Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η θέση της Κοινότητας Οίας για το πρόγραμμα "Καλλικράτης"

1

PA070406 (Large)

……..

Δεν δεχόμεθα ότι δεν έχουμε ικανή επάρκεια για να εκτελέσουμε έργα του Ε.Σ.Π.Α., όταν έχουμε εκτελέσει έργα από το Α΄, Β΄, Γ΄, Κ.Π.Σ. και μάλιστα με ελέγχους σε αυτά, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στα δήθεν οργανωμένα Υπουργεία υπήρξε μεγάλη απώλεια χρημάτων και η κατασπατάληση.
Δεν ευθυνόμαστε όταν η Κεντρική Διοίκηση δεν επάνδρωσε τις Περιφέρειες με ανάλογο προσωπικό για να στηρίξουν τους Ο.Τ.Α. και δυστυχώς κατέστη τροχοπέδη στην Ανάπτυξη των νησιών μας.
Δεν εφαρμόσθηκε το άρθρο 101, παράγραφος 4 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα, κάτι που διαρκώς ζητούσαμε. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσμοθετήσει εξειδικευμένες πολιτικές για τα νησιά τους με μεγάλη επιτυχία.
Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στη Νησιωτική Περιοχή και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες θα πρέπει να πειστεί η κεντρική διοίκηση και να αλλάξει νοοτροπία και πολιτική. Πρέπει να υπάρχουν ειδικά κριτήρια, και πάντως όχι το πληθυσμιακό να είναι καθοριστικό για τους νέους Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι από τους 31 ΟΤΑ των Κυκλάδων, οι 11 είναι Κοινότητες, σε 9 μικρά νησιά, που φυλάνε Θερμοπύλες στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Δύο από αυτούς, η Κοινότητα Οίας και η Κοινότητα Πανόρμου Τήνου ανήκουν για ειδικούς ιστορικούς λόγους στο δίκτυο των «…ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ». Έχουν αναδείξει την αυτοφυή λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ήπια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η χώρα έχει υποχρέωση, ιδιαίτερα αυτές τις περιοχές και τους τόπους με το τόσο πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την Ιστορία, να τις προστατεύσει και να τις διαφυλάξει βάσει του Συντάγματος.

Το πρόγραμμα Καποδίστριας σεβάστηκε την Ιστορία και την ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων τόπων, προστατεύοντας, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τους. Η Κοινότητα Οίας, τιμώντας την επιλογή αυτή, λειτούργησε παραδειγματικά, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία της και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες, τις οποίες και βελτίωσε προς όφελος των πολιτών της. Ο Καλλικράτης θα πρέπει να διατηρήσει τους αποτελεσματικούς και λειτουργικούς Ο.Τ.Α. και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα που αποκομίστηκε από τον Καποδίστρια κατά περίπτωση και όχι γενικά.
Επειδή θα υπάρξουν υπηρεσίες, όπως τεχνικές και οικονομικές, που δεν θα μπορούν να ασκήσουν από μόνοι τους αυτοί οι ΟΤΑ, θα πρέπει να προβλεφθεί με νόμο η ύπαρξη διαδημοτικής συνεργασίας με τους Δήμους, νησιά, πρώην Έδρες Επαρχείων, ώστε να καλύπτονται, καθώς οι τελευταίοι θα έχουν πλήρη στελέχωση υπηρεσίες.
Όσον αφορά την Κοινότητά μας εντός του έτους θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύστασης και τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας, αφού υπάρχει το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό και παραμένει μόνο η τυπική διευθέτηση του θέματος.
Πιστεύουμε ότι τα μικρά νησιά δεν θα ερημώσουν, οι μικρές κοινωνίες θα συμμετέχουν και θα αποφασίζουν για θέματα της περιοχής τους, για την καθημερινότητα, και δεν θα χαθεί η ταυτότητά τους. Το κεντρικό κράτος θα προβλέψει για όποια αδυναμία υπάρχει σήμερα και θα φροντίσει να καλυφθούν από τις Διαδημοτικές συνεργασίες που στο παρελθόν έχουν αναδείξει τέλειες συνεργασίες για κοινά θέματα. Η εγγύτητα προς τον πολίτη είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αρχή για το Κεντρικό Επιτελικό Κράτος και ότι αυτή η Κυβέρνηση που τολμά και θέλει να δει συνολικά τη Διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας
Γεώργιος Αντ. Χάλαρης

όλη η ανακοίνωση εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή