Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Στους δήμους ο αιγιαλός

 

32

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΟΧΘΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΤΗΛ: 210 3744916-7
Αθήνα, 22 Απριλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mε απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα παραχωρείται απευθείας και με αντάλλαγμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού της χώρας το δικαίωμα της απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό επιτρέπεται να μεταβιβαστεί μερικά ή ολικά από κάθε Ο.Τ.Α. σε δική του αμιγή δημοτική ή κοινοτική επιχείρηση.
Η απευθείας παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κλπ) και ισχύει μέχρι 31-12-2012.
Το παραχωρούμενο δικαίωμα απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Ο.Τ.Α. ή τις επιχειρήσεις τους, υπόκειται σε αντάλλαγμα, το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο Ο.Τ.Α. ή η επιχείρηση, τόσο από την άσκηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται παραπάνω όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμά του.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή η τοποθέτηση κατασκευής που συνδέεται σταθερά με το έδαφος, καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κλπ.
Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στις υποχρεώσεις τους εντάσσεται και η χρήση υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.
Οι Ο.Τ.Α. τέλος, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κλπ) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπου αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβούν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 σχόλια:

  1. Θα μπεί αυτή που καταπάτησε τον παλαιό αιγιαλό και έκτισε πάνω σε αυτόν ως διαχειριστρια των δικαιώματων του δημοσίου...έλεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pou ta xetriponeis ola afta?? vre antiparie ama eheis hrono, kai epidi eisai gnwstis kane kai ena reportaz gia to ti paizei me tis plakes sto limani.

    Efharistw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή