Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ο Σπύρος Καλακώνας για το ζήτημα της διοικητικής συνένωσης Πάρου Αντιπάρου

PA280176 (Large)

Αγαπητοί συμπατριώτες

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που διεξάγετε για το θέμα της ενοποίησης των ΟΤΑ Πάρου και Αντιπάρου, παρακαλώ όπως δεχθείτε και τις δικές μου απόψεις -επιγραμματικά -ως αντικείμενο προβληματισμού και διαβούλευσης:

Α)Ουδέποτε ετέθη ΕΠΙΣΗΜΩΣ και μεγαλοφώνως (εννοώ το σχέδιο νόμου και τις περί αυτού δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ ΕΣ) θέμα συνένωσης των δύο ΟΤΑ. Μάλιστα η θεσμική εκπροσώπηση των τοπικών μας κοινωνιών (ΤΕΔΚ Κυκλάδων)έχει πανηγυρικά λάβει την απόφαση να υπεραμυνθεί της διοικητικής αυτοτέλειας των νησιών, θέση που έγινε αποδεκτή και από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ!

Β) Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ των δύο μεταρρυθμίσεων, του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» και του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», αφού είναι τελείως ανόμοια και άνισα τόσο τα μεγέθη, όσο και το πολιτικό -ψυχολογικό κλίμα που αυτές πραγματοποιούνται. ΤΟΤΕ είχαμε την άγονη και ατελέσφορη υπερδεκαετή στασιμότητα, αδράνεια ή και κωλυσιεργία εκ μέρους των εμπλεκομένων αυτοδιοικητικών παραγόντων, ενώ ΤΩΡΑ έχουμε την εκκίνηση της διαβούλευσης για το εγχείρημα, με πρόβλεψη υπέρ του αυτοδιοικήτου κάθε νησιού!

Γ) Με κανένα τρόπο δεν υφίσταται θέμα ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ ανάμεσα στις δύο νησιωτικές κοινότητες που συμβιώνουν αρμονικά εδώ και αιώνες ως μία οργανική ενότητα.

Δ)Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο μεγαλύτερος φορέας (Δήμος Πάρου) στον μικρότερο (Δήμο Αντιπάρου) σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και τομείς δράσης(π.χ. διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τεχνική στήριξη ,κλπ), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία κι αφορμή για να τεθεί ως ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ η συνένωση τους. Η διαδημοτική συνεργασία δεν θα αποτελέσει φυσικά εφεύρημα δικό μας,αντίθετα έχει πλέον προσλάβει μετρήσιμες- αξιόλογες διαστάσεις σε εθνική κλίμακα.

Ε)Σε κάθε περίπτωση κανένας νόμος δεν μπορεί να εκληφθεί να αιτιολογηθεί και να προβληθεί ως «τιμωρία» και «συνετισμός» σε βάρος μιας κοινωνίας επειδή αυτή σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις κι αδυνατεί να αντιληφθεί έστω και δια της εκπροσώπησης της (ολόκληρης ή τμήματος αυτής)ότι οι άγονες αντιπαραθέσεις βλάπτουν σοβαρά την τοπική αυτοδιοίκηση και το τοπικό καλώς νοούμενο συμφέρον!

Στ)Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στο τιμόνι του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκεται ένας άνθρωπος(ευτυχώς «δικός» μας) ,ο Γιάννης Ραγκούσης, που έχοντας θητεύσει στην τοπική αυτοδιοίκηση , έχει και την εμπειρία και την ευαισθησία να λειτουργήσει με προσοχή και λεπτότητα απέναντι σ' αυτά τα εξαιρετικά σοβαρά και καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον μας θέματα.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς ΚΑΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

(Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πάρου)

1 σχόλιο:

  1. Ορθότατος. Τουλάχιστον αν δεν προσέλθει αύριο ο Σπύρος στη συνάντηση ας διαβαστεί σε όλους η επιστολή του αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή