Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Μαγειρίτσα η θεά της Λαμπρής

mageiritsa

Μεγάλο Σάββατο

Η πορεία προς το άγιο Πάσχα τελειώνει

Το άγιο φως αναμένεται με τιμές αρχηγού κράτους

Προσδοκία ανάστασης με λαμπάδες ευχές και βεγγαλικά

Και βεβαίως το τέλος της νηστείας ιδού λοιπόν η θεά της Λαμπρής η μαγειρίτσα

1 αρνίσιο κεφαλάκι με το σβέρκο
1 ολόκληρη συκωταριά και τα έντερα
1 φλιτζάνι λάδι
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι(προαιρετικά)
2 αυγά
2 λεμόνια
αλάτι-πιπέρι
Βάζετε το κεφαλάκι κάτω από το τρεχούμενο νερό και το καθαρίζετε. Ανοίγετε το στόμα του και αφήνετε το νερό να τρέξει. Ξεπλένετε καλά τη μύτη και τα αυτιά του, κόβετε τυχόν τρίχες και το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό και λίγο ξύδι (να το σκεπάζει). Αφήνετε να πάρει βράση και ξαφρίζετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα.
Πλένετε πολύ καλά τα έντερα γυρίζοντας τα ανάποδα με μία βελόνα ή μπορείτε μ΄ένα μαχαίρι να τα ανοίξετε αφού αργότερα θα τα ψιλοκόψετε. Τα αλατίζετε και τους ρίχνετε μπόλικο λεμόνι για να ασπρίσουν και να μην μυρίζουν. Επαναλαμβάνετε αυτή την διαδικασία 2-3 φορές μέχρι να καθαρίσουν καλά. Πλένετε και την συκωταριά και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με βρασμένο νερό για 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ψιλοκόβετε τα έντερα και την συκωταριά. Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι,τα κρεμμυδάκια και την συκωταριά με τα έντερα και τα τσιγαρίζετε. Κατόπιν ρίχνετε και το μαρούλι με τον άνηθο και αφήνετε μέχρι να μαραθούν. Ξεκοκαλίζετε το κεφαλάκι από τα μάγουλα και το σβέρκο και ρίχνετε το κρέας. Προσθέτετε 4-5 φλιτζάνια ζωμό ( από το κεφαλάκι που βράσατε), αλάτι και πιπέρι, και τα αφήνετε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν λίγο και ρίχνετε τους κρόκους και έπειτα το χυμό λεμονιού. Αρχίζετε να προσθέτετε με μία κουτάλα λίγο λίγο ζωμό από την κατσαρόλα για να μην μας κόψει, ανακατεύετε και τέλος περιχύνετε το αυγολέμονο στο φαγητό.

Και μερικά μυστικά για την ομορφιά της θεάς

1. Μυστικό για να μην σας μαυρίσει η μαγειρίτσα

Ανοίγετε την καρδιά στην μέση και την πλένετε για να φύγει το αίμα και προσέχετε να μην κόψετε την σπλήνα αλλά να την βάλετε ολόκληρη

2.ο άνηθος η ο μάραθος στο τέλος

.Καλή Ανάσταση

και ένα καλό site για ΣΟΥΠΕΣ

1 σχόλιο:

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή