Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

το πόρισμα του Σύριζα για το βατοπέδι



Το πόρισμα στον πρόλογο του αναφέρει

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία, που κυκλοφόρησαν φέτος είναι τα «Γόµορρα» του Ιταλού δηµοσιογράφου Ροµπέρτο Σαβιάνο. Με αυτό παρουσιάζεται τοιχογραφία µιας πόλης, της Νάπολης και η δράση της Μαφίας στη Νότια Ιταλία. Αυτό που κάνει το βιβλίο χρήσιµο, δηλαδή επικίνδυνο, είναι ότι ο Σαβιάνο ακολουθεί το χρήµα. Περιγράφει τη δράση της Μαφίας µε όρους πολιτικής οικονοµίας. Εξηγεί πως οι διάτρητες δοµές ενός διεφθαρµένου συστήµατος είναι αυτές που επιτρέπουν την οικονοµική δραστηριότητα του οργανωµένου εγκλήµατος.
Αν διαβάσεις προσεκτικά το βιβλίο και αφαιρέσεις το αιµατηρό φολκλόρ των πυροβολισµών και των δολοφονιών, οι οµοιότητες µε την ελληνική πραγµατικότητα θα σε σοκάρουν.
Εδώ δεν χρειάζονται σφαίρες. Οι παίκτες του παιχνιδιού είναι άλλοι:O φιλόδοξος µοναχός, οι επιχειρηµατικοί σύµβουλοι, η θρησκευόµενη συµβολαιογράφος που τυχαίνει να είναι και σύζυγος Υπουργού, ο δικηγόρος που απλά εκτελούσε εντολές και δεχόταν να µη προβεί στο νόµιµο έλεγχο, άλλοι δικηγόροι που πρόθυµα και πάλι λόγω θρησκευτικού αισθήµατος έρχονται να εξυπηρετήσουν ποικιλοτρόπως τη Μονή, πρόθυµοι υπάλληλοι να υπερφαλαγγίσουν τη γνωστή ραθυµία της ελληνικής γραφειοκρατίας και το έλλογο της έννοµης τάξης και πάλι λόγω εντολών φυσικά, και κυρίως, ο πολιτικός που ξεχνάει ότι η καταρχήν αποστολή του είναι η προάσπιση του δηµοσίου συµφέροντος, που σχεδιάζει και δίνει εντολές για χάριν µίας «ευχής» και «ευλογίας».
Η ιστορία της µονής Βατοπεδίου είναι το σοβαρότερο σκάνδαλο που έχει συµβεί ποτέ στη χώρα µας. Όχι µόνο για το ύψος και το µέγεθος της κατασπατάλησης του δηµοσίου χρήµατος και της δηµόσιας περιουσίας, αλλά και γιατί, ίσως για πρώτη φορά µε τέτοια καθαρότητα, ξεδίπλωσε όλες τις δοµές και τις διαδροµές που ακολουθούν τα οργανωµένα συµφέροντα για να λεηλατούν την ελληνική κοινωνία.
Αν αφαιρέσεις τις λεπτοµέρειες και τα ονόµατα, θα δεις σε όλα τα σκάνδαλα ένα επαναλαµβανόµενο µοτίβο: µια διαρκή συναλλαγή πολιτικών και κρατικών στελεχών µε οργανωµένα συµφέροντα, που έχει σκοπό τη λεηλασία του δηµόσιου πλούτου, τη δηµιουργία µαύρου χρήµατος και πολιτικής δύναµης.
Μέσα από το συγκλονιστικό αποδεικτικό υλικό ξετυλίγεται µε τον πλέον παραστατικό τρόπο ο συνεκτικός ιστός ή το υπόστρωµα, πάνω στο οποίο εκτυλίχθηκε το σκάνδαλο. Η διαχρονική, νοσηρή και αδιαφανής σχέση αλληλεξάρτησης και συνενοχής µεταξύ Πολιτικής και Εκκλησίας. Σχέση που διαµορφώνει εξωθεσµικά κέντρα παρέµβασης και επιβολής, όπου πολιτικές ηγεσίες, πολιτικοί, δικαιοσύνη, θεσµικά όργανα, οικονοµικοί και κοινωνικοί φορείς υποτάσσονται και διεκπεραιώνουν «θεϊκώ δικαίω». Το «δέος» του ρασοφόρου οδηγεί σε συµπεριφορές που προσιδιάζουν σε θεοκρατικό κράτος, παρακάµπτεται κάθε «κοσµικός» θεσµός και υπηρεσιακοί παράγοντες µετατρέπονται σε µεταπράτες της «θεϊκής βούλησης». Θα ήταν απρόσφορο και αναποτελεσµατικό να αναζητήσουµε τον ενορχηστρωτή του εκπληκτικού συντονισµού των διαφόρων επιπέδων και παραµέτρων του σκανδάλου µόνο στις πολιτικές ηγεσίες και τις κυβερνήσεις. Η στενή αυτή θεώρηση µπορεί να οδηγήσει στο επιφανειακό και επιπόλαιο συµπέρασµα ότι µία, ίσως, κυβερνητική αλλαγή µπορεί να υπαγορεύσει τη λύση του προβλήµατος.
Σκοπός της Εξεταστικής Επιτροπής είναι να φωτίσει, όσο το επιτρέπει η

πολιτική συγκυρία, τις σκοτεινές διαδροµές αυτής της νοσηρής σχέσης, να αποκαλύψει τους δεσµούς της αλληλεξάρτησης, τους µηχανισµούς αναπαραγωγής της µέσα από τον προσδιορισµό των συγκεκριµένων πράξεων και παραλείψεων των πολιτικών, που σχεδίασαν ή διευκόλυναν όλη αυτή την πορεία των πραγµάτων σε βάρος του Δηµοσίου συµφέροντος. Συγχρόνως να προβληθούν οι θεσµικές δικλείδες για την αποτροπή επανεµφάνισής τους.
Το κατωτέρω πόρισµα δεν µπορεί να είναι αναλυτικό για τις ευθύνες όλων των υπηρεσιακών παραγόντων ή για τους ίδιους του µοναχούς και τη νόµιµη ή παράνοµη, ηθική ή ανήθικη επιχειρηµατική συµπεριφορά τους, άλλωστε ούτε ο σκοπός της Εξεταστικής είναι αυτός.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι το χρονικό διάστηµα λειτουργίας της Επιτροπής ήταν δυσανάλογα µικρό σε σχέση µε το εύρος, το χρονικό και πραγµατικό, της συγκεκριµένης υπόθεσης, το οποίο απλώνεται τουλάχιστον σε έναν αιώνα. Ότι δεν µπορείς να αποκόψεις την τελευταία δεκαετία για να µπορέσεις να βγάλεις σχετικά ασφαλή συµπεράσµατα και πολύ περισσότερο δεν µπορείς να αποκόψεις και να µη µιλήσεις για τις ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ µέχρι το 2004, αν και οι τυχόν ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Ότι κάθε µέρα και από τη δηµοσιογραφική έρευνα και από την έρευνα της Εξεταστικής, προκύπτουν νέα στοιχεία που δεν υπάρχει ο χρόνος να εξεταστούν σε βάθος και να αξιολογηθούν ανάλογα µε τη βαρύτητά τους. Ότι η ίδια η δικογραφία είναι ιδιαίτερα εκτενής και πολύ δύσκολο να ερευνηθεί σε βάθος παράλληλα µε τις καταθέσεις των µαρτύρων και γίνεται αντιληπτό ότι η έρευνα φέρνει νέα ερωτήµατα για µάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει και ότι µπορεί να έχει παραληφθεί µέσα στον κυκεώνα εγγράφων κάποιο σηµαντικό έγγραφο.
Παρόλα αυτά, η προσπάθειά µας ήταν ιδιαίτερα µεγάλη να γίνει εκτενής και προσεκτική αναφορά στα σηµαντικά γεγονότα που µπορεί να στοιχειοθετούν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Για τον Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη αναφέρει
Ζ. Θεόδωρος ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σε όλα σχεδόν τα µέλη της Επιτροπής προκάλεσε εντύπωση ο απίστευτος συγχρονισµός και ταχύτητα διεκπεραίωσης όλων των επί µέρους παραµέτρων υλοποίησης του σκανδάλου, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στην ύπαρξη «συντονιστικού κέντρου» ή «ιθύνοντα νου»συγχρονισµού και συνεννόησης όλων των εµπλεκοµένων υπουργών, υπηρεσιών, συµβουλίων, επιχειρηµατικών κύκλων κλπ.
Η συγκεκριµενοποίηση του «ιθύνοντα νου»στο πρόσωπο του κ.

Ρουσόπουλου προέκυψε από την εν γένει εµπλοκή του στην όλη διαδικασία, την εµφάνισή του σε ορισµένες κρίσιµες φάσεις της πορείας υλοποίησης του σκανδάλου, σε συνδυασµό µε την αδιαµφισβήτητη πνευµατική σχέση µε τον ηγούµενο της Μονής, Εφραίµ.
Συγκεκριµένα:
1.
Επιλέγεται από τους φορείς της Ξάνθης ως ο µόνος Υπουργός προκειµένου να δώσει λύση στο πρόβληµα της Βιστωνίδας. Αν και ο ίδιος δηλώνει αναρµόδιος, οι φορείς τον επιλέγουν ως τον πλησιέστερο προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

2.
Κατά την ίδια συνάντηση αποκλείονται περίτεχνα, αλλά κραυγαλέα, µέλη του ΠΑΣΟΚ, οι κκ. Ξυνίδης και Τσολακίδης, από τους πρωταγωνιστές της αντίδρασης της συντονιστικής επιτροπής των φορέων. Επειδή οι λόγοι αποκλεισµού που επικαλούνται ο συµµετέχοντες δεν έπεισαν, προκύπτει ότι το περιεχόµενο της «µυστικής» σύσκεψης, αφορούσε στη διαδικασία απαγκίστρωσης της Μονής από τη Βιστωνίδα, µε τη διαδικασία των ανταλλαγών. Η συγκεκριµένη απόφαση δεν µπορούσε να ανακοινωθεί ακόµα στον κ. Ξυνίδη, αφού ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι δύο (2) Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Θράκης, είχαν προειδοποιήσει για καταλογισµό και ποινικών ευθυνών για όποιον κατοχύρωνε την κυριότητα της Μονής επί της Λίµνης.

3.
Το αληθινό περιεχόµενο της συνάντησης αποκρύπτεται απεγνωσµένα από τους συµµετέχοντες µε την µονότονη επανάληψη απ’ όλους ότι ο κ. Ρουσόπουλος τους δήλωσε αναρµοδιότητα, γεγονός που κλονίζεται στη συνέχεια.

4.
Έτσι, αν και αναρµόδιος (!!), στις αρχές Οκτωβρίου επικοινωνεί τηλεφωνικά µε τον τότε Υπουργό Α.Α.&Τ., κ. Μπασιάκο, για να του ζητήσει την ταχύτερη επίλυση του προβλήµατος.

5.
Ποιος ο λόγος της επικοινωνίας όταν ο ένας από τους αρµόδιους Υπουργούς ήταν ο κ. Κοντός, ο οποίος είχε προκαλέσει και συµµετείχε στη «µυστική» σύσκεψη υπό τον κ. Ρουσόπουλο και µπορούσε ο ίδιος να προκαλέσει την ταχεία διεκπεραίωση του θέµατος.

6.
Η σύσκεψη του Σεπτεµβρίου πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο δύο (2) νέων δεδοµένων: α) της πλήρους κατοχύρωσης της κυριότητας της Μονής επί της


λίµνης και β) της εκπεφρασµένης, πλέον, βούλησης της Μονής να απαγκιστρωθεί από τη λίµνη µέσω των ανταλλαγών (βλ. κατάθεση Τσιτουρίδη).
Κατόπιν των πιο πάνω, διαµορφώνεται πλέον ως βεβαιότητα το περιεχόµενο της «µυστικής» σύσκεψης ως µεταφοράς εκ µέρους του κ. Ρουσόπουλου της απόφασης της Κυβέρνησης να αποδεχτεί το αίτηµα της Μονής.
7.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ανεξήγητη σιωπή του κ. Ρουσόπουλου στο «µπαράζ» δηµοσιευµάτων σχεδόν καθηµερινά ολοσέλιδα ρεπορτάζ του δηµοσιογράφου Τελίδη (βλ. πρακτικά και κατάθεσή του), στα οποία αναφερόταν ονοµαστικά ο κ. Ρουσόπουλος και µάλιστα µε φωτογραφία του ως ο «ιθύνων νους».

Κατά δήλωσή του δεν απάντησε λόγω χαµηλής αξιολόγησης του θέµατος !! «Επιλέγω σε ποια δηµοσιεύµατα θα απαντήσω» κατάθεσε.

8.
Επιβεβαίωσε την ανεξήγητη συχνότητα επισκέψεων των µοναχών Εφραίµ
και Αρσενίου στο Μέγαρο Μαξίµου και τη συνάντησή τους µε τον ίδιο.
Δήλωσε ότι η µακράς διάρκειας συναντήσεις αυτές είχαν ως αποκλειστικό
σκοπό την παράδοση προσκλήσεων για διάφορες εκδηλώσεις της Μονής !!


9.
Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα, επισκεπτόταν οικογενειακώς τη Μονή,
για καθαρά θρησκευτικούς λόγους.
Αυτό που προκάλεσε εύλογες απορίες και ερωτηµατικά είναι το γεγονός ότι
κατά τη διάρκεια των συχνών αλλά και µακρών επαφών τους ουδέποτε
(όπως δηλώνει ο κ. Ρουσόπουλος) του έθεσαν θέµα Βιστωνίδας και
ανταλλαγών!




Η. Γεώργιος ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
1.
Αν και όπως ο ίδιος βεβαιώνει στη κατάθεσή του «είχα µία γενική εικόνα ότι πραγµατοποιούνται κάποιες ανταλλαγές ακινήτων» και το είχε συζητήσει µε τη σύζυγό του, δεν αξιολόγησε καθόλου το µέγεθος του αντικειµένου των ανταλλαγών, τον αριθµό των συµβολαίων και το γεγονός ότι αφορούσε δηµόσια περιουσία, αλλά έκρινε από κοινού µε τη σύζυγό του και προφανώς και µε τους συγγενείς του δικηγόρους, πατέρα και υιό

Πελέκη, ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι συµβατή µε την ιδιότητα του πολιτικού και µάλιστα κορυφαίου της κυβερνώσας παράταξης.

2.
Ενώ, όπως ο ίδιος βεβαιώνει, πληροφορήθηκε και ασχολήθηκε για πρώτη φορά µε το θέµα τον Ιούλιο του 2007, όταν ο προϊστάµενος της αρµόδιας Εφορίας, κύριος Ταβλάκης, απευθύνθηκε µε έγγραφό του και προς το Υπουργείο Πολιτισµού. Δεν φρόντισε να ενηµερωθεί από τα αρχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου του ότι αµφισβητείτο έντονα το δικαίωµα της Μονής επί της Λίµνης Βιστωνίδας και ότι στέλεχος του Υπουργείου του (κ. Τσουρής) είχε καταθέσει υπέρ του Δηµοσίου στη δίκη της Κοµοτηνής, µε αποτέλεσµα να µην φροντίσει έγκαιρα να ειδοποιήσει τη σύζυγό και τους συγγενείς της για την ευαισθησία της υπόθεσης.

3.
Διέθετε κοινό λογαριασµό µε τη σύζυγό του κα. Πελέκη, µέσω του οποίου διακινούνταν τα ποσά, που αφορούσαν τις επαγγελµατικές συναλλαγές της τελευταίας µε την Μονή, γεγονός αντιδεοντολογικό για ένα πολιτικό πρόσωπο.

4.
Δεν φρόντισε εγκαίρως και εκουσίως να προσκοµίσει στην επιτροπή ακριβή κίνηση του πιο πάνω λογαριασµού, µε τον οποίο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από την έκθεση των πραγµατογνωµόνων της Τράπεζας της Ελλάδας, διακινήθηκε ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή