Mε αφορμή ένα δελτίο τύπου της Κοινότητας ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
συζητάμε για ψέματα και ότι άλλο μας καπνίσει
Η αλήθεια για το παραμύθι των Μεταδημοτεύσεων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥΙστορικό
Αίτημα για χορήγηση του εκλογικού καταλόγου που συμπεριλαμβάνει και τους μεταδημοτευθέντες, έκαναν οι Σύμβουλοι της μειοψηφίας το 2006 και τον παρέλαβαν από τη Γραμματεία της Κοινότητας μόλις μας ήρθε ενσωματωμένος από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αίτημα για τη χορήγηση στοιχείων των μεταδημοτεύσεων πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2007 επικαλούμενοι το έγγραφο του Υπουργού των Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο για όσους είχαν δικαίωμα άσκησης προσφυγών εντός αποκλειστικής ημερομηνίας έχοντας έννομο συμφέρον. Δεν τα ζήτησαν κατά την εκδίκαση της ένστασης στο Πρωτοδικείο Σύρου, για να τα χρησιμοποιήσουν ούτε κατά την εκδίκαση αργότερα στο Συμβούλιο Επικρατείας που είμαστε υποχρεωμένοι να τα χορηγήσουμε, διότι τότε είχαν έννομο συμφέρον κατά την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου που επικαλούνται. Είναι φυσικό να μην τα ζητήσουν γιατί γνώριζαν ότι στη μικρή Κοινωνία που ζούμε γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και οι μεταδημοτεύσεις έγιναν από συγγενείς τους.
Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν κάνει προσφυγή αμέσως μετά τις εκλογές.
Γιατί δεν έκαναν; φυσικά για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα, που όλο το νησί γνωρίζει τα καινούρια άτομα που ήρθαν να ψηφίσουν στην Αντίπαρο. Δημιούργησαν το θέμα 7 μήνες μετά τις εκλογές για εντυπώσεις και πίεσαν όσο μπορούσαν τον Περιφερειάρχη προσωπικά, αλλά και μέσω του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όσο για την άρνηση που επικαλούνται στον Εισαγγελέα, κανένας Εισαγγελέας δεν ζήτησε με απόφασή του τα εν λόγο στοιχεία.
Από την Εισαγγελία Σύρου έγινε η μεταβίβαση εγγράφου του κ. Φαρούπου, που ζητούσαν τα στοιχεία. Μετά τη βροχή καταγγελιών τους προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών, και στην Εισαγγελία Σύρου μας ζητήθηκαν και τα παραδώσαμε. Δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε.
Η Έκθεση Επιθεώρησης ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών παρελήφθη με απόδειξη από την Κοινότητα 16-12-2008 και πρωτοκολλήθηκε με αριθμό 4631. 10 μέρες νωρίτερα ο κ. Λεβεντάκης και η παρέα του μοίραζαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου την έκθεση της Επιθεώρησης, με δική τους ερμηνεία. Κάλπικο το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών στην Αντίπαρο, 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις, έγγραφε η εφημερίδα που μοιράζεται δωρεάν στους δρόμους, μεταφέροντας την παραπληροφόρηση στους αναγνώστες της.
Την ίδια ημέρα που παρέλαβε η Κοινότητα την έκθεση, είχε Κοινοτικό Συμβούλιο και η Πρόεδρος ικανοποιώντας αίτημα δημότη διάβασε τα ονόματα των δήθεν παράνομων μεταδημοτεύσεων, με παρατηρήσεις για παραλήψεις στοιχείων που υπάρχουν και θα σταλούν από την Κοινότητα.
Συμβαίνει πολλές φορές να μπαίνουν πρόχειρα στο φάκελο και να βρίσκονται αργότερα.
Ο Πίνακας των μεταδημοτευθέντων είχε για 37 άτομα παρατηρήσεις για παραλήψεις στοιχείων για να απαντηθούν και να συμπληρωθούν από την Κοινότητα εντός δύο μηνών.
Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν για να ρίξουν τη λάσπη τους για μία ακόμα φορά εναντίον της Κοινότητας και κυρίως εναντίων της Προέδρου, μια κίνηση που προσβάλλει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς σεβασμό, χωρίς ντροπή, ξεσηκώνουν και διαχωρίζουν το νησί.
Στην τελευταία συνεδρίαση το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ασκήσει μηνύσεις, κάτι που θα κάνουμε για πρώτη φορά γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το πραγματοποιήσουμε. Η παραπληροφόρηση και η κακοήθεια πρέπει να τιμωρούνται.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΨΕΜΑΤΟΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει (ή πιστεύει) ότι η πρόταση είναι αναληθής. (Εάν ο ίδιος ο υποστηρικτής της πρότασης την πιστεύει για αληθή ενώ δεν είναι, έχουμε να κάνουμε με πλάνη και όχι με ψέμα)
Υποκατηγορίες του ψέματος
- Στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια κατηγορία ψεμάτων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος λέει ένα ψέμα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια ενώ ο ίδιος έχει αμφιβολίες προς την αλήθεια της πρότασης ή γνωρίζει όντως ότι είναι αναληθής. Μια πρόταση μπορεί να εξεταστεί ως προς την αλήθεια της και να αποδειχτεί ψευδής ή αληθής. Δεν είναι όμως απαραίτητο να αποδειχτεί κάτι ψευδές ώστε να χαρακτηριστεί ως ψέμα. Μια αληθινή πρόταση μπορεί τελικά να χαρακτηριστεί ψέμα όταν αυτός που την λέει έχει αμφιβολίες. Παράδειγμα: Όταν κάποιος λέει "Ο ουρανός είναι γαλάζιος", παρότι γνωρίζουμε τώρα ότι είναι γαλάζιος και μπορούμε να το εξηγήσουμε, όταν αυτός ο άνθρωπος αγνοεί ή έχει αμφιβολία ότι είναι γαλάζιος τότε αυτή η αντικειμενική αλήθεια τελικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψέμα.
- Ακόμα και αν δεν έχει καμία αμφιβολία για κάποια πρόταση, η εξέταση της πρότασης και η αδυναμία να αποδειχτεί αληθής τότε καθιστούν την πρόταση ως ψέμα. Παράδειγμα: Όταν κάποιος λέει ότι έχει μέσα στο δωμάτιο του έναν αόρατο ροζ ρινόκερο που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να νιώσει με οποιονδήποτε τρόπο και είναι 100% σίγουρος ότι υπάρχει, επειδή αδυνατούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να επαληθεύσουμε αυτή τη πρόταση τότε χαρακτηρίζεται ως ψέμα.
- Μια ακόμα υποκατηγορία ψέματος εμφανίζεται όταν κάποιος εσκεμμένα δεν δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα με σκοπό ή την ελπίδα το κοινό του να πιστέψει αυτό που ο ίδιος θέλει. Παράδειγμα: Όταν ένας δημοσιογράφος ρωτάει έναν πολιτικό να διευκρινήσει κάποιες πτυχές σε ένα θέμα και ο πολιτικός εσκεμμένα αποφεύγει την απάντηση με σκοπό ο δημοσιογράφος να νομίζει ό,τι θέλει τότε η αρχική θέση του πολιτικού στο θέμα μπορεί να χαρακτηριστεί ψέμα.
- Τα 'λευκά' ψέματα είναι μια υποκατηγορία που φαινομενικά δεν έχουν κανέναν αρνητικό αντίκτυπο. Είναι μικρά ψέματα που κάποιος μπορεί να πει, στη πλειοψηφία για να αποφύγει μια άβολη ή άχαρη κατάσταση. Παράδειγμα: Όταν ένα παιδί δεν έχει φάει για μεσημέρι και η μητέρα του το ρωτάει αν έχει φάει και απαντάει "Ναι, έχω φάει" με σκοπό να βγει να παίξει. Τα λευκά ψέματα στην πραγματικότητα απέχουν πολύ λίγο από τα ψέματα. Η γνώση ότι κάποιος λέει τέτοιου είδους ψέματα τελικά δημιουργεί την ίδια έλλειψη εμπιστοσύνης από το κοινωνικό σύνολο.
- Στο μικρό δοκίμιο On Bullshit o Χάρυ Φράνκφουρτ διαφοροποιεί την έννοια του ψέματος από αυτή του bullshitting, ελληνιστί 'μαλακίες'. Σύμφωνα με τον Χάρυ Φράνκφουρτ λοιπόν, όποιος λέει ψέματα έχει στο μυαλό του πάντα την έννοια της αλήθειας. Αντιθέτως ο bullshitter δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την αλήθεια και μπορεί να πει κάποια πρόταση μόνο και μόνο για να δώσει μια εντύπωση της πραγματικότητας - μπορεί να είναι αληθής ή ψευδής βέβαια. Παράδειγμα: Όταν κάποιος, έπειτα από πίεση σε ένα θέμα που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου και δεν πρόκειται να ασχοληθεί, λέει μια άποψη για ένα θέμα μόνο για να ευχαριστήσει τον συνομιλητή του ώστε να σταματήσει να τον πιέζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή