Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Δελτίο τύπου ΕΜΔΥΔΑΣ

fred

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ με την καθιερωμένη πλέον αναφορά στην πέραν πάσης αμφισβήτησης Πρόεδρο της κοινότητας Αντιπάρου.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συνεχόμενη ανταλλαγή απόψεων και κατηγοριών για την προμήθεια και εγκατάσταση το υ θόλου στέγασης στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης.  Ο σύλλογος μας αποφεύγει σταθερά την εμπλοκή του σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά όταν τοποθετούνται ή αντιδικούν αιρετά πρόσωπα με τα οποία οι μηχανικοί του δημοσίου λόγω της φύσης της εργασίας τους, συνεργάζονται.

Την ίδια τακτική θα κρατήσουμε και στο θέμα του κολυμβητηρίου, όπου θεωρούμε ότι το ζήτημα της στέγασης του χώρου είναι πολιτική απόφαση, δηλαδή το αν και το πώς θα στεγαστεί. Οι συνάδελφοι μηχανικοί όφειλαν απλώς να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε λύσης (όπως άλλωστε και έκαναν στη συγκεκριμένη περίπτωση)  προκειμένου η πολιτική ηγεσία να λάβει τις αποφάσεις της και να φροντίσουν στη συνέχεια για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται (διαδικασία «ωρίμανσης») για το έργο. Ως προς τη νομιμότητα της κατασκευής, θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η ελληνική πολυνομία και η χαοτική μη κωδικοποιημένη πολεοδομική νομοθεσία δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στα δημόσια έργα. Και φυσικά οι συνάδελφοι μηχανικοί που καλούνται να δώσουν ερμηνεία και λύσεις βρίσκονται συνήθως εν μέσω δύο πυρών. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας είναι η αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με την αντιμετώπιση της πολυνομίας, της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της έλλειψης επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης συνεχούς επιμόρφωσης των υπαλλήλων. Για αυτά τα αιτήματα προκηρύχθηκε και η 24ωρη απεργία στις 9/4/2009.

Το Δελτίο Τύπου μας για την απεργιακή μας κινητοποίηση θα ολοκληρώνονταν στο σημείο αυτό, αν δεν διαβάζαμε την Τρίτη 7 Απριλίου ένα κείμενο με το οποίο εξαπέλυε «επίθεση» ένας δημοτικός σύμβουλος -μέσω της ιστοσελίδας του και της τοπικής εφημερίδας- κατηγορώντας πλέον συναδέλφους μηχανικούς (και όχι αιρετούς) ότι «παρέλαβαν τον θόλο πριν την εγκατάστασή του». Αυτό το σχόλιο προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών συναδέλφων μηχανικών, καθώς όλοι έχουμε επίγνωση των συνθηκών που εργαζόμαστε προκειμένου να μην απενταχθούν έργα από χρηματοδοτήσεις εθνικές ή ευρωπαϊκές και χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παραγόμενων έργων. Ας μην ξεχνάμε ακόμη τις αφόρητες «πιέσεις» που δεχόμαστε καθημερινά από τους πολιτικούς προϊσταμένους μας, με αποτέλεσμα να υποχρεωνόμαστε να κινούμαστε στα όρια των ημερομηνιών που ορίζει η νομοθεσία ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εμπρόθεσμα.

Ειδικά για τα έργα του Π.Ε.Π. Ν.Αιγαίου (δηλαδή του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης), ζήσαμε «στιγμές παράνοιας » με την επίσημη (εγγράφως παρακαλώ) έκκληση για «επιτάχυνση των διαδικασιών» του Υπουργείου Οικονομίας, του γεν.γρ. της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, του νομάρχη  και των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθούν και να  πληρωθούν τα έργα οι προμήθειες και οι μελέτες, πριν τις 31/12/2008. Μετά την έκκληση για «επιτάχυνση», ακολούθησαν και οι «ανεπίσημες» πιέσεις σε όλες τις υπηρεσίες για να γίνουν τα έργα και να μην εκτεθεί κανείς από τις καθυστερήσεις. Και εξηγήστε μας, με ποιόν τρόπο «επιταχύνονται» οι διαδικασίες όπως απαιτούσαν οι πολιτικοί μας προϊστάμενοι; Και αν δεν τα καταφέρεις να «επιταχύνεις» τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων, ποιος θα φταίει;

Να υπενθυμίσουμε ότι ανακλήθηκαν άδειες μηχανικών από πολλές υπηρεσίες στις Κυκλάδες τα Χριστούγεννα του 2008 και πολλοί από εμάς δεν έκαναν γιορτές με τις οικογένειές τους προκειμένου να κλείσουν τα έργα του Π.Ε.Π.. Ταυτόχρονα, με αίσθημα ευθύνης για την περίοδο ολοκλήρωσης του Π.Ε.Π., δεν εκφράστηκε καμία διαμαρτυρία από μέρους του συλλόγου μας , αν και τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και πιεστικά για τον κλάδο μας.  Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή που συνάδελφοι αναίτια κατηγορούνται ότι παρέλαβαν μια προμήθεια ( για όσους αντιλαμβάνονται τη διαφορά κατά την παραλαβή προμήθειας ή έργου) ενός προσωρινού θόλου στέγασης, με στόχο να μην χαθούν χρήματα από το Π.Ε.Π., ένας άλλος συνάδελφος στην Αντίπαρο κατηγορήθηκε επίσης αναίτια από την πρόεδρο της Κοινότητας για μη έγκριση ελλιπούς μελέτης με αποτέλεσμα την απένταξη από χρηματοδότηση. Σήμερα ο συνάδελφος καλείται να απολογηθεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο καθώς κατηγορείται -μεταξύ άλλων- και για τα χρήματα που χάθηκαν!

Δεν μπορεί οι μηχανικοί του δημοσίου να είναι υπόλογοι είτε εγκρίνουν είτε δεν εγκρίνουν έργα. Δεν μπορεί οι μηχανικοί να κατηγορούνται επειδή προσπαθούν να μη χαθούν χρήματα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Είναι χρέος μας να προστατέψουμε την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και είναι χρέος των πολιτικών να μας προστατέψουν από τις πιέσεις για την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων αλλά και από τις αβάσιμες επιθέσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν είναι δυνατόν αιρετοί, που κατά τα άλλα κόπτονται για τον εκσυγχρονισμό και τη συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης, να χρησιμοποιούν τη Δημόσια Διοίκηση κατά το δοκούν. Σε κάθε περίπτωση , πριν εξαπολυθούν «επιθέσεις» που αφορούν σε υποθετικές ή πραγματικές παραλήψεις της Διοίκησης , ειδικά για ζητήματα που κατά τα φαινόμενα υπάρχει μερική ή και πλήρης άγνοια , θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών. Σε διαφορετική περίπτωση η αντιπαράθεση αφορά σε «πυροτεχνήματα» που ουδεμία σχέση έχουν με τον πραγματικό έλεγχο της Διοίκησης ως ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας

Πριν μερικές ημέρες είδαμε πρωτοσέλιδο στον τοπικό τύπο ότι ξεπέρασε το 100% η απορρόφηση για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα εύσημα τα λαμβάνει φυσικά η πολιτική μας ηγεσία για όλα αυτά τα έργα. Καμία αντίρρηση. Αυτοί όμως που πανηγυρίζουν και κόβουν κορδέλες, θα πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους «όπως τους βολεύει» αναλόγως με το αν σήμερα κυβερνούν ή όχι.

Με την  απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Απριλίου 2009 οι μηχανικοί του δημοσίου, δηλώνουν την  αλληλεγγύη τους και διαμαρτύρονται για τις άδικες πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που υφίστανται πανελλαδικά.

Στόχος μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση ποιοτική, παραγωγική, ταγμένη στην εξυπηρέτηση του Πολίτη, με δημόσιους υπαλλήλους υπεύθυνους   λειτουργούς με προσωπικότητα και άποψη και όχι μόνο εξιλαστήρια θύματα μιας πολιτικής που οδηγεί εδώ και χρόνια σε υποβάθμιση τις υπηρεσίες και κρατάει δέσμια τη Δημόσια Διοίκηση στις πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

η ανακοίνωση από εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή