Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αιτή οι εικόνες της καταστροφής

haiti_above02 (Large) AP / United Nations / Logan Abassi

haiti_above07 (Large)

Getty Images / United Nations / Logan Abassi

haiti_above03 (Large) Getty Images / United Nations / Logan Abassi

haiti_above13 (Large)

AP / American Red Cross

haiti_above14 (Large) AP / American Red Cross

haiti_above15 (Large)

AP / American Red Cross

haiti_above17 (Large)

AP / American Red Cross

haiti_two09 (Large)

AFP / Getty Images / Thony Belizaire

haiti_two04 (Large)

AP / Cris Bierrenbach

haiti_two02 (Large)AP / Cris Bierrenbach

Η ταυτότητα της χώρας

  • Η Αϊτή, το δυτικό άκρο της νήσου Ισπανιόλα, καταλαμβάνει έκταση μόλις 27.751 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε αυτά κυριολεκτικά στοιβάζονται 10.033.000 άνθρωποι. Περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι είναι μετανάστες, κατά κύριο λόγο στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Tο 80% του πληθυσμού διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 50% μόλις με 50 σεντς την ημέρα.
  • Η ανεργία είναι επισήμως 70%.
  • Το 2009 το ΑΕΠ της ανήλθε σε 7,02 δισ. δολάρια, με το κατώτερο ημερομίσθιο να μην υπερβαίνει τα 2 δολάρια. Το 66% του συνόλου των κατοίκων της χώρας ασχολείται με τη γεωργία, αν και η δραστηριότητα αυτή δεν υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ. Ο κρατικός προϋπολογισμός συντηρείται κατά 40% περίπου από προγράμματα διεθνούς οικονομικής βοήθειας με βασικούς χρηματοδότες τη Βενεζουέλα και την Κούβα.
  • Το χρέος της χώρας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, το 1804, παραμένει αν και μέρος του παραγράφτηκε τον περασμένο Αύγουστο, εφόσον όμως η κυβέρνηση της χώρας προώθησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως επέβαλε το ΔΝΤ και η ΠΤ στο πλαίσιο που καθορίστηκε στη G20 μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Εντούτοις το χρέος προς τη Διαμερικανική Τράπεζα που υπολογίζεται σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια και δόθηκε ως βοήθεια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνεται.
  • Το προσδόκιμο ζωής είναι μόλις στα 53 χρόνια, τουλάχιστον το 50% των παιδιών είναι σοβαρά υποσιτισμένα. Κάτω από το 50% του πληθυσμού έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόλις το 43% του πληθυσμού εμβολιάζεται καθώς για κάθε 100.000 κατοίκους αναλογούν 25 γιατροί και 11 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Μόλις το 52,9% του πληθυσμού πάνω από 15 χρονών γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Υπάρχουν 15.200 ιδρύματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ των οποίων το 90% δεν είναι δημόσια αλλά τα διαχειρίζονται κοινότητες, ΜΚΟ και η Εκκλησία.
  • Το 2006 μόλις το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας καλυπτόταν από δάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή