Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η Σπουδαιότητα των Υδροβιότοπων

SAE copy

14-3-2010 9-00-47 μμ  14-3-2010 9-01-11 μμ

 

Κατά την Ημερίδα για το Νερό που έγινε πέρυσι το Μάιο στην Πάρο (οργάνωση του Δήμου Πάρου, της ΔΕΥΑΠ και του Συλλόγου Αρχίλοχος), όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη ζωτική σημασία της προστασίας των υδροβιότοπων (ή αλλιώς υγροτόπων), μιας και είναι απαραίτητοι βιότοποι για τα οικοσυστήματα των νησιών και το για το μέλλον μας.
Ο Δρ. Νίκος Γεωργιάδης παρουσίασε το πρόγραμμα της WWF Hellas για την προστασία αυτών των περιοχών από την οικιστική (και όχι μόνο) ανάπτυξη και για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με την οικολογική σημασία των υδροβιότοπων όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια η WWF Hellas έχει κάνει ένα τεράστιο έργο στο να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να αξιολογεί όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να προστατευθούν οι υδροβιότοποι. Σε κάθε νησί, υπάρχουν δίκτυα εθελοντών που συνεργάζονται με τη WWF και που μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.
Σκορπισμένοι σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκατοντάδες μικροί υδροβιότοποι προσφέρουν καταφύγιο, τροφή και ένα ασφαλές σημείο ξεκούρασης για τα εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά, βοηθώντας τα να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στα νότια μέρη και πίσω. Αυτές οι μικρές δεξαμενές νερού δίνουν επίσης ζωή σε αρκετά ενδημικά φυτά και σπάνιους οργανισμούς, και δρουν επίσης σα μια ασπίδα προστασίας για τους υδάτινους πόρους των νησιών. Αυτό το φυσικό «φράγμα» εμποδίζει την αλατοποίηση του εδάφους και επίσης το προστατεύει από πλημμύρες μετά από δυνατές βροχές.
Είναι η ίδια η παρουσία των υδροβιότοπων κοντά στην ακτή που συμβάλλει στη φυσική ομορφιά σε πολλές από τις καλύτερες παραλίες των νησιών – κάτι που επίσης τους θέτει σε διαρκή απειλή από την οικοδόμηση σπιτιών, ξενοδοχείων και άλλων εγκαταστάσεων και που έχει συντελέσει στην καταστροφή τους τα τελευταία χρόνια. «Στην Πάρο, έχουμε καταγράψει 10 υδροβιότοπους, δύο από τους οποίους έχουν καταστραφεί ανεπιστρεπτεί, και οι υπόλοιποι έχουν καταστραφεί έως ένα βαθμό. Στην Αντίπαρο έχουμε καταγράψει 4 υδροβιότοπους και έχουμε εντοπίσει άλλους δύο στα νησάκια Κάβουρας και Διπλα από δορυφορικές εικόνες.»
Ο Νίκος Γεωργιάδης δεν έχασε ευκαιρία να επισκεφτεί αυτούς τους υδροβιότοπους κατά τη διαμονή του στην Πάρο, συνοδευόμενος από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος – Σπύρο Μητρογιάννη και Νίκος Αλιφιέρη, και από αντιπροσώπους των τοπικών Αρχών. Επίσης, εντόπισε κι έναν ακόμα υδροβιότοπο σε πολύ καλή κατάσταση στη Λάγγερη.
«Υπάρχουν τρόποι να αναβιώσουν οι υδροβιότοποι που έχουν καταστραφεί,» δήλωσε, προτείνοντας στο Δήμο Πάρου μια συνεργασία με τη WWF για το σχεδιασμό μιας επιστημονικής μελέτης που θα αξιολογήσει κάθε υδροβιότοπο και θα προτείνει τρόπους για την προστασία του και την αποκατάσταση του. «Κάθε υδροβιότοπος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.»
Για πολύ καιρό η WWF Hellas ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα των υδροβιότοπων με το να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Η κατάταξη αυτών των σημαντικών βιότοπων στην ήδη προστατευόμενη «παράκτια ζώνη» , για παράδειγμα, θα ήταν ιδανικό.
«Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών αρχίζουν να καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικοί είναι οι υδροβιότοποι, και σε κάθε νησί έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και που είναι έτοιμοι να τους προστατεύσουν.»
Για να δηλώσετε περιπτώσεις καταστροφής σε κάποιον υδροβιότοπο μπορείτε να επικοινωνείτε με την τοπική αστυνομία, την Πολεοδομία (22850-23770) και το Δασαρχείο (Πάρος 22840-22331, Νάξος 22850-25089). Για οποιαδήποτε βοήθεια και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη WWF Hellas – τηλ. 210-331-4893, email: support@wwf.gr, www.wwf.gr

Aπο parosweb.com εδω

σχετικά

Οι υγρότοποι των νησιών του Αιγαίου εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή