Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η μεγαλύτερη επίθεση στη μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά

 

images

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά μέτρα

Με περισσή ωμότητα και κυνισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα, αποτελούν δε μέρος μιας καθολικής επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εισοδημάτων και του ασφαλιστικού συστήματος .

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου .

Ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος αλλά και η ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας και της Ευρώπης Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους.

sta_gona

«Για έναν άθλιο και προπαγανδιστικό, τρομοκρατικό λαϊκισμό», έκανε λόγο η ΑΔΕΔΥ, υποδεχόμενη τα νέα μέτρα. Υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιούνται και θυματοποιούνται, γίνονται ράκη, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες τους να οδηγούνται σε διάλυση. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι τα μέτρα «δημιουργούν ζημιά και βυθίζουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα του Δημοσίου, "μπροστά στην κατάρρευση ενός φθαρμένου και χρεοκοπημένου συστήματος, η πολιτική τάξη πραγμάτων χρεοκοπεί τη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων".
Η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε τις δημόσιες υπηρεσίες "δύναμη ανόρθωσης της χώρας σε δύσκολες στιγμές". Υπογράμμισε δε, ότι αντί "να αναδιοργανωθούν σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις για τη διασφάλιση βασικών δημοσίων αγαθών στο κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας στην έξοδο από την κρίση, καταβαραθρώνονται".
Για τα κυβερνητικά μέτρα, τόνισε ότι "εξαθλιώνουν τους ήδη χαμηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη οδηγώντας σε παρατεταμένη ύφεση και ανεργία".
Επίσης, υποστηρίξει ότι τα μέτρα είναι "άδικα και μονομερή καθώς και πρωτοφανή και προφανή για κάθε πολίτη".
Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους εργαζόμενους "να σταθούν όρθιοι με τους αγώνες τους" και τους καλεί να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου, αλλά και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

1472701-thumb-medium

ΚΚΕ - Αντίδραση στα οικονομικά μέτρα

 

"Όλοι και όλες στο δρόμο, όλοι στον αγώνα για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η άγρια θύελλα που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πόλεμος, που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατά του λαού, γίνεται προς όφελος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Την ίδια επίθεση δέχονται όλοι οι λαοί της ΕΕ και γενικότερα". Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει: "Είναι ευθύνη και χρέος όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να απορρίψουν τα τρομοκρατικά διλήμματα και τα ψέματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και να ξεσηκωθούν. Πατριωτισμός είναι η πάλη να μην πτωχεύσει ο λαός. Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα. Ο στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης. Τα μέτρα αφορούν και πλήττουν καίρια όλους τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα και με μια φωνή πρέπει τώρα να απαντήσουν «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία. Η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση. Για να τους σταματήσουμε πρέπει τώρα ο λαός να περάσει στην επίθεση. Να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα. Προστασία των ανέργων. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά και συνειδητά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, να οικοδομήσει τη δική του αντιμονοπωλιακή συμμαχία και να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία".

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
    ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    «Χοντρό ψέμα είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο ή αυτούς που πληρώνονται από το δημόσιο. Θα πάρει κατηφόρα και ακόμα χειρότερη όλους και όλες τους εργαζόμενες στο ιδιωτικό τομέα.
    Χοντρό ψέμα επίσης ότι τα μέτρα αυτά αφορούν το 2010. Είναι μέτρα διαρκείας και σε δυο, τρεις μήνες θα έχουμε και καινούργιο πακέτο μέτρων και μέχρι τέλος του χρόνου επίσης καινούργια πακέτα μέτρων.
    Είναι τραγωδία να χάνει ο λαός δικαιώματα, να πετσοκόβεται το εισόδημά του και ενώ έχουν μεσολαβήσει πολύχρονοι, μακρόχρονοι αγώνες, δόθηκαν πολλές θυσίες, χύθηκε μέχρι και αίμα. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι κυριολεκτικά ντροπή, και δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό, τα βάρβαρα αυτά μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντίσταση, χωρίς λαϊκή αντεπίθεση και πολύ περισσότερο να δοθεί η εντύπωση ότι ο λαός συναινεί με τα μέτρα αυτά, όπως καταχρηστικά κάνει η κυβέρνηση που δεν χάνει την ευκαιρία να λέει: Ο λαός μου ζητάει να πάρω αυτά τα μέτρα.
    Έχει σημασία ο λαός να δείξει, ακόμα και αν περάσουν αυτά τα μέτρα, ότι δεν τα δέχεται και ότι κυριολεκτικά θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη. Τα χρήματα τα οποία θα μαζευτούν θα πάνε ή στα κρατικά ταμεία, δηλαδή στα κρατικά ταμεία του κράτους των μονοπωλίων, είτε θα πάνε απευθείας στις τσέπες των πλουτοκρατών. Δεν πρόκειται να επιστραφεί στο λαό ούτε μισό σέντς, διότι αυτοί εξουσιάζουν, τα μονοπώλια και οι επιχειρηματίες με πολιτικό προσωπικό την κυβέρνηση.
    Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η κυβέρνηση, στην τρομοκράτηση του λαού και στην απόσπαση εκβιαστικής συναίνεσης, επιστρατεύει τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Καρατζαφέρη, ενώ μια σειρά επιχειρηματίες, λαλίστατοι πριν, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν μιλάνε καθόλου σήμερα αφού είδαν ότι τη βρώμικη δουλειά τους την κάνει πάρα πολύ καλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
    Αντίσταση συλλογική, οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους. Έμείς στηρίζουμε ένα κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, των φτωχών αγροτών, ένα κίνημα που τα πόδια του θα βρίσκονται σε κάθε γραφείο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, ένα κίνημα που θα απελευθερώσει τη λαϊκή ενεργητικότητα και πρωτοβουλία. Τούτα τα μέτρα πρέπει να τα παρεμποδίσουμε. Και αν για οποιοδήποτε λόγο γίνουν νόμος της κυβέρνησης, να φανεί ότι ο ελληνικός λαός τα απορρίπτει στην πλειοψηφία και μαζεύει δυνάμεις για να παρεμποδίσει αυτά που έρχονται σε δύο μήνες. Και ας μην ξεχνάει ο ελληνικός λαός το εξής: Ακόμα και αν μειωθεί το έλλειμμα κατά ένα ποσό, θα του πούνε ότι πρέπει να χάσει και άλλα για να μηδενισθεί το έλλειμμα και μετά θα του πούνε: Χάσε και άλλα για να μην έχουμε καινούργιο έλλειμμα και να μην έχουμε καινούργιο δανεισμό. Αυτό το τούνελ το γνώρισε ο ελληνικός λαός τα χρόνια που η ελληνική οικονομία αναπτύσσονταν γοργά και πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τώρα θα ζητηθούν πολύ χειρότερα και ο λαός δεν πρέπει να συναινέσει και να χάσει ούτε ένα λεπτό στην αντεπίθεσή του».
    Δημοσιογράφος: Κα Παπαρήγα καλέσατε το λαό να δείξει την αντίδρασή του στα νέα μέτρα. Τα μέτρα θα ψηφιστούν με βάση τη πλειοψηφία που υπάρχει στη βουλή, σε τι θα φανεί η ωφέλεια αυτής της αντίδρασης στη τσέπη του μισθωτού;
    «Θα σας πω πολύ καθαρά: Αν αυτά τα μέτρα περάσουν στις 16 του Μάρτη, ή τις επόμενες μέρες με νόμο, γιατί η πλειοψηφία της βουλής θα τα ψηφίσει αυτό είναι σίγουρο, η συναίνεση είναι ευρύτατη, αν περάσουν αυτά τα μέτρα έχει πολύ μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, να διορθώσουν πολλοί και πολλές τη ψήφο τους, με την ανάπτυξη των αγώνων για να παρεμποδίσουν το καινούριο πακέτο που έρχεται. Ο κ. Λοβέρδος θα αναγγείλει το ασφαλιστικό.
    Γιατί αν πάμε με τη λογική ότι η βουλή αποφασίζει, τότε υπάρχει και η άλλη λογική: Υπάρχει ο λαός, τη σκυτάλη πια την παίρνουν οι δυνάμεις έξω από τη βουλή. Και άλλωστε η βουλή από το λαό προήλθε, η καταδίκη της βουλής επίσης από το λαό πρέπει να προέλθει. Και μιλάμε για πολιτική καταδίκη με μοναδικό μέσο την ανάπτυξη μιας συστηματικής προγραμματισμένης πάλης που κοιτάζει προς τα μπρος, προς ριζική πολιτική αλλαγή.
    Δεν πρόκειται αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που εξουσιάζουν να ιδρώσει το αυτί τους. Αλλά, ο λαός μπορεί να επιβάλει ανακατατάξεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο. Αλλιώς είναι ντροπή να κάθονται στο σβέρκο του, να του αδειάζουν τις τσέπες και ο λαός να σκύβει το κεφάλι. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός θα δείξει μια τέτοια στάση, ότι θα φοβηθεί και ότι θα χάσει το κουράγιο του.
    Και εν πάση περιπτώσει εδώ γίνεται και μια ολόκληρη δημαγωγία. Έχει αρχίσει μια εκστρατεία: Δώστε και σώστε, καταθέστε στα ταμεία, μαζεύουν λεφτά. Αρχίζει δε ο αγώνας δρόμου των δήθεν φιλανθρώπων δημαγωγών, αυτοί που ψηφίζουν αυτά τα μέτρα και λένε: Προσφέρω εγώ το επίδομα του δώρου, πάρτε και από εμένα… θα αρχίσουν τώρα οι δωρεές. Εάν αυτοί οι κύριοι θέλουν να δημαγωγήσουν εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε, ούτε θα τους συναγωνιστούμε σε αυτή τη δημαγωγία, η οποία είναι εντελώς παραπλανητική. Αλλά να περικοπούν ορισμένες δαπάνες που είναι σπάταλες ακόμα και χωρίς κρίση και σε περιόδους ανάπτυξης. Λοιπόν, εδώ και τώρα: Κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και με αναδρομική ισχύ, οι αμοιβές των βουλευτών να πέσουν πολύ κάτω και να καταργηθούν τα διάφορα πριμ και τα διάφορα ποσά που δίνονται για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές που είναι βουλευτικό έργο. Βεβαίως ένας βουλευτής ο οποίος δεν μπορεί να το σημειώσει με δουλεία, πρέπει η βουλευτική θητεία να εξασφαλίζει και τα απαραίτητα ένσημα, να θεωρείται συντάξιμη, δεν μπορεί κάποιος να χάσει, αλλά δεν μπορεί και να κερδίζει. Αυτά δεν τα λέμε δημαγωγικά για την κρίση, αλλά γιατί θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτούς, οι οποίοι προκειμένου να πείσουν το λαό να βάλει φερμουάρ στο στόμα του, κάνουν επιδείξεις φιλανθρωπίας. Δίνοντας ένα και κρατώντας τα 99 και για πάντα και το ένα για μια χρονιά, το 2010».

 

xoirxwr

α 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

- ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


- Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ – ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


- ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


- ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ναι, στην Ελλάδα οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα υπάρχει.

Ναι, χρειάζονται μέτρα.

Ναι, πρέπει να είναι επείγοντα.

Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν βρήκε έστω, συμβολικά, 1 ευρώ να κόψει από τις δαπάνες για εξοπλισμούς; Γιατί όλες οι μειώσεις δαπανών από μισθούς και συντάξεις;

Ναι, να φθάσουμε στο δημοσιονομικό επίπεδο των χωρών της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης SIPRI, είναι η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη για εξοπλισμούς. σε όλο τον κόσμο, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες για εισαγωγή όπλων στην Ευρωζώνη, 7 φορές περισσότερο από την δεύτερη Ισπανία. Έχει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων ανά κάτοικο στην Ευρωζώνη, 4 φορές περισσότερα από το δεύτερο, Βέλγιο. Έχει τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων στην Ευρωζώνη, 5 φορές περισσότερο από την δεύτερη Ιταλία.

Ούτε ένα αεροπλάνο, ούτε ένα πολυβόλο, ούτε καν ένα τουφέκι λιγότερο. Εξοικονόμηση μόνο από μισθούς και συντάξεις.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν επιτίθεται μόνο αδυσώπητα ενάντια στους εργαζόμενους. Τους εξαπατά με κυνισμό.

Αυτή η κυβέρνηση, υποτελής στους κλεπτοκράτες και τους εμπόρους όπλων των Βρυξελλών, δουλοπρεπής απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο ένα ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για να υπάρξει στροφή στη χώρα μας πριν πέσει στο γκρεμό. Σε αυτό το ΜΕΤΩΠΟ, μαζί με όλους τους άλλους, θέση έχουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, που είδαν το χώρο τους από εγχείρημα κατάργησης του κοινωνικού αποκλεισμού τον πρώτο καιρό του Α. Παπανδρέου να γίνεται φορέας της χειρότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους επί Γ. Παπανδρέου, χειρότερης ακόμα κι από της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, που τα άρθρα 121 και 124 δίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να κυβερνά στην Ελλάδα με τα μέτρα που τυπικά ανακοίνωσε το φερέφωνο της, η κυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς να έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση ακόμα κι από το εκλογικό της πρόγραμμα.

ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή