Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μανώλης Ισιγώνης Καταστροφή για την Αντίπαρο η συνένωση

isigonis

 

Συνέντευξη του Μανώλη Ισιγώνη στην εφημερίδα Φωνή της Πάρου

Συλλήβδην κατά του σχεδίου «Καλλικράτης», τάσσεται η Τοπική Επιτροπή Πάρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή της και στο ενδεχόμενο ενοποίησης Πάρου – Αντιπάρου.

Στη ΦτΠ ο Εκπρόσωπος της Τ.Ε. Μανώλης Ισιγώνης εξηγεί τους λόγους της αντίθεσης με τον «Καλλικράτη» και παράλληλα αναφέρεται στα σχέδια για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Κ. Ισιγώνη, πείτε μας τη γενικότερη άποψή σας για το Σχέδιο «Καλλικράτης».

Πρόκειται για μία παραπέρα συγκεντροποίηση υπερεξουσίας στην τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη δημιουργία μεγαλύτερων Δήμων και πιο ισχυρών στα λόγια, ενώ στην πραγματικότητα, για τον καλύτερο οικονομικό και κυρίως πολιτικό έλεγχο. Από την εποχή Γεννηματά., που το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην έστω και «κολοβή» αποκέντρωση, έδωσε κάποιες αρμοδιότητες στους Δήμους, αλλά δεν συνοδεύτηκαν από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Σιγά – σιγά φτάνουμε στον «Καποδίστρια», όπου γίνεται βίαιη συνένωση μικρών και μεσαίων Δήμων και τώρα, επέκταση του συστήματος με τον «Καλλικράτη». Οι Δήμοι που ενώθηκαν με τον «Καποδίστρια», μειώνονται τώρα κατά 60%. Γίνονται 370. Τώρα γιατί 370 και όχι 380, αυτό είναι θέμα που μόνο αυτοί που το σκέφτηκαν μπορεί να το απαντήσουν.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ότι και ο «Καποδίστριας». Την καταστροφή των μικρών αυτοδιοίκητων κοινωνιών στις οποίες κοινωνίες, λόγω μεγέθους θα μπορούσαν να εκφραστούν και διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τις απόψεις που πλειοψηφούν αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας. Καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο και φτάνουμε στο ετεροδιοίκητο, δηλαδή, ενώ η κοινωνία είχε τις δομές που μπορούσε να θεωρηθεί ότι αυτοδιοικείτο, αυτή τη στιγμή στα πολύ μεγάλα σχήματα που θα δημιουργηθούν, οι λίγοι θα διοικούν τους πολλούς. Φυσικά, ο στόχος είναι ο πολιτικός έλεγχος της Τ.Α. Γιατί όσο μεγαλώνουν τα σχήματα, τόσο οι πολιτικοί χώροι και κυρίως η Αριστερά, που είναι χώροι μικρότερης ποσοτικής εμβέλειας, θα δυσκολεύονται να εκφραστούν, όπως και όλοι όσοι αγωνίζονται για μια Τ.Α. απεγκλωβισμένη από το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα, όπου ο κάθε δήμαρχος, ουσιαστικά κάνει κουμάντο στο Δήμο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο, τις περισσότερες φορές έχει χαρακτήρα διακοσμητικό. Δηλαδή, η μικρή ομάδα, γύρω από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους και τη δημαρχιακή επιτροπή, ουσιαστικά διοικεί σήμερα τους δήμους.

Διαφωνείται λοιπόν με το Σχέδιο «Καλλικράτης».

Εμείς είμαστε ενάντια στον «Καλλικράτη», γιατί κατ’ αρχήν γίνεται στο πόδι. Μέσα σε λίγους μήνες θα γίνουν διαδικασίες που θα σημαδέψουν την Τ.Α για πάρα πολλά χρόνια, όταν σε άλλες χώρες, που κάνανε συνενώσεις, οι διαδικασίες κράτησαν χρόνια. Επίσης, είναι μύθος, ότι όλη η Ευρώπη ενώνει και δημιουργεί Δήμους μεγαλύτερους των 10.000 κατοίκων, όταν ο μέσος όρος στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στις νότιες, είναι των 1500 ή των 2000 – 3000 κατοίκων.

Στο ενδεχόμενο συνένωσης Πάρου – Αντιπάρου ποια είναι η άποψή σας;

Η Αντίπαρος θα μετατραπεί σε ένα ακόμη τοπικό διαμέρισμα, με ένα ακόμη τοπικό συμβούλιο άνευ αρμοδιοτήτων. Μπορεί το Τοπικό Συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις για κάποιο θέμα και ο Δήμος κάτω από τις πλειοψηφίες που θα δημιουργούνται, θ’ αποφασίζει άλλο, ενάντια στη θέληση και βούληση των ανθρώπων της Αντιπάρου. Αυτή τη στιγμή, η αυτονομία που έχει η Αντίπαρος της δίνει κάποια αυτόνομη χρηματοδότηση για τα έργα και τις υποχρεώσεις της Κοινότητας απέναντι στους πολίτες. Όταν γίνει αυτή η ενοποίηση, θα είναι ένα τμήμα του Δήμου Πάρου, όπου οι χρηματοδοτήσεις θα μειωθούν, γιατί ο τεράστιος δήμος που θα δημιουργηθεί, με τους εκατοντάδες υπαλλήλους (και το τι σημαίνει αυτό για τον προϋπολογισμό), θα πνίξει τα τεχνικά προγράμματα κ.λπ.

Για παράδειγμα, όταν έγινε ο «Καποδίστριας», η Κοινότητα Μάρπησσας είχε ένα προϋπολογισμό 250 εκατ. δραχμών. Τα πρώτα χρόνια του «Καποδίστρια» τα τεχνικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο Δ.Δ. Μάρπησσας, ήταν 15 εκατ. δραχμές, όταν το τεχνικό πρόγραμμα της Κοινότητας ήταν περίπου στα 60 εκατ. δραχμές το χρόνο. Εμείς παραδώσαμε τη Μάρπησσα στο Δήμο Πάρου, με πλεόνασμα και μελέτες που υλοποιήθηκαν από τον τότε Δήμαρχο Κ. Αρκουζή.

Βλέπουμε όμως, ότι στην Αντίπαρο έως σήμερα δεν έχει γίνει έργο και επίσης έχουν χαθεί προγράμματα. Μήπως η συνένωση βοηθήσει τελικά;

Το ότι η συγκεκριμένη ομάδα που διοικεί την Αντίπαρο έχει προβλήματα στο να διεκδικήσει, έχοντας και ένα μηχανικό στο δυναμικό της, είναι άλλο ζήτημα. Αν η κ. Μανέτα δεν κατάφερε να προχωρήσει έργα, επειδή ήταν προβληματική η διακυβέρνησή της στην Αντίπαρο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «πνίξουμε» το νησί ενώνοντάς το με το Δήμο Πάρου.

Ως Τοπική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, είχατε πρόσφατα συνάντηση για το θέμα εν όψει των δημοτικών εκλογών. Αποφασίσατε κάτι;

Έχουμε συζητήσει, αλλά δεν έχουμε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις μας. Αυτές τις μέρες που γίνεται ο χαμός, βγήκαν και τα μαχαίρια, εμείς θα βρεθούμε και πάλι και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας για τις επερχόμενες εκλογές και να είστε σίγουρη, ότι θα είναι προτάσεις που θα συζητηθούν…

Μία φήμη που κυκλοφορεί, ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα σχήμα με νέους ανθρώπους, όχι μόνο ηλικιακά, με επικεφαλής τον κ. Γλέζο, ευσταθεί;

Για τον επικεφαλής δεν έχουμε συζητήσει, ούτε καταλήξαμε στο πιο θα είναι το σχήμα που ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να προωθήσουμε. Όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα δηλαδή, θα έχουμε ξεκαθαρίσει και θα έχετε τις προτάσεις μας επίσημα.

Σε ότι αφορά στον Μ. Γλέζο, είναι μια τεράστια προσωπικότητα της Αριστεράς, είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάρο, αλλά αν θα είναι ή όχι επικεφαλής, είναι πρόωρο να το συζητήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή