Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Προβληματισμός για τις πισίνες εν μέσω λειψυδρίας

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο σε πολλές παράκτιες περιοχής και στα νησιά του αιγαίου εντονότερο

έτσι από πολλούς θεωρείται no correct η κατασκευή πισίνας και σε μερικά άνυδρα νησιά απαγορεύεται

στη Κύπρο σκέπτονται την υποχρεωτική τοποθέτηση σκέπαστρου και την απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού.

ας δούμε ένα άρθρο από τα ΝΕΑ

ContentSegment_10955999$W800_H_R0_P0_S1_V1$Jpg

100.000 πισίνες στην Ελλάδα της λειψυδρίας

 

Έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μικρά και άνυδρα νησιά των Κυκλάδων. Εκτός από την απόλαυση και τη χαλάρωση που προσφέρουν, εντείνουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας

Μια μικρή πισίνα «πίνει» το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για 480 ημέρες

 

Όσο νερό καταναλώνει ένας Έλληνας σε 16 μήνες (480 ημέρες) χρειάζεται μια πισίνα διαστάσεων 5Χ10 μ. για να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι πισίνες που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μικρά και άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, εκτός από την απόλαυση και τη χαλάρωση που προσφέρουν... εντείνουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ευάγγελος Τερζής, υπεύθυνος πολιτικής για το νερό και τη ρύπανση της WWF Ηellas, «για τις πισίνες απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού, γεγονός που λειτουργεί αντίθετα στην όποια προσπάθεια εξοικονόμησής του.
Πέραν του γεμίσματος μιας πισίνας με νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθημερινά εξατμίζεται σημαντική ποσότητα από αυτό».
Οι απώλειες.
Για να γεμίσει μια πισίνα διαστάσεων 5Χ10 μ. και με μέσο βάθος 1,5 μ. χρειάζονται 75.000 λίτρα νερό. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, εξατμίζονται 320 λίτρα νερό την ημέρα- 28.800 λίτρα και για τους τρεις μήνες. Δηλαδή, για να λειτουργήσει μια πισίνα το καλοκαίρι χρειάζονται 103.800 λίτρα. «Η μέση κατανάλωση για οικιακή χρήση ανά άτομο κυμαίνεται περίπου στα 220 λίτρα νερό την ημέρα», σημειώνει ο κ. Τερζής και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι στη χώρα μας, αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης νερού στον κατάλληλο χρόνο, αναζητούμε τρόπους αλόγιστης σπατάλης».
Οι πρωταθλητές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών πισίνας, οι ιδιωτικές πισίνες που υπάρχουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 100.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 6.000- 7.000 καινούργιες. Πρωταθλητές αναδεικνύονται τα νησιά των Κυκλάδων- με πρώτη τη Μύκονο-, η Κρήτη, η Χαλκιδική και οι νεόδμητες περιοχές της Αττικής όπως ο Γέρακας και η Παλλήνη, ενώ ακόμα και στην Ήπειρο που διαθέτει τις λιγότερες πισίνες συγκριτικά με άλλες περιοχές, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση. Παράλληλα, με γοργό ρυθμό αυξάνονται και όσοι επιθυμούν να έχουν πισίνα στην ταράτσα τους, στον κήπο ή ακόμα και στον ακάλυπτο χώρο. Σημειώνεται ότι για μια πισίνα 2Χ2 μ. είναι απαραίτητη η άδεια από την Πολεοδομία, ενώ σε αρκετά μικρά νησιά απαγορεύεται η κατασκευή πισίνας. Ωστόσο, η έλλειψη ελέγχων έχει προκαλέσει σε πλήθος αυθαίρετων... κολυμβητηρίων!
«Δίνει πρεστίζ».
Χαρακτηριστικό της ζήτησης, όπως λέει ο Κωνσταντίνος Σταυρίδης, διευθυντής μάρκετινγκ της Ρiscines Ιdeales, «είναι πως η εταιρεία μας το 2008 κατασκεύασε 1.150 πισίνες και το 2007 είχαμε κατασκευάσει 1.000». Ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως οι Έλληνες προτιμούν τις πισίνες όχι για επίδειξη όπως παλαιότερα, αλλά κυρίως στο πλαίσιο της αναζήτησης απόλαυσης καθώς και για λόγους υγείας και συμπληρώνει: «Βεβαίως, μια πισίνα δίνει πρεστίζ στον ιδιοκτήτη της, αλλά πλέον δεν αποτελεί πολυτέλεια, καθώς η τιμή τους τα τελευταία χρόνια έχει πέσει μέχρι και 80%. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η Ελλάδα πάει να γίνει σαν τις ΗΠΑ, όπου κάθε σπίτι έχει πισίνα». Η τιμή μιας τυπικής πισίνας 5Χ10 μ. κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ, δηλαδή περίπου όσο κοστίζει ένα μεσαίο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, «σχεδόν όλοι όσοι κατασκευάζουν νέο σπίτι, ρωτούν και για πισίνα».

«Σχεδόν όλοι όσοι κατασκευάζουν νέο σπίτι, ρωτούν και για πισίνα»


«Μας λείπει το νερό» - «Χάνει ο τουρισμός»
O δήμαρχος Ίου κ. Γιώργος Πουσαίος (φωτογραφία αριστερά) - στο νησί σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 100 πισίνες- σημειώνει πως «εκτός από το περιβαλλοντικό και της εξοικονόμησης νερού, το ζήτημα με τις πισίνες είναι και αισθητικό, καθώς αλλοιώνει την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών». Κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Ίο χρειάζονται περίπου 2.500
κυβικά μέτρα νερού την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και των τουριστών και χρησιμοποιούνται μία λιμνοδεξαμενή, μία μονάδα αφαλάτωσης και το υφιστάμενο δίκτυο γεωτρήσεων. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος του νησιού, «μπορούμε να είμαστε ελκυστικοί και χωρίς τις πισίνες, κάτι που έχουν επιβάλει οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που διαρκώς ζητούν επιπλέον “ανέσεις”, οι οποίες όμως δεν ταιριάζουν στο νησί μας». Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Σαντορίνης, κ.
Άγγελος Ρούσσος (φωτογραφία δεξιά)
υποστηρίζει: «Τουρισμός χωρίς πισίνα δεν γίνεται. Λύση δεν είναι να καταργήσουμε τις πισίνες, αλλά να δημιουργήσουμε μονάδες αφαλάτωσης».
«Θαλασσινό νερό στις πισίνες που είναι κοντά σε ακτές»
Η WWF Ηellas θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων τιμολογιακού, διοικητικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα για την εξοικονόμηση του πόσιμου νερού που χρησιμοποιείται στις πισίνες. «Να απαγορεύεται η πλήρωση ή η συμπλήρωση του νερού της πισίνας με πόσιμο νερό, κάτι που θα πρέπει να αναφέρεται στις νέες πολεοδομικές άδειες. Το μέτρο της υποχρεωτικής πλήρωσης της πισίνας σε ώρες μη χρήσης για μείωση της εξάτμισης είναι αναγκαίο, καθώς επίσης πισίνες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα θα πρέπει να κατασκευάζονται με προδιαγραφές για χρήση θαλασσινού νερού. Διαφορετικά στην επόμενη ανομβρία και πιθανή λειψυδρία θα αναζητούμε πάλι νερό και θα συζητάμε για την εξοικονόμησή του. Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι έχουμε διαθέσιμο και δεδομένου των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η μόνη μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι η διαχείριση της ζήτησης που μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση νερού» σημειώνει ο δρ Ευάγγελος Τερζής, Υπεύθυνος Πολιτικής για το Νερό και τη Ρύπανση της WWF Ηellas. Την άποψη ότι στις πισίνες πρέπει να χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό για καθαρά οικολογικούς λόγους- στην Ελλάδα απαγορεύεται η άντληση νερού από τη θάλασσα- υποστηρίζουν και οι εταιρείες που κατασκευάζουν πισίνες. Ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι η χρήση θαλασσινού νερού είναι εφικτή- αρκεί, όπως σημειώνει, τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί μια πισίνα να αντέχουν στη φθορά που προκαλεί το αλάτι. Παράλληλα, θεωρεί ακραία την περίπτωση να κατασκευάζεται πισίνα το βάθος της οποίας ξεπερνάει τα 1,70 μέτρα, καθώς η σπατάλη του νερού είναι μεγάλη. «Και να φανταστούμε ότι παλαιότερα το βάθος τους έφθανε τα 3,5 μέτρα» σημειώνει

.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ thnikolaou@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Επίσης ας δούμε μια απόφαση του δημοτικού συμβούλιου Κέας

8η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, 30 Ιουλίου 2008.
Θέμα 2ο: Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τον λόγο στον Δήμαρχο ο οποίος εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αναφέρει ότι:
Η έντονη ανομβρία που είχαμε το τελευταίο έτος σε συνδυασμό με την αύξηση των υδρευτικών αναγκών του νησιού μας λόγω της τουριστικής και της οικιστικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα έντονης ξηρασίας και λειψυδρίας.
Οι ως τώρα μετρήσεις και παρατηρήσεις από την αύξηση της κατανάλωσης και την μείωση των αποθεμάτων νερού, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων από τον Δήμο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, που αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στη καθημερινή μας ζωή αλλά και στην οικονομία μας.
Ειδικότερα, αντιμετωπίζουμε ήδη σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα νερού για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Ιουλίδας αλλά και των υπόλοιπων οικισμών στα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης.
Σύμφωνα με τη λογική αλλά και τη νομοθεσία που ισχύει, όπου δεν επαρκεί το νερό για ύδρευση των κατοίκων και εξυπηρέτηση των αγροτικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δεσμεύεται νερό από αυτό που προορίζεται για άλλες δευτερεύουσες χρήσεις όπως οι κήποι και οι πισίνες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού συζήτησε ψύχραιμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

(Η αντιπολίτευση δεν στηρίζει κανένα κατασταλτικό μέτρο στο μέσο της καλοκαιρινής σαιζόν διότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν).
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας:
    Απαγόρευση της χρήσης νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις ή δίκτυα ύδρευσης για γέμισμα πισίνας.
    • Σύσταση για τον περιορισμό της σπατάλης από τους πολίτες στο πλύσιμο δρόμων, αυλών, αυτοκινήτων κ.λ.π.
    • Απαγόρευση της κλοπής νερού των πηγών με μεγάλα βυτία μεταφοράς νερού για χρήσεις όπως πότισμα κήπων και περιβολιών.
    • Ενημέρωση των πολιτών για απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού σύμφωνα με τα έντυπα και την αντίστοιχη καμπάνια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Παράλληλα συνεχίζεται πιο εντατικά η προσπάθεια του Δήμου να περιοριστούν οι απώλειες νερού από βλάβες των δικτύων ύδρευσης.
Η εργολαβία της διάνοιξης νέων γεωτρήσεων θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις και θα έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.
Ο Δήμος θα επιδιώξει να εντάξει κατά προτεραιότητα σε προγράμματα χρηματοδότησης την επισκευή και επέκταση δικτύων ύδρευσης της Ιουλίδας και της Κορησσίας – Βουρκαρίου – Οτζιά, οι μελέτες των οποίων είναι σε τελική φάση και θα παραληφθούν εντός του έτους.
Παράληλα θα δημοπρατηθεί και η μελέτη δικτύων ύδρευσης Ποισσών – Κούνδουρου – Κατωμεριάς που έχει υποβληθεί σαν προκαταρκτική μελέτη στην ΤΥΔΚ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Όλες οι ανωτέρω μελέτες προβλέπουν εκτός από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης, την εκμετάλλευση των υφιστάμενων και των νέων γεωτρήσεων, την εγκατάσταση και λειτουργία αφαλατώσεων η προμήθεια των οποίων θα διεκδικηθεί από τα προγράμματα του ΥΠΕΣΔΑ και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά, όπου η Κέα έχει ήδη δηλώσει την συμμετοχή της.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποσκοπούν:
Στον περιορισμό των αντλήσεων από τις γεωτρήσεις αφού η στάθμη τους ήδη είναι πολύ χαμηλή και αν διατηρηθεί ο ρυθμός αντλήσεων της προηγούμενης χρονιάς οι γεωτρήσεις θα αχρηστευθούν πολύ σύντομα.
Στον περιορισμό των απωλειών των δικτύων με την καλύτερη συντήρησή τους.
Τέλος, θα πρέπει με τη συνδρομή της αστυνομίας να γίνει αυστηρή αστυνόμευση των νερών των πηγών ώστε να αποτραπεί η κλοπή νερού που γίνεται ως τώρα ιδιαιτέρως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τα μέτρα θα κοινοποιηθούν στους κατοίκους με κάθε πρόσφορο μέσο.

τις θέσεις του επιτρόπου περιβάλλοντος της Κύπρου Χαράλαμπου  Θεοπέμπτου  για τις πισίνες

1) Απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για το γέμισμα πισίνας. Το πόσιμο νερό είναι σπάνιο και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη ή ακριβή η παροχή πόσιμου νερού στα συστήματα υδροδότησης και στοιχίζει πολύ περισσότερο από ότι αυτό χρεώνεται στους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατό την εποχή που συμπολίτες μας δεν έχουν νερό στα σπίτια τους άλλοι να κολυμπούν σε αυτό.
2) Να υιοθετηθεί πρότυπο του νερού για πισίνα, ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες που θα αγοράζουν νερό από ιδιώτες για το γέμισμα της πισίνας τους να μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.
3) Να υπάρχει δια νόμου υποχρέωση η πισίνα να σκεπάζεται όταν δεν είναι σε χρήση για να μειωθεί η εξάτμιση αλλά και για να μειωθούν οι θάνατοι από πνιγμό.
4) Λόγω του περιβαλλοντικού φορτίου που έχει μια πισίνα και για να μειωθεί ο αριθμός τους, εισηγήθηκα όπως ο κάθε ιδιοκτήτης πισίνας να πληρώνει ένα ετήσιο ποσό στην Τοπική Αρχή. Σε Κοινότητες με μεγάλο αριθμό Μεμονωμένων κατοικιών με πισίνα, το γέμισμα και η λειτουργία των πισίνων επιβαρύνει πολύ την διάτρηση της Κοινότητας.
5) Θα πρέπει να υποχρεωθούν τα παράλια ξενοδοχείο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα να λειτουργούν τις πισίνες τους με θαλάσσιο νερό αντί πόσιμο.
6) Να θεσπιστούν κανονισμοί για τον τρόπο που αδειάζεται μια πισίνα η οποία περιέχει χλωριωμένο νερό. Δεν πρέπει αυτό να καταλήγει στα υπόγεια νερά και ούτε να προκαλεί προβλήματα στη γειτονιά.

και τέλος μια επιστολή προς την κοινότητα που εστάλη πέρισυ από

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

‘’Αγ. Γεώργιος Αντιπάρου’’

Λέκκα 20 – 10562 ΑΘΗΝΑ, τηλ 210 3236953

20 Μαρτίου 2008

Κα Πρόεδρε

Eν’ όψει της καλοκαιρινής περιόδου, το ΔΣ του Συλλόγου μας συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τα εξής για την περιοχή του Αγ. Γεωργίου Αντιπάρου.

  1. Διαχείριση νερού

Ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, ίσως το πιο σοβαρό. Το έχουμε επανειλημμένως

συζητήσει αναζητώντας την επίλυσή του, που απασχολεί πλέον γύρω στις 100 καλοκαιρινές κατοικίες. Σας υπενθυμίζουμε τη πρότασή μας για τη διαχείριση, όπως είχε συμφωνηθεί πέρσι και μαζί σας.

- σφράγισμα των υπαρχουσών γεωτρήσεων

- εγκατάσταση μετρητών σε κάθε παροχή

- μέτρηση και είσπραξη των λογαριασμών

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κανονικό υπόγειο δίκτυο, θα προτείναμε μέχρι την

οριστική τακτοποίησή (που θα πρέπει σύντομα να δημοπρατηθεί), η τοποθέτηση των μετρητών και οι μετρήσεις να γίνονται στο υπάρχον δίκτυο έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση (υπεράντληση και μεταπώληση) και η αλόγιστη χρήση (πισίνες κλπ) του έτσι κι αλλιώς πολύτιμου και σε έλλειψη αγαθού. Προτείνουμε τα παραπάνω να γίνουν με αποκλειστική ευθύνη της Κοινότητας η οποία θα εισπράττει και επαναχρησιμοποιεί τα έσοδα από αυτό ώστε η λειτουργία του μέτρου και να οργανωθεί (να αποφεύγονται αυθαίρετες πρωτοβουλίες ιδιωτών) και να αυτοχρηματοδοτείται (από τα έσοδα των εισπράξεων).

  1. Κατάσταση δρόμων

Με τις βροχές που έπεσαν φέτος το χειμώνα η κατάσταση του χωμάτινου οδικού δικτύου έχει πάλι υποβαθμιστεί σε σημείο που να καθιστά την πρόσβαση στα σπίτια πολλές φορές σχεδόν αδύνατη (πχ η χωμάτινη προέκταση του ασφάλτινου δρόμου της ταβέρνας «Ζωμπός» και η παράλληλός της προς την είσοδο του οικισμού παράλληλα με τις κολώνες της ΔΕΗ). Παρακαλούμε για την αποκατάστασή του.

  1. Οικοδομές

Το νησί μας είναι πλέον καθιερωμένος τουριστικός προορισμός και πρέπει να τηρούνται και κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες για τη προστασία του. Ένας από αυτούς είναι και η αποφυγή όχλησης με οικοδομικές εργασίες. Για το σκοπό αυτό θα προτείναμε στη Κοινότητα να κοινοποιεί στα σχετικά συνεργεία την αποφυγή θορυβωδών εργασιών τουλάχιστον τους μήνες Ιούλιο/Αύγουστο.

  1. Κοινοτικός φωτισμός

Παρακαλούμε να φροντίσετε να τοποθετηθεί φωτισμός και στις πάνω του ασφάλτινου δρόμου κατοικίες και προσβάσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτος (πχ η 1η παράλληλη της προέκτασης του ασφάλτινου δρόμου της ταβέρνας «Ζωμπός» προς την είσοδο του οικισμού, η οποία εξυπηρετεί 5 σπίτια, διατρέχεται από κολώνες της ΔΕΗ χωρίς όμως Κοινοτικό φωτισμό εδώ και 7 χρόνια). Συνιστάται ακόμη η αντικατάσταση των φθαρμένων λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης.

  1. Παραλίες

Το περασμένο καλοκαίρι οι εντυπώσεις από τις παραλίες της περιοχής μας ήταν οι χειρότερες εξ αιτίας των φερτών από το κύμα υλικών (σκουπίδια και μεγάλες πέτρες). Για να αποφύγουμε τα ίδια ζητούμε το προγραμματισμό για τη διευθέτηση του προβλήματος, από τώρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μετά το Πάσχα και με τις σχετικές άδειες του Λιμενικού. Πρέπει να μαζευτούν οι πολλές πέτρες, να ξαναστρωθεί η άμμος, να υπάρχουν παντού κάδοι απορριμμάτων και να περνά τακτικά ένα συνεργείο καθαρισμού.

Θα παρακαλούσαμε να τα λάβετε υπ’ όψιν σας και να φροντίσετε για την υλοποίησή τους. Αποτελούν προβλήματα που άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο απασχολούν

τη περιοχή μας εδώ και καιρό.

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συνδρομή μας – για τα’ ανωτέρω θέματα – σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Μετα τιμής

Ο πρόεδρος ο Γεν.Γραμματέας

Απ.Γεωργίου Κυρ. Τσολακίδης

1 σχόλιο:

  1. Ύπνος βαθύς στην Αντίπαρο, τουλάχιστον ελπιζω σε αφυπνηση μετά την 31.12.2010...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή