Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Αντιδράσεις ΚΕΔΚΕ στη μείωση τέλους παρεπιδημούντων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την κατηγορηματική άρνησή της στην εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5% διατύπωσε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία ταυτόχρονα δηλώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να μπει σε καμία τέτοιου είδους συζήτηση.

Η ΚΕΔΚΕ ζητά την απόσυρσή της εξαγγελίας και παράλληλα την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες στη βάση των πολύ πρόσφατων προτάσεων που έχει καταθέσει.

«Η ΚΕΔΚΕ, σημειώνεται στη σχετική απόφαση της Ε.Ε., αρνείται κατηγορηματικά να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω αφαίμαξη θεσμοθετημένων πόρων της, εν προκειμένω του τέλους παρεπιδημούντων. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μέτρο οδηγεί σε μεγάλη μείωση των εσόδων όλων των Δήμων και σε πλήρη κατάρρευση των τουριστικών Δήμων.

Η σύνδεση δε αυτής της εξαγγελίας της Κυβέρνησης με το γεγονός ότι θα αυξηθεί το ποσοστό που θα εισπράξουν οι δήμοι από το 2009 από τα τέλη κυκλοφορίας, υποδηλώνει – τουλάχιστον για τους εμπνευστές της - περιφρόνηση προς τους αποκεντρωμένους θεσμούς και άγνοια για το πώς λειτουργεί και τι προσφέρει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την -τόσο αναγκαία σήμερα- κοινωνική συνοχή.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν σε όσους δε το γνωρίζουν ότι, τα χρήματα από τα τέλη κυκλοφορίας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τις κρατικές αρμοδιότητες – και κυρίως κοινωνικές, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, κέντρα πρόνοιας, σχολικοί φύλακες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α. – που έχει φορτώσει το κράτος στην Αυτοδιοίκηση.

Το τέλος παρεπιδημούντων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το εισπράττουν από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους για τις υπηρεσίες – καθαριότητας, φωτισμού, ανάπλασης κ.λπ. – που παρέχουν οι Δήμοι.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι λόγω της κρίσης δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγουν και να το πουν ευθέως. Διότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση, δεν μπορεί να καλύψει σήμερα τέτοιες δαπάνες.

Καλούμε, λοιπόν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την εξαγγελία της και παράλληλα να ξεκινήσει ΤΩΡΑ ένας ουσιαστικός διάλογος με την Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες (και στον τουρισμό) με βάση τις πολύ πρόσφατες προτάσεις μας – «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της ΄Υφεσης» - που έχει ήδη καταθέσει.

Σε διαφορετική περίπτωση αμέσως μετά τις γιορτές το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα καλέσει σε έκτακτη συνάντηση τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων, το Συμβούλιο Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, καθώς και τους δημάρχους των πρωτευουσών, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

1 σχόλιο:

  1. Στο θέμα αυτό πρέπειν να ομολογίσουμε ότι η Πρόεδρος της Κοινότητας με την βοήθεια και των (ικανών) της στελεχών έχει πρωτοστατήσει.
    Εδώ και αρκετά χρόνια δέν έχουν προβεί σε κανέναν έλεγχο δχετικά με την είσπραξη του Δημοτικού φόρου με αποτέλεσμα τη τεράστια διαφυγή εσόδων, πράγμα που αποτελέι και κακούργημα.
    Δεν φτάνει αυτό αλλά και ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ακόμη ακόμη και ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΛΟΙ της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ (με την προτροπή κοινοτικού συμβούλου της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, εδώ βλέπουμε που το ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) υποριφανευονται στα καφενεία ότι δεν πληρώνουν αποκαλώντας ακομη και μακάκες όσους πληρώνουν.
    Ας ανοίξουν τα μάτια τους α)οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των οικονομικών της Κοινότητας και β)ο κόσμος για να δεί τι πρόσωπα ψήφισαν.
    Υ.Γ. Πληροφορίες που έχουν φτάσει στ΄αυτία μου λένε ότι ετοιμάζουν εξώδικα και μυνήσεις κατα της Κοινότητας και κατα παντός υπευθύνου και όχι βέβαια απο την ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗ αυτή δεν υπάρχει όπως απο τα παραπάνω λεινα οφθαλμοφανές.
    Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ακόμη λίγοι μοναχικοί καβαλάριδες αγώνιστες του δίκαιου και της δημοκρατίας
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή