Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Δελτίο τύπου Παναγιώτη Ρήγα

clip_image002


Αθήνα 22/01/2010

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων

Στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και συζήτησε το πρόγραμμα «Καλλικράτης», συμμετείχε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συνιστά επιβεβλημένη, υψίστης σημασίας δομική αλλαγή στην μορφή και την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης στη Χώρα μας. Αποτελεί ουσιαστική, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση μακράς πνοής που υπηρετεί τους στόχους της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Το σχέδιο που έχει δοθεί για διαβούλευση δεν είναι σχέδιο νόμου είναι πλαίσιο συζήτησης, είναι «καμβάς» πάνω στον οποίο θα σχεδιαστεί, με την συμμετοχή όλων, η νέα αρχιτεκτονική των θεσμών της Αυτοδιοίκησης. Η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης είναι αναλυτικότατα διατυπωμένες και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος ουσιαστικών παρεμβάσεων μέχρις ότου πάρει την τελική της μορφή.

Οφείλουμε να προσεγγίσουμε την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με όρους μέλλοντος, χωρίς φοβίες, προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων ΟΤΑ και η πλήρης αποσαφήνιση των επιπέδων άσκησης των δημόσιων πολιτικών, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή εκτός των άλλων πρέπει να δοθεί στο θέμα του προσωπικού των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως στην Νομαρχιακή, γιατί αυτοί θα κληθούν να στηρίξουν την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας κάθε αλλαγής η συναίνεση και η ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στην υλοποίησή της.

Η συνταγματική αναγνώριση της νησιωτικότητας, μας δίνει την δυνατότητα να προτείνουμε ειδικές ρυθμίσεις για το νησιωτικό χώρο, τόσο στο επίπεδο της Περιφερειακής, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε μια πολυνησιακή περιφέρεια όπως η δική μας το βασικό κύτταρο του συστήματος είναι το νησί-δήμος, όπου θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες σχετικά με την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης.

Επειδή στο νομό μας υπάρχουν μικρά νησιά- κοινότητες αλλά και μικροί πληθυσμιακοί δήμοι, οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν αυτόνομες αυτοδιοικητικές οντότητες χωρίς να έχουν για το άμεσο μέλλον προοπτική να αποκτήσουν την διοικητική δομή που προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» για τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη θεσμική πρόβλεψη.

Η μια πρόταση είναι να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των μεγάλων νησιωτικών δήμων να αναλαμβάνουν στα πλαίσια διαδημοτικών υπηρεσιών να ασκούν για λογαριασμό των γειτονικών τους μικρών νησιωτικών ΟΤΑ τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Η δεύτερη πρόταση -που κατά την άποψη μου είναι η πιο αποτελεσματική– υποστηρίζει την υπαγωγή των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης(στα Επαρχεία Μήλου, Νάξου, Σαντορίνης, Κέας) απευθείας στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ασκούν για λογαριασμό των συγκεκριμένων ΟΤΑ και μόνον, τις αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά την αιρετή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα ταυτίζεται με την σημερινή Κρατική Περιφέρεια και η έδρα της υποχρεωτικά θα παραμείνει η Ερμούπολη της Σύρου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να προβλέπει την αναλογική εκπροσώπηση των νομαρχιακών διαμερισμάτων, που μπορεί να είναι όχι ο Νομός αλλά τα Επαρχεία.

Το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος της Περιφέρειας. Όλοι οι Αντιπεριφερειαρχές να ορίζονται από τον Περιφερειάρχη για να αποτραπεί έτσι η ομοσπονδοποίηση της Περιφέρειας και η δημιουργία ανεξέλεγκτων πολιτικών εξουσιών στο επίπεδο του Νομού. Να εισαχθούν στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου διαδικασίες και θεσμοί που προβλέπονται στο κοινοβούλιο έτσι ώστε να γίνει πιο δημοκρατική και πιο διαφανής.

Είμαστε όλοι μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την επιτυχημένη αρχική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια», έχοντας γίνει σοφότεροι και έχοντας διδαχθεί από τα λάθη, τις αβελτηρίες και τις ατολμίες εκείνου του εγχειρήματος.

Τούτη την ώρα θα δοκιμασθεί η πολιτική μας επάρκεια και γενναιότητα, η ανυστεροβουλία μας και η οξυδέρκειά μας. Οι μίζερες φοβικές και αμυντικές συμπεριφορές δεν ταιριάζουν ούτε στη δυναμική ούτε στο μεγαλείο των Κυκλάδων.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι πρόκληση και ευκαιρία για δράση. Όσοι αισθάνονται ότι θέλουν και μπορούν να τραβήξουν μπροστά, θα ανέβουν στο όχημα της μεταρρύθμισης. Η κοινωνία θα αφήσει τους υπόλοιπους πίσω να διαχειρίζονται την μιζέρια των πελατειακών τους συστημάτων και τα αδιέξοδα του απομονωτισμού τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή