Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Μια ανάσα Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2010 στην Κική Δημουλά

5490

H ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, ο Γάλλος Pierre Dhainaut και ο Αλσατός Rene Schickele είναι τα τιμώμενα πρόσωπα για το 2010 της «Association capitale europeenne des litteratures» (ACEL).

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα “DNA” του Στρασβούργου, ένας νέος κατάλογος βραβευθέντων ανακοινώθηκε το Σάββατο στο Στρασβούργο, στο Chez Yvonne όπου συνεδρίασαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

To ΑCEL απονέμει από το 2005 το Βραβείο Λογοτεχνίας «Jean Arp» καθώς και το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Nathan Katz». Για το 2010 το ένα Βραβείο θα αποδοθεί στον Γάλλο ποιητή Pierre Dhainaut ενώ το άλλο χαιρετίζει την μετάφραση στην γαλλική γλώσσα από την γερμανική ή την τοπική διάλεκτο, κειμένων που δημιουργήθηκαν στην Αλσατία, απονέμοντας το Βραβείο για το 2010 στον Rene Schickele.

Το 2006 προστίθεται ένα ακόμη βραβείο, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, μια διάκριση για έναν αναγνωρισμένο ευρωπαίο συγγραφέα, ακόμη και αν έχει παραμεληθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτόν τον χειμώνα χαιρετίζει την Ελληνίδα Κική Δημουλά, για το σύνολο του ποιητικού και πεζογραφικού της έργου, “ από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή της σύγχρονης Ελλάδας”, ενώ παλαιότερα είχε βραβεύσει τους: Antonio Gamoneda από την Ισπανία, Bo Carpelan από την Φινλανδία, Tadeusz Rozewicz από την Πολωνία και Tankred Dorst από τη Γερμανία. Φόρος τιμής απονέμεται και στον μεταφραστή Michel Volkovitch, για το σύνολο του έργου του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Σειρά εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για τις 12 και 13 Μαρτίου του 2010 στο Στρασβούργο για τους βραβευθέντες του 2010, μια πρωτοβουλία του «ACEL» με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

13-3-2010 6-43-46 μμ

Μια συνέντευξη της εδω

1 σχόλιο:

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή