Η "Γαλάζια Σηµαία" είναι διεθνές σύµβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύµβολο στον κόσµο, και απονέµεται από το 1987 σε όσες ακτές και µαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. ∆εν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν µόνο την επιθυµητή ποιότητα των νερών κολύµβησης.
Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουοµένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Τα µεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίδουν ιδιαίτερη σηµασία στη "Γαλάζια Σηµαία" όταν επιλέγουν τους προορισµούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιµένοντας στις καλές υπηρεσίες, που προσφέρονται στην ακτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, ∆ήµοι, ξενοδόχοι και Camping.
∆ιεθνής Συντονιστής του Προγράµµατος είναι το Ίδρυµα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη ∆ανία, µε 49 χώρες-µέλη από όλες τις Ηπείρους.
Στην Ελλάδα, Συντονιστής του Προγράµµατος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας, πανελλήνιας εµβέλειας µε έτος ίδρυσης το 1951 που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση µε 5 διαχρονικά προγράµµατα εγκεκριµένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων, σε έργα προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεµβάσεις και στη γενικότερη ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Στο πρόγραµµα συµµετέχει η Κεντρική Ένωση ∆ήµων και Κοινοτήτων (ΚΕ∆ΚΕ), η οποία υποστηρίζει το θεσµό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρµογής των κριτηρίων του. Συµµετέχει δε και µε εκπρόσωπό της στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων. 1 Το ΥΠΕΧΩ∆Ε υποστηρίζει τις "Γαλάζιες Σηµαίες" συµµετέχοντας στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζει τα δεδοµένα για την «ποιότητα των νερών κολύµβησης των ακτών. Τα δεδοµένα αυτά αναφέρονται στην καλοκαιρινή περίοδο που πέρασε. Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΧΩ∆Ε έχει την αποκλειστική αρµοδιότητα ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύµβησης ως βάσει του Προγράµµατος «Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Κολύµβησης» της Οδηγίας 76/160/EEC της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προβαίνει συνεπώς, µε ειδικώς συµβεβληµένα µικροβιολογικά εργαστήρια, στις αναλύσεις των νερών κολύµβησης. Κάθε κολυµβητική περίοδο διενεργεί, ανά δεκαπενθήµερο, τους ελέγχους και παρουσιάζει τα αποτελέσµατα των µικροβιολογικών αναλύσεων στην ιστοσελίδα του http://iason.minenv.gr όλη την καλοκαιρινή περίοδο, έως το τέλος της κολυµβητικής περιόδου (Ιούνιος-Οκτώβριος).
Υποστηρίζουν, επίσης, το Πρόγραµµα, µε εκπροσώπους τους στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, τα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Εµπορικής Ναυτιλίας, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης & Αποκέντρωσης, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ΕΟΤ και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».
Οι διαδικασίες του Προγράµµατος
Η ακτή που επιθυµεί να έχει το βραβείο "Γαλάζια Σηµαία", πρέπει να πληροί όλα τα αυστηρά κριτήρια. Για την ακτή υπάρχουν 29 αυστηρά κριτήρια και για τη µαρίνα 22 κριτήρια.
Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και της FEE ελέγχουν όλο το καλοκαίρι τη συµµόρφωση µε τα κριτήρια του προγράµµατος, επισηµαίνοντας προβλήµατα και παραλήψεις που µπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της "Γαλάζιας Σηµαίας" και απόσυρση της ακτής ή µαρίνας από τη διεθνή και ελληνική ιστοσελίδα του Προγράµµατος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαµβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων όταν αυτή, µετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και µαρίνων.
Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια, στην αντίστοιχη ∆ιεθνή Επιτροπή, τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συµµόρφωση µε τα Κριτήρια του Προγράµµατος "Γαλάζιες Σηµαίες". Την τελική απόφαση λαµβάνει η ∆ιεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συµµετέχουν εκπρόσωποι του Προγράµµατος Περιβάλλοντος των Ηνωµένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσµίου Οργανισµού Τουρισµού (WTO), της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Aκτών (ΕUCC) και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του FEE. Η ακτή ή µαρίνα που κέρδισε τη "Γαλάζια Σηµαία" το προηγούµενο καλοκαίρι για τη συµµόρφωσή της µε τα Κριτήρια του Προγράµµατος, τη διατηρεί και την επόµενη, εφόσον αποδείξει ότι την αξίζει πραγµατικά.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ "ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ"
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο.
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής.
Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή.
Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Ποιότητα νερών κολύμβησης
Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις
Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή
Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Κοινοτική Οδηγία
Περιβαλλοντική Διαχείριση
Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση
Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα
Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης
Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή
Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή
Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις
Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες
Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού
Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες
πηγές Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ,διαδίκτυο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή