πελεκη-στε μας
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά να μην αποσταλεί ο φάκελος του Βατοπεδίου στη Βουλή
Συγχωροχάρτι
ΕΙΝΑΙ «ΑΡΧΩΝ Δικαιοφύλακας της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», αξίωμα που του απονεμήθηκε τιμητικά εκ της θέσεώς του. Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον έχει τιμήσει για την «διακεκριμένην και τετιμημένην προσφοράν του προς το κοινωνικόν σύνολον της ευλογημένης Ελλάδος εν τη αποδόσει του Δικαίου»...
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Σανιδάς βρέθηκε στην καρδιά του δικαστικού και πολιτικού αγιορείτικου θρίλερ από τη στιγμή που έδωσε εντολή για την εις βάθος έρευνα όλων των δραστηριοτήτων της Μονής Βατοπεδίου, με «εγκέφαλο» τον ηγούμενο Εφραίμ.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ οριοθέτησης του κύκλου των πρωταγωνιστών του σκανδάλου στους υπηρεσιακούς παράγοντες- η γνωστή αναφορά του περί «παραπλανηθέντων» υπουργών- άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τόσο στους κύκλους της Δικαιοσύνης όσο και της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.
ΑΦΟΥ ΕΔΩΣΕ συγχωροχάρτι στους «παραπλανηθέντες» Βατοπεδινούς τείνοντας δεκανίκι στήριξης προς την κυβέρνηση, τώρα οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εισηγούνται να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή για τη διερεύνηση του ρόλου των υπουργών.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣτης Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυρ. Καρούτσος, ο οποίος διαβίβασε τη θέση των εισαγγελέων στον ανώτατο εισαγγελέα, έγινε ο αποδέκτης της οργής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι, άλλωστε, ο πρώτος. Ο άρχων της Δικαιοσύνης είχε ζητήσει την πειθαρχική παραπομπή του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Σωτ. Μπάγια και άλλων συνδικαλιστών, με αφορμή την κριτική που είχαν ασκήσει στη λειτουργία δικαστικών οργάνων.
ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙη πρώτη φορά που οι αποφάσεις του Σανιδά προκαλούν. Όλοι θυμούνται τις γνωμοδοτήσεις του υπέρ της χρήσης των καμερών, κατά των συμβασιούχων, υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, κατά των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, ενώ επανειλημμένα έχει συγκρουστεί με συναδέλφους του λόγω των σκληρών του θέσεων. ΜΟΝΟ ΠΟΥαυτή τη φορά η σύγκρουση είναι πιο ισχυρή και δεν αφορά μόνο τη Δικαιοσύνη. Δύναται να έχει πολλές και απρόβλεπτες, ακόμη και για τον ίδιο τον Σανιδά, «παράπλευρες» απώλειες.
Της Αριστοτελίας Πελώνη peloni@dolnet.gr ΤΑΝΕΑ
Γ. Σωτηρέλης καθηγητής συνταγματικού δικαίου: «Συμπλέει με την τακτική της κυβέρνησης»
«Η στάση του εισαγγελέα του Α.Π. είναι κατά την άποψή μου εξόχως προβληματική.
Αφενός μεν διότι παραβιάζει ρητές συνταγματικές διατάξεις αφετέρου δε διότι εμφανίζεται, εκ του αποτελέσματος, να συμπλέει με την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία δεν διστάζει να ευτελίσει τους θεσμούς και το πολίτευμα προκειμένου να επιτύχει τη μη παραπομπή εμπλεκομένων πρώην μελών της. Ο κ. Σανιδάς, ειδικότερα, ενεργεί κατά νόσφιση εξουσίας, θεωρώντας αυθαίρετα ότι δικαιούται να κρίνει επί της ουσίας τις θέσεις των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι είναι οι μόνοι που κατά το Σύνταγμα άρθρο 86 παρ. 1 και 2 έχουν την αρμοδιότητα πρώτον, να κρίνουν αν έχουν προκύψει στοιχεία που σχετίζονται με ποινικά αδικήματα όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί και δεύτερον, να κρίνουν και να διαβιβάζουν αυτά τα στοιχεία "αμελλητί" στη Βουλή, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.
Η μόνη εμπλοκή του εισαγγελέα τού Α.Π. μπορεί να είναι διεκπεραιωτική και όχι αποφασιστική, διότι η σχέση του με τους αρμόδιους εισαγγελείς δεν είναι σχέση ιεραρχικής επιβολής, αλλά ισότιμης συνεργασίας με σεβασμό της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους ως δικαστικών λειτουργών και όχι ως υπαλλήλων του κ. Σανιδά. Κατά την άποψή μου, από τη στιγμή που οι αρμόδιοι εισαγγελείς έκριναν ότι ανέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με την ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών οφείλει να διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή τον φάκελο αγνοώντας την αντισυνταγματική παρεμβολή του κ. Σανιδά, ο οποίος κάποτε πρέπει να καταλάβει ότι ένας τόσο ισχυρός ομφάλιος λώρος μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας δεν προσιδιάζει σε δημοκρατικό πολίτευμα».
Δ. Παξινόςπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών: «Κομματισμός στον χώρο της Δικαιοσύνης»
«Πάγια θέση μας αποτελούσε και αποτελεί η λειτουργία των θεσμών, με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και αυτοσεβασμό των φορέων τους στον διακριτό ρόλο που το Σύνταγμα τους έχει αναθέσει.
Ο κομματισμός, όπως έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια, έχει εισχωρήσει και στον ιερό χώρο της Δικαιοσύνης, με βένετους και πράσινους να διεκδικούν μερίδιο εξουσίας, με όλες τις εντεύθεν αρνητικές συνέπειες στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο απονομής, στην αξιοπιστία της. Η κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη και έντρομη τον διασυρμό των θεσμών, την ισοπέδωση αξιών, την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης. Κι αυτό είναι άδικο για την πολύ μεγάλη πλειονότητα των λειτουργών της που επιτελούν, κατά συνείδηση, το χρέος τους.
Ενα πρώτο βήμα είναι η δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από εκλεκτορικό σώμα. Οσο είναι καιρός ακόμη.
Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας, είναι θέμα πατριωτισμού για τον καθένα, για όλους. Επιτέλους, ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά».
ΚΚΕ: Δεν ξαφνιάζει η νέα παρέμβαση Σανιδά
«Μετά την προκλητική παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της εταιρείας Τζάμπο, όπου χαρακτήρισε έγκλημα τις εργατικές κινητοποιήσεις κατά των εκβιασμών και των απολύσεων, καθόλου δεν μας ξαφνιάζει η νέα παρέμβασή του για να μη σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε επίσης μας εκπλήσσει η υποκρισία του δικομματισμού, τόσο για αυτά που λένε για το σκάνδαλο, όσο και για τη δήθεν ανεξάρτητη και δήθεν ακομμάτιστη δικαιοσύνη». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ
Αλαβάνος Δεν έχουν το δικαίωμα ανώτατοι δικαστικοί να κάνουν πολιτική.
Δεν έχουν το δικαίωμα ανώτατοι δικαστικοί να κάνουν πολιτική. Εμείς θεωρούμε πολιτική την κίνηση του κ. Σανιδά. Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε με διαφάνεια και χωρίς προσκόμματα, τα οποία ήδη έχουμε δει στην υπόθεση του Παυλίδη και την καθυστέρησή της, να έρθουν όλες αυτές οι υποθέσεις προς διερεύνηση. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε κατεπείγουσα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το θεωρούμε κατεπείγον, διότι αυτή τη στιγμή έχει εμπλακεί η Βουλή σε μια διαδικασία τέτοια, η οποία εκτός όλων των άλλων δεν της επιτρέπει να προχωρήσει στο κανονικό της νομοθετικό έργο.
Σωτ. Μπάγιας πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας: «Δεν είναι γενικός εισαγγελέας»
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πλέον ενώπιον θεσμικής παρέκκλισης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη χώρα μας δεν είναι γενικός εισαγγελέας.
Κατά συνέπεια δεν δικαιούται να υποκαθιστά και να αντιποιείται τον ρόλο και τις αρμοδιότητες κάθε εισαγγελέα. Πολύ δε περισσότερο δεν δικαιούται να παρεμβαίνει και να υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα σε συγκεκριμένη υπόθεση.
Στην παρούσα συγκυρία το αγαθό που πρωτίστως πρέπει να διαφυλαχθεί είναι η προσωπική και η λειτουργική ανεξαρτησία ενός εκάστου εισαγγελέα. Για τον σκοπό αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συναρμόδιους συνταγματικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν θέση επί του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας ζητήματος.
Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων κάθε παρέμβαση - ακόμη και απλή απόδειξη- σε εισαγγελέα ή δικαστή για συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανεπίτρεπτη και αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.
Θεωρώ ότι το θέμα που έχει ανακύψει δεν αφορά μόνο την Εισαγγελία ως θεσμό -ή μόνο τη Δικαιοσύνη- αλλά συνδέεται με τη λειτουργική ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας μας. Και γι' αυτό οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις».
Εδώ η τάδε με 20 παρανομίες και βάλε βολοδερνει ανενοχλητη ζητώντας και τα ρεστα...Ενδεικτικό της λειτουργίας των θεσμων στο κρατίδιο μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή