Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Διαφημιστικές πινακίδες ζήτημα αισθητικής και οδικής ασφάλειας

DSCN7168

Πληθαίνουν οι διαφημιστικές πινακίδες στους οδικούς άξονες και στο λιμάνι στην Αντίπαρο

αρχίζοντας πλέον να καταστρέφουν την αισθητική του νησιού αλλά και να αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την οδική ασφάλεια.

πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια ευαισθητοποίηση των διαφημιζομένων αλλά και της κοινότητας ώστε σε μια συνάντηση να βρεθεί μια λύση για το θέμα

Παραθέτουμε την εγκύκλιο 34/23-5-2007  του Υπ. Εσωτερικών την σχετική με το πρόβλημα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Εγκύκλιος : 34/23-5-2007
ΘΕΜΑ : Αφαίρεση παράνοµων υπαίθριων διαφηµιστικών πινακίδων

   Με αφορµή αναφορές που έχουν περιέλθει στο Υπουργείο από πολλές Περιφέρειες και Ο.Τ.Α της χώρας και σε συνέχεια οδηγιών που επανειληµµένως σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν αναφορικά µε την εφαρµογή του θεσµικού πλαισίου που διέπει την υπαίθρια διαφήµιση(υπ'αριθµ. πρωτ. 36/.17α/01/117/Φ.5.1.1/2003, 7/.17α/10/11/Φ.5.1.1/2004 και 23183/2005 Εγκύκλιοι), θέλουµε εκ νέου να επισηµάνουµε την αναγκαιότητα πλήρους ενεργοποίησής σας σε θέµατα ελέγχου, επιβολής κυρώσεων, αποκατάστασης της νοµιµότητας και εξάλειψης γενικά του νοσηρού φαινοµένου που έχει λάβει τελευταία µεγάλες διαστάσεις, καθώς πρόκειται για έναν τοµέα αρµοδιότητάς σας που εµπλέκεται άµεσα µε την οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την καθηµερινότητα του πολίτη και κατά συνέπεια θα πρέπει απαρέγκλιτα να αντιµετωπίζεται µε µηδενική ανοχή, ανεξαρτήτως της ύπαρξης οιονδήποτε τεχνικών δυσκολιών και εν γένει πρακτικών δυσχερειών.
   Στο πλαίσιο αυτό, σας υπενθυµίζουµε ορισµένες καίριες διατάξεις που σχετίζονται µε τη διασφάλιση εφαρµογής της νοµοθεσίας και ως εκ τούτου µε την αποτελεσµατικότητα του όλου συστήµατος ελέγχου και καταστολής φαινοµένων παραβατικής συµπεριφοράς
σε θέµατα υπαίθριας διαφήµισης.
   Όπως γνωρίζετε µε το άρθρο 11 του ν.2696/1999 (Κ.Ο.Κ), όπως ισχύει, «απαγορεύεται γενικά η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφηµίσεων ή η εγκατάσταση οποιασδήποτε πινακίδας ή αφίσας σε θέση ή κατά τρόπο που µπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού ή να επηρεάσει µε οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία. Ιδίως απαγορεύεται η τοποθέτηση ή εγκατάσταση των ανωτέρω σε τέτοιες θέσεις, ώστε να παρεµποδίζεται η θέα των πινακίδων κατακόρυφης σήµανσης ή φωτεινών σηµατοδοτών ή να δηµιουργείται σύγχυση µε πινακίδες σήµανσης ή µε κυκλοφοριακή διαγράµµιση ή µε άλλη συσκευή ρύθµισης της κυκλοφορίας ή να τις καταστήσει λιγότερο ορατές ή αποτελεσµατικές ή να προκαλέσει θάµβωση στους χρήστες της οδού και γενικά να αποσπάσουν την προσοχή τους κατά τρόπο που µπορεί να έχει δυσµενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά.

   Σε οδούς, στις οποίες είναι εγκατεστηµένοι φωτεινοί σηµατοδότες ρύθµισης της κυκλοφορίας, απαγορεύεται η τοποθέτηση έγχρωµων φωτεινών διαφηµίσεων ή πινακίδων ή αναγραφών µε χρώµατα που χρησιµοποιούνται στη φωτεινή σηµατοδότηση, σε απόσταση εκατέρωθεν και ύψος µικρότερο των είκοσι (20) µέτρων από κάθε φανό σηµατοδότησης.»
Είναι αυτονόητο ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα πρέπει να τηρούνται και να λαµβάνονται αυστηρά υπόψη, τόσο κατά τον καθορισµό των χώρων υπαίθριας διαφήµισης από το δηµοτικό / κοινοτικό συµβούλιο ή το Γενικό Γραµµατέα
Περιφέρειας (σύµφωνα µε το άρθρο 3 του ν.2946/2001), όσο και κατά τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων από τους αρµόδιους φορείς. Επισηµαίνεται δε ότι οι διατάξεις του άρθρου 11 του Κ.Ο.Κ αφορούν στο σύνολο των οδών και σε κάθε είδους διαφήµιση, πινακίδα, επιγραφή κλπ., που δύναται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού, ανεξαρτήτως του χώρου τοποθέτησής της.

Η µνεία των επιπτώσεων είναι καθαρά ενδεικτική και καταλαµβάνει κάθε τύπου δυσµενή επίδραση στην οδική ασφάλεια, στοιχείο που θα πρέπει να διερευνάται και να αξιολογείται κατά περίπτωση.
   Οι Ο.Τ.Α και οι αρµόδιες διευθύνσεις των Περιφερειών, τηρώντας µε ακρίβεια τον προβλεπόµενο τύπο διοικητικών διαδικασιών, θα πρέπει να µεριµνούν για την αφαίρεση / αποξήλωση κάθε διαφηµιστικής πινακίδας ή πλαισίου που διαπιστώνουν ότι έχει
τοποθετηθεί κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν για την υπαίθρια διαφήµιση (Κ.Ο.Κ, ν.2946/2001, Κ.Υ.Α 52138/2003 κλπ), αξιοποιώντας κατάλληλα τη σχετική πληροφόρηση από τις αστυνοµικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιβάλλουν τα προβλεπόµενα πρόστιµα στους διαφηµιστές, σε όσους παραχώρησαν χώρο για την τοποθέτησή τους σε κτίσµατα, οικόπεδα ή γήπεδα, στους διαφηµιζόµενους και εν γένει σε όσους µισθώνουν και εκµεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήµισης, κατά παράβαση των κείµενων διατάξεων (άρθρα 8 και 9 του ν.2946/2001). Συναφώς επισηµαίνεται ότι η άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης αφαίρεσης παράνοµων διαφηµιστικών πινακίδων δεν αναστέλλει την εκτέλεση της πράξης (άρθρο 9, παρ.6 του ν.2946/2001), ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση που αυτές έχουν τοποθετηθεί σε δηµοτικούς, κοινοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους, που δεν καθορίσθηκαν για την προβολή υπαίθριας διαφήµισης ή όταν δεν αναγράφονται επ’ αυτών η επωνυµία και η διεύθυνση του διαφηµιστή ή του διαφηµιζοµένου και ο αριθµός της χορηγηθείσης από τον Ο.Τ.Α άδειας, θεωρούνται ρύποι και αποµακρύνονται άµεσα, κατά τις σχετικές διατάξεις των οικείων κανονισµών καθαριότητας, µε ευθύνη των Δήµων και Κοινοτήτων ή του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Περιφέρειας, χωρίς να απαιτείται η προηγούµενη έκδοση απόφασης για την αφαίρεσή τους (άρθρο 9, παρ.8 του ν.2946/2001).
Οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκατάστασης του χώρου και κάθε άλλη συναφής δαπάνη πρέπει να καταλογίζεται σε βάρος των υπαιτίων και να επιδιώκεταιη είσπραξη του συνόλου των οφειλών τους (πρόστιµο και καταλογισθείσα δαπάνη), σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δηµοσίων Εσόδων.
Θα πρέπει να λαµβάνονται όλα τα αναγκαία µέτρα που προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία, προκειµένου να διασφαλισθεί η είσπραξη των οφειλών αυτών, στοιχείο κρίσιµο για τη χρηµατοδότηση των διαδικασιών αποξήλωσης. Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσµων οφειλών υπενθυµίζεται η δυνατότητα δέσµευσης της χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενηµερότητας από τη Δ.Ο.Υ που υπάγεται ο οφειλέτης, κατ’ εφαρµογή της υπ΄ αριθµ. 45081/1997 Απόφασης των Υπουργών Εσωτ. & Οικονοµικών περί «Αποδεικτικού ενηµερότητας για οφειλές προς δήµους, κοινότητες και νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις» (ΦΕΚ 1029 Β’), σε συνδυασµό µε το άρθρο 4, παρ. 1 και 2 της υπ΄ αριθµ. 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/24-11-1999 Απόφασης του Υπουργού Οικονοµικών (ΦΕΚ 2134 Β΄) «Αποδεικτικό ενηµερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δηµόσιο» σύµφωνα µε το οποίο, στην περίπτωση των φυσικών προσώπων λαµβάνονται υπόψη τα ατοµικά χρέη, καθώς και χρέη συνυποχρέωσης και συνυπευθυνότητας για τα οποία έχει το φυσικό πρόσωπο προσωπική ευθύνη για την καταβολή τους, σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις (συµµετοχή σε νοµικά πρόσωπα : Εµπορικός Νόµος, Αστικός Κώδικας, Νόµος περί ανωνύµων εταιρειών κλπ). Αντίστοιχα για τα νοµικά πρόσωπα ή τις ενώσεις προσώπων καθώς και τις οµάδες περιουσίας λαµβάνονται υπόψη οι οφειλές τους καθώς και οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος άλλων προσώπων και για τις οποίες έχουν ευθύνη για την κατοβολή τους, σύµφωνα µε τις ισχύουσες φορολογικές και άλλες διατάξεις επιβολής προστίµων, εφαρµόζοντας συστήµατα ελέγχου που οφείλουν να ορίσουν οι ίδιες.
   Οι Περιφέρειες της χώρας, κατ’ εφαρµογή της παρ. 8 του άρθρου 11 του ν.2696/1999 όπως ισχύει και της παρ.8 του άρθρου 9 του ν.3212/2003 (ΦΕΚ 308 Α’), υποχρεούνται να εποπτεύουν τους οικείους Ο.Τ.Α για την αποτελεσµατική εφαρµογή των µέτρων
αφαίρεσης - αποξήλωσης παράνοµων διαφηµιστικών πλαισίων, επιγραφών και πινακίδων
Εφόσον διαπιστώσουν παράλειψη τήρησης των σχετικών υποχρεώσεων τους (παράλειψη οφειλόµενων νόµιµων ενεργειών) θα πρέπει να τάσσουν στον αρµόδιο Ο.Τ.Α προθεσµία µέχρι 30 ηµερών, προκειµένου να εκδοθεί ή να εκτελεστεί η διοικητική πράξη της αφαίρεσης της παράνοµης διαφήµισης ή της επιβολής του προβλεπόµενου προστίµου και παρελθούσης άπρακτης της προθεσµίας αυτής, ως αποκλειστικά πλέον αρµόδιες, θα πρέπει να τους υποκαθιστούν, προβαίνοντας στην έκδοση ή στην εκτέλεση της διοικητικής πράξης.

Στις περιπτώσεις αυτές το επιβληθέν διοικητικό πρόστιµο θα περιέρχεται στο Δηµόσιο (και όχι στον Ο.Τ.Α) και κατόπιν σχετικής εισήγησης του Γενικού Γραµµατέα Περιφέρειας, ποσό ίσο µε το τριπλάσιο των δαπανών αφαίρεσης των παράνοµων διαφηµίσεων θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που οφείλονται στον Ο.Τ.Α που δεν προέβη σε ενέργειες, µε κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτ, Οικονοµίας και Οικονοµικών και ΠΕ.Χ.ΩΔΕ.
   Παρακαλούµε όπως µεριµνήσετε για την πιστή και άµεση εφαρµογή των ανωτέρω οδηγιών, ενηµερώνοντας σχετικά τους εποπτευόµενους Ο.Τ.Α χωρικής αρµοδιότητάς σας (διευθύνσεις αρµόδιες επί των εσόδων, των ελέγχων σε θέµατα υπαίθριας διαφήµισης, ταµειακές υπηρεσίες) καθώς και όλους τους αρµόδιους υπαλλήλους των Υπηρεσιών σας, κοινοποιώντας το σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο µας.
Ο Υφυπουργός
Θανάσης Νάκος

επίσης ο νόμος για την υπαίθρια διαφήμιση εδω

απόφαση του δήμου Άνω Σύρου  ΕΔΩ

6 σχόλια:

  1. thematara kai to htesino gia tis galazies simees, ala kai simera gia tis tabeles!!2 themata oxi kai toso diskolo na ilopiithoun...egw prosopika ehw apogoitefthei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΑΜΠΕΛΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ........
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ.
    ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ 2-3 ΤΑΜΠΕΛΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ???
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ.
    ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ. ΕΧΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ 3-4 ΔΙΑΦΗΜΗΣΤΙΚΕΣ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΕΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ.
    ΑΣ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΕΣ..!!!!!

    Ο ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανευκολο να εφαρμοστει αν υπαρχει κοινη λογικη.
    Γιατι χρειαζονται διαφημηστικες πινακιδες οι επιχειρησεις στο νησι?
    Ετσι επειδη ...???
    D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ένα σοβαρό θέμα που απαιτεί άμεση λύση τόσο για λόγους ασφαλείας των οδηγών όσο και καλαισθησίας.Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διαφήμισης εκτός από τις ποικιλόμορφες αντιαισθητικές πινακίδες αλλά αρκετοί επιχειρηματίες το μόνο που τους απασχολεί είναι το προσωπικό τους συμφέρον.Πάντως το θέμα έχει δρομολογηθεί και θα υπάρξουν εξελίξεις προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα για το χρήμα.Από την στιγμή που μπήκε δυναμικά στις ζωές των Αντιπαριωτών χάθηκαν τα χρόνια της 'αθωότητας'.Κρίμα γιατί η αγνότητα του κόσμου και η φυσική ομορφιά του τόπου ήταν αυτά που προσέλκυσαν τους επισκέπτες και αυτό τήνει να εξαφανισθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζούμε σε νησί.Πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε.
    Εχουμε ουρανό και θάλασσα γύρω μας.
    Ας μην ασχημήνουμε αυτον το καμβά.
    Είναι ευκαιρία να λειτουργήσουμε συνολικά για την διατήρηση του όμορφου τοπίου και να είστε σίγουροι ότι θα μας βρίσκουν ΟΛΟΙ.

    V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή