Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

«Σημάδια του Αιγαίου» στη Σύρο


«Σημάδια του Αιγαίου» στη Σύρο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παράθυρο στην ευτυχία με ρακόμελο και λουκούμι
Δίχως γνώσεις και δίχως αγάπη, βιβλία δεν μπορούν να γραφούν. Ο Γιώργος Πίττας όμως έχει περίσσευμα κι από τα δύο. Το βιβλίο του «Σημάδια του Αιγαίου» δεν είναι λεύκωμα. Εδώ, η εικόνα είναι η αφορμή που σε παρασύρει στο κείμενο κι αυτό σε παγιδεύει οδηγώντας σε πιο βαθιά.

Την Κυριακή στις 2 μ.μ. στην Πινακοθήκη της Ερμούπολης στη Σύρο, ο Γιώργος Πίττας και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοπόντικας» θα παρουσιάσουν το βιβλίο, ενώ θα προβληθεί παράλληλα οπτικοακουστικό υλικό, σχετικό με το περιεχόμενό του. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πανηγυρικό αιγαιοπελαγίτικο τρόπο (μουσική, χορός, φαγοπότι), εορτάζοντας ταυτόχρονα την τρίτη έκδοση του βιβλίου.

Ο Γιώργος Πίττας, ρομαντικός και παθιασμένος ταξιδιώτης του Αιγαίου, ιχνηλατεί και αποτυπώνει στο βιβλίο του «Τα Σημάδια του Αιγαίου» τα σημάδια του αρχιπελάγους: τη φυσιογνωμία των λιμανιών και των θαλασσινών διαδρομών, τα μονοπάτια και τις αρχαιότητες, τη λαϊκή αρχιτεκτονική και την κουζίνα, τα μοναστήρια και τα καφενεία, τον πλούτο των ήχων και την ποικιλία της βλάστησης.

Είκοσι εννιά σημάδια που συμπυκνώνουν και σηματοδοτούν όχι μόνο τη γοητεία αλλά και την ουσία της ζωής στο Αιγαίο.

«Τα σημάδια του Αιγαίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ταυτότητα των νησιών του», λέει ο συγγραφέας.

«Παρ' όλες τις αλλοιώσεις και τις επεμβάσεις πάνω στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, τα σημάδια του Αιγαίου είναι εκεί. Αλλα πεθαμένα σαν αρχαιολογικά ευρήματα να στέλνουν τα μηνύματα της σοφίας τους, άλλα ημιθανή να θέλουν ένα φιλί ζωής, λίγες δόσεις ευαισθησίας, τρυφερότητας και φροντίδας για να αναστηθούν, να ζήσουν και να ξαναμπούν στην καθημερινότητά μας και άλλα ζωντανά να δίνουν δυναμικά ένα ηχηρό παρών». Λάτρης της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης γράφει και στο Διαδίκτυο στη σελίδα: simadiatouaigaiou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή