις στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν όχι σε ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, αλλά ναι σε... υπηκοότητα. "Ιθαγένεια ίσον υπηκοότητα και υπηκοότητα ίσον ιθαγένεια. Δεν υπάρχει εννοιολογική διαφορά" διευκρινίζει ο Ανδρ. Τάκης. "Η ιθαγένεια είναι νομικός όρος, είναι η σύγχρονη διατύπωση του όρου υπηκοότητα που έχει αρχίσει να απαλείφεται επειδή έχει ως ιστορική αφετηρία τη μοναρχία και αυταρχικά καθεστώτα" τονίζει.

7-1-2010 9-03-07 πμ

Η νηφαλιότητα άργησε να απαντήσει

Στον αντίποδα, αισθητή κάνουν πλέον την παρουσία τους στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης όσοι θεωρούν θετικό το νομοσχέδιο και καλούν την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις. "Το νομοσχέδιο λύνει προβλήματα που θα έπρεπε να έχει λύσει η ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια", "Επιτέλους γίνεται πράξη η αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας να απονέμει πλήρη δικαιώματα σε παιδιά που γεννιούνται, μεγαλώνουν και νιώθουν κομμάτι αυτής της χώρας", "Εάν δεν δοθεί λύση τώρα σ' αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα νιώθουν ξένοι και αποξενωμένοι στη χώρα όπου γεννήθηκαν. Θα είναι αυτοκτονία για την κοινωνία μας", "Πού ακούστηκε δημοψήφισμα για τα δικαιώματα μειονοτήτων; Αν γινόταν αυτό, απλώς δεν θα υπήρχαν δικαιώματα για μειονότητες" είναι μερικά από αυτά.

7-1-2010 9-09-41 πμ

Ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν βιώσει ανάλογες καταστάσεις. "Έχω ζήσει ως Gastarbeiter και ξέρω τι σημαίνει να είσαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας" αναφέρει ένας. "Όποιος είναι μετανάστης και ζει χρόνια σ' έναν τόπο, το ξέρει πολύ καλά τι αξία έχει το δικαίωμα στην υπηκοότητα" προσθέτει ένας άλλος.

Φυσικά, δεν λείπουν οι τοποθετήσεις των ίδιων των μεταναστών. "Μια ψήφος από μένα υπέρ του νομοσχεδίου. Για να αισθανθώ κι εγώ ότι είμαι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και όχι ένα ξένο στοιχείο που δεν είναι ευπρόσδεκτο σε αυτή τη χώρα" σημειώνει ένας 21χρονος από την Αλβανία που ζει 14 χρόνια στην Ελλάδα. "Θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου εδώ, γι' αυτό μην ακούτε όλους αυτούς που θέλουν να μου στερήσουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή στην 'πατρίδα' μου" καλεί τον πρωθυπουργό ένα κορίτσι με καταγωγή από Σενεγάλη, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

7-1-2010 9-12-24 πμ

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα ψηφίσουν - εφόσον επιδιώξουν την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους - 261.500 κάτοχοι νομίμων αδειών παραμονής. Από αυτούς, οι 160.000 υπολογίζεται ότι είναι οι ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ. Κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών απορρίπτουν, με βάση αυτά τα στοιχεία, τα περί "εκλογικής αλλοίωσης" που έχουν ακουστεί. Τονίζουν ότι τέτοιες απόψεις εντάσσονται σε καταστροφολογικά σενάρια, ενώ σημειώνουν ότι η κατανομή των νέων ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα δεν μπορεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

7-1-2010 9-13-47 πμ κείμενο από την ΑΥΓΗ

ιστότοπος εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή