Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

η πρώτη νίκη ενάντια στο χωροταξικό του τουρισμού


Μετά από τη μαζική αντίδραση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων* (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF), κοινωνικών φορέων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ)*, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών, το ΥΠΕΧΩΔΕ αιφνίδια χθες ανέβαλε επ’αόριστον την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Χωροταξικό του Τουρισμού.

και ένα άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ


Τρία νησιά διαμαρτύρονται για το χωροταξικό του τουρισμού

Του Γιωργου Λιαλιου

«Φωτιές» άναψε στην Ιο, τη Σίφνο και τη Μήλο το υπό έγκριση ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Τα τρία νησιά διαμαρτύρονται, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ «προδιέγραψε» την άλωσή τους από μεγάλες τουριστικές μονάδες, εντάσσοντας μεγάλα τμήματά τους στις περιοχές με προοπτικές ανάπτυξης μαζικού τουρισμού. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα αποδοκιμαστικά, για το χωροταξικό του τουρισμού, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, με τελευταίο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην οικονομική επιθεώρηση Economist.

Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό προήλθε από την Ιο. Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε με ψήφισμά του να ενταχθεί το νησί στις περιοχές με προοπτική ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού. «Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις μαζικού τουρισμού στην Ιο. Κύριος άξονας ενός μακρόπνοου και βιώσιμου σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η άμεση προστασία του ίδιου του τουριστικού προϊόντος, δηλαδή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων», αναφέρει το ψήφισμα.

Είχε προηγηθεί ανάλογη διαμαρτυρία από τη Σίφνο. «Το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα το νησί μας. Σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο κυριαρχεί η ανοικοδόμηση, σχεδόν ως ο μοναδικός τρόπος τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της προώθησης της παραθεριστικής κατοικίας. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού σε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζεται να γίνουν και στη Μήλο, αφότου δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να εντάξει μεγάλο μέρος του νησιού στις περιοχές με προοπτική μαζικού τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο σχέδιο επιτρέπεται η εξορυκτική δραστηριότητα και η επέκτασή της σε τουριστικές περιοχές, ρύθμιση που «φωτογραφίζει» τη Μήλο.

Η έντονη κριτική στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού δεν περιορίζεται εντός των συνόρων. Δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής επιθεώρησης The Economist, σχετικά με τις «πράσινες επαναστάσεις» ανά τον κόσμο, αναφέρεται στον αγώνα των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ελλάδας ενάντια «σε μια αμφιλεγόμενη χωροταξική αλλαγή», η οποία θα διευκολύνει την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών στα νησιά. «Οι αθηναϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών αντιπολιτευομένων, κρατούν μια περίεργη σιωπή για το θέμα, μια σιωπή που κάποιοι Ελληνες αποδίδουν στη δύναμη του κατασκευαστικού λόμπι», αναφέρει. Αιχμηρό ήταν και το ρεπορτάζ της κρατικής ραδιοφωνίας της Γερμανίας: «Οι μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας κινδυνεύουν, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ανάπτυξης. Ενα χωροταξικό σχέδιο ανοίγει τον δρόμο για μαζική οικοδομική ανάπτυξη, ανάλογη με αυτή των παραλιών της Ισπανίας», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή