Προτού ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα το σχέδιο <<Καλλικράτης>> για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας αλλά και μετά <<παράγοντες>>, δημοσιογράφοι , αυτοδιοικητικοί, ο τέως λιμενάρχης από το αδελφό νησί της Πάρου και τώρα και νυν βουλευτής Κυκλάδων έχουν αναγάγει σαν μείζον θέμα της μεταρρύθμισης στην περιοχή μας την διοικητική συνένωση Πάρου Αντιπάρου χωρίς καν να προτείνουν το άνοιγμα διαλόγου με την κοινωνία της Αντιπάρου για τα υπέρ και τα κατά της συνένωσης. Ίσως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει Α.Ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Αντιπάρου για να παραμείνει αυτόνομο αυτοδιοικητικά το νησί Β. ότι υπάρχει η απόφαση της ΤΕΔΚ Κυκλάδων όταν είχε επιχειρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να γίνει μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
<< Η Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Κυκλάδων στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί ενόψει του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται με θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Η προγραμματιζόμενη από την Κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Κυλλήνης σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση για την περαιτέρω συνένωση των ΟΤΑ .
2. Ειδικότερα για τον νησιωτικό μας χώρο και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 101 του Συντάγματος περί «νησιωτικότητας» η Κυβέρνηση θα πρέπει:
2.1 Να διαθέσει όλους εκείνους τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ και μάλιστα οι πόροι αυτοί να είναι αυξημένοι σε ποσοστό τουλάχιστον 20% για τους νησιωτικούς ΟΤΑ.
2.2 Να χρηματοδοτήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για κάθε ένα από τους νέους ΟΤΑ έτσι ώστε να κατασκευασθούν τα αναγκαία έργα υποδομής στους νέους Δήμους.
2.3 Να παρέχει κίνητρα και να περιορίσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη του αναγκαίου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τους νέους ΟΤΑ.
Για τις Κυκλάδες η πρόταση μας είναι σε κάθε νησί να συσταθεί ένας ΟΤΑ που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες με την παράλληλη κατάργηση των Επαρχείων. Οι ΟΤΑ δηλαδή να ασκούν τις σημερινές τους αρμοδιότητες , αρμοδιότητες της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και κρατικές αρμοδιότητες έτσι ώστε να μπορούν οι ΟΤΑ να εξυπηρετούν τους Πολίτες σε τοπικό επίπεδο . Οι Κοινότητες- νησιά να παραμείνουν με τη σημερινή τους μορφή και να ενισχυθούν από την Πολιτεία με το αναγκαίο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα παραμείνουν σήμερα οι κάτοικοι στα μικρά νησιά αλλά θα υπάρξει και αύξηση του πληθυσμού τους. Παράλληλα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας από τους γειτονικούς Δήμους μεγάλων νησιών.
Ζητούμε την διατήρηση των τοπικών συμβουλίων αλλά με αλλαγή του τρόπου εκλογής δηλαδή η πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου να προέρχεται από τον επιτυχόντα συνδυασμό .
Σε ότι αφορά τη συγκρότηση της Τ.Α. Β΄ Βαθμού η ΤΕΔΚ Κυκλάδων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης της σε περιφερειακό επίπεδο με την εκλογή των οργάνων της, με τη διατήρηση των νομαρχιών ως διαμερισμάτων και με αρμοδιότητες: το σχεδιασμό και την εφαρμογή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, την περιφερειακή εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών και τη μελέτη - κατασκευή - συντήρηση των έργων περιφερειακής και νομαρχιακής κλίμακας.
Ζητούμε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να είναι στα σημερινά γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες - Δωδεκάνησα) με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου.
Ζητούμε την κατάργηση των Επαρχείων γιατί η συγκρότηση των ΟΤΑ σε επίπεδο νησιού με την παράλληλη λειτουργία των Επαρχείων θα οδηγήσει σε σύγχυση αρμοδιοτήτων. Η απόφαση μας αυτή έχει καθαρά θεσμικό χαρακτήρα και δεν στρέφεται κατά των σημερινών Έπαρχων και Επαρχιακών Συμβούλων που έχουν καταβάλλει σημαντικότατες προσπάθειες για την ανάπτυξη των νησιών μας.
Υπενθυμίζουμε τα σημεία της απόφασης του Συνεδρίου της Κυλλήνης τα οποία μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.
[η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα. Επιβάλλεται να αποτελεί μέρος, ενός συνολικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρύθμισης του πολιτικού μας συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.]
Όσον αφορά τη σχέση με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση αναφέρεται:
[H Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (β΄ βαθμός Τ.Α.) εκλέγει τα όργανά της (περιφερειακό συμβούλιο-περιφερειάρχης), με τη διατήρηση των Νομαρχιών ως αποκεντρωμένων Περιφερειακών θεσμών και με αρμοδιότητες:
- το σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων και πολιτικών,
- την περιφερειακή εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών και τη μελέτη -κατασκευή - συντήρηση των έργων περιφερειακής και νομαρχιακής κλίμακας.
Η Περιφέρεια, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένους τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους καθώς και δυνατότητες αυτόνομης χάραξης και εφαρμογής πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την περιφερειακή ανάπτυξη. ]
Στην απόφαση αυτή μειοψήφησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας - Θηρασιάς, στο σημείο εκείνο στο οποίο προτείνουμε τη σύσταση ενός ΟΤΑ για κάθε ένα από τα νησιά μας, θεωρώντας ότι θα πρέπει για λόγους οικονομικούς και ιστορικούς, να διατηρηθούν εκτός των σημερινών 9 Κοινοτήτων των μικρών νησιών και οι δύο Κοινότητες της Οίας -Θήρας και του Πανόρμου Τήνου>>
Γ.Ότι υπάρχει η μελέτη του ΙΤΑ (ΙΝΣΤΙΝΤΟΥΤΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) που προτείνει την διατήρηση του ΟΤΑ Αντιπάρου
Βέβαια ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης ευτελίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Αντίπαρο και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού βάλτωσε με κύρια ευθύνη την ελέω δικαστηρίων και παράνομων μεταδημοτεύσεων Πρόεδρο του νησιού και των συμβούλων που την στήριξαν. Οι πολίτες απομακρύνθηκαν από τα κοινά και ίσως οι επιχειρούμενες θεσμικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση να είναι ένα έναυσμα για ένα καλύτερο μέλλον του νησιού.
Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της συνένωσης είναι ότι η Αντίπαρος δεν διαθέτει υπηρεσίες για να βαδίσει σωστά στην σύγχρονη ανάπτυξη και αυτό ισχύει αλλά γιατί δεν προχώρησε συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας τόσα χρόνια με τον δήμο Πάρου όπως προβλέπει και ο Ν.3463/2006 άρθρο 222? γιατί δεν εντάχτηκε στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ? (για να μην πούμε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg) Το μοναδικό έργο που πραγματοποιήθηκε <Αξιοποίηση σπηλαίου Α και Β φάση>> μήπως δεν έτυχε της κατάλληλης επίβλεψης από τον μοναδικό μηχανικό της κοινότητας?
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ και να απομακρύνουμε και άλλο τους πολίτες από την συμμετοχή στα κοινά η πρέπει να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο στην κατεύθυνση ενίσχυση τους?
Τι θα γίνει με την Σίκινο την Δονούσα την Ανάφη που δεν βρίσκονται κοντά σε μεγάλα νησιά?
Και μερικά ερωτήματα συγκεκριμένα
Πόσο χρόνο και χρήμα θα χρειάζεται ο Αντιπαριώτης για να πηγαίνει στην έδρα του Δήμου την Παροικία?
Υπάρχει η όχι χωρική ασυνέχεια μεταξύ των δυο ΟΤΑ?(Με τα γνωστά προβλήματα ακόμα και για τους εκπαιδευτικούς)
Δεν έχουν διαφορετικές ανάγκες Ανάπτυξης τα δυο νησιά ?
Με την αναλογική εκπροσώπηση (λόγω πληθυσμών) και τον διορισμό του τοπικού Αντιδημάρχου καταργείται η όχι η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ στην Αντίπαρο και βαδίζουμε σε ετεροδιοίκηση που άλλοι θα αποφασίζουν για το νησί?
Μειώνεται η όχι ο δημοκρατικός έλεγχος του δήμου και αυξάνεται η αδιαφάνεια για τον δημότη της Αντιπάρου?
Πως θα πειστεί ο δημότης της Αντιπάρου ότι δεν θα υπάρχει μεροληψία υπέρ της Πάρου για τα έργα και την προβολή του τουριστικού προϊόντος?
Αν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπάρου και το τοπικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ανήκουν στην αντιπολίτευση του δήμου πως θα αντιμετωπίζονται?
Πως είναι σίγουρο ότι δεν θα χειροτερεύσει η πρόσβαση των δημοτών και των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες του Δήμου?
Μήπως αυξηθεί η ιστορική αντιπαλότητα λόγω τοπικισμών ?
Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν τους διαχειριστές του blog και νομίζουμε ότι αποτελούν και έναυσμα για την αρχή της διαβούλευσης στις κοινωνίες των δυο νησιών που όπως έχει δηλώσει ο συντοπίτης Υπουργός και στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.Ραγκούσης είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το σχέδιο διοικητικης μεταρρύθμισης <<Καλλικράτης>> το όποιο προς το παρόν είναι μια έκθεση ιδεών με πολλά θετικά σημεία αλλά και αρνητικά όπως επίσης και σκόπιμες ασάφειες ειδικά για το θέμα των μικρών κοινοτήτων του Αιγαίου.
Κλείνοντας αυτό το post θα αναφέρουμε τρία αποσπάσματα ένα από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Κυλλήνη πριν δυο χρόνια
«Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει μία νέα εξαπάτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών με έναν νόμο, που θα επιχειρεί αποσπασματικά τη διοικητική συνένωση, χωρίς ένα συνολικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τις οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις και τα προγράμματα, που θα συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως είναι η χωροθέτηση με διάλογο, η χρηματοδότηση υποδομών και λειτουργικών δαπανών και η οργάνωση των υπηρεσιών».
Το δεύτερο από την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο εξελισσόμενο φετεινό συνέδριο
Φίλες και φίλοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρωτογενής λαϊκή μορφή εξουσίας και έχει πράγματι στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Τον φέρνει πιο κοντά στην κρίσιμη απόφαση που αφορά στην καθημερινότητά του……
….Να υλοποιηθεί η αρχή ένας Δήμος ανά νησί, με εξαίρεση φυσικά τα μεγάλα νησιά, την Κρήτη, την Εύβοια, τη Μυτιλήνη και τα λοιπά. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς, απομονωμένους και νησιωτικούς Δήμους, έτσι ώστε η ακριτική γη να μην μαραζώσει. Να διατηρηθούν οι ιστορικοί μας Δήμοι….
Και το τρίτο από το κλείσιμο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα
Θέτουμε ένα κρίσιμο ερώτημα. Αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση;
Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι το ερώτημα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, κρίνοντας το νομοσχέδιο που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Πάμε σε ένα μοντέλο Αυτοδιοίκησης ή σε ένα μοντέλο ετεροδιοίκησης, που άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς
Συνεχίζεται….
Updated 21/1/2010
Εμμένει η ΤΕΔΚ Κυκλάδων στις θέσεις της για την διατήρηση των κοινοτήτων
Εξαιρετικό ποστ. Αν καταγράφει και κάτι πέρα από προσωπική άποψη τότε το κέρδος είναι διπλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ξεκινήσει από τα μπλογκς η αντίδραση μπας κι απλώσει στην τοπική κοινωνία, αφού οι εφημερίδες και τα παριανά μπλογκς κρίνουν το καλό μας με άλλα κριτήρια.
Το παρόν ποστ αναγκάζει και το αντίπαρος-blog να βγει από την ηθελημένη του αφάνεια και να καταθέσει κι αυτό σύντομα την κουτσουλιά-άποψή του. Έτσι ώστε σιγά σιγά οι κουτσουλιές να γίνουν πολλές.
Όχι στη συνένωση, όχι χωρίς διάλογο.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΡΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ..............
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ..ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ...........(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΚΟΜΑ)
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΕΣ.
ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ......
Γ.Τ.
ΑΓΑΠΗΤΕ Γ.Τ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ?ΤΙ ΘΑ ΛΕΕΙ ? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΕΣ ???
ΑπάντησηΔιαγραφήAPANTISI STA 3 ???
ΑπάντησηΔιαγραφήOTAN THA ERTHI I ORA KAI EAN MPORIS NA DIAVASIS (APITHANO GIATI PREPI NA EXIS POLI GRASO STA MATIA) NA MIN TIN YPOGRAPSIS.
ESI NA KITAS TO DAXTILO KAI OXI TO DASOS
P.S. TIN EPISTOLI THA TIN KANI O FOUFOUTOS KAI THA YPOGRAPSOUN OI FOUFOYTOI. O ATIPARIANOS LAOS THA TIN KANI AFOU MERIKOI EKLEGMENOI EINAI ANAKSIOI
ΑΓΑΠΗΤΕ 7.22 ΜΜ . ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ? ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΡΩΤΗΣΑ . ΑΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Η ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ . ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΡΩΤΑΩ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΞΕΡΩ ! ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ .ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ . ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ . ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΡΙΑΝΟΣ ΛΑΟΣ ? ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΡΙΑΝΟ ΛΑΟ . ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΠΑΡΟΥ ? ΤΟΤΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑ . ΓΙΑΤΙ ?????
ΑπάντησηΔιαγραφή