Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντιπάρου για τον Καλλικράτη

 

clip_image002

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Η Κυβερνητική Πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζεται σήμερα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Για 2η φορά επί Πασοκικής διακυβέρνησης γίνεται βίαιη παρέμβαση για την συνένωση των ΟΤΑ μετά τον «Καποδίστρια» του 1997. Στόχος της στα λόγια η δημιουργία ισχυρών Δήμων με οικονομική αυτοτέλεια, και η αποκέντρωση της εξουσίας. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

Τόσο με τον «Καποδίστρια» όσο και με τον «Καλλικράτη» ο κύριος και βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και είναι η ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου της ελληνικής κοινωνίας, ο καλύτερος έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συγκεντροποίηση της εξουσίας σε λιγότερα και ευκολότερα ελεγχόμενα κέντρα.

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η καταστροφή των μικρών κοινωνιών, που στους κόλπους τους μπορούσαν «να ανθίσουν χίλια λουλούδια», ενσωματώνοντας τις μικρές κοινωνίες σε μεγαλύτερα σχήματα, για να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, τη δημόσια έκφραση των διαφορετικών φωνών και απόψεων.

Ο «Καλλικράτης» εξυπηρετεί τα σχέδια του δικομματισμού, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η συγκεντροποίηση τόσο πιο εύκολος ο αποκλεισμός της Αριστεράς (όπως και κάθε κοινωνικής και πολιτικής συλλογικότητας που δεν ελέγχεται από τον δικομματισμό) και της εκπροσώπησής της (εξαιτίας και του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος) στους νέους ΟΤΑ.

Με τον «Καλλικράτη» δεν έχουμε διεύρυνση της δημοκρατίας και αποκέντρωση αλλά αφενός την επέκταση του ίδιου του συγκεντρωτικού κράτους και αφετέρου την αναπαραγωγή του δικού του συγκεντρωτικού μοντέλου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια ανώτερη και πιο εξελιγμένη μορφή μέσω της ενίσχυσης του αντιδημοκρατικού δημαρχοκεντρικού συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση βάζει και πάνω από την αιρετή περιφέρεια την γενική κρατική διοίκηση, σαν τοποτηρητή του κράτους.

Κατά τα άλλα οι σημερινές παθογένειες διατηρούνται :

Εκλογικό σύστημα παραμένει το πλειοψηφικό των 3/5 αντί της απλής αναλογικής, οι εξουσίες του δημάρχου και των αντιδημάρχων γίνονται απεριόριστες αντί να προωθείται η ενίσχυση του δημοτικού συμβουλίου.

Για δεύτερη φορά οι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων γίνονται με βίαιο υποχρεωτικό τρόπο, χωρίς διάλογο και χωρίς συμμετοχή των πολιτών, αλλά με το γνωστό σύστημα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», γιατί η κυβέρνηση έχει και «το μαχαίρι και το πεπόνι». Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν μετά από διάλογο στην κοινωνία που κράτησε χρόνια. Εδώ όλα γίνονται στα γρήγορα και στο γόνατο, και μπροστά σε προαποφασισμένα σενάρια, όπου η συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων πολιτών στην διαμόρφωσή τους είναι ανύπαρκτη.

Σε Κυκλαδικό επίπεδο είμαστε αντίθετοι στο ένας Δήμος ανά νησί, γιατί θα ισοπεδώσει παραπέρα ό,τι γλίτωσε από τον «Καποδίστρια» δημιουργώντας ακόμη πιο προβληματικές καταστάσεις.

Για την ενσωμάτωση της Κοινότητας Αντιπάρου στον Δήμο Πάρου, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι Αντιπαριώτες, οι οποίοι θα πρέπει να δουν την εξέλιξη και το μέλλον του νησιού τους σε βάθος χρόνου. Η ενσωμάτωση της Κοινότητας Αντιπάρου, όμως, στο Δήμο Πάρου μπορεί, κάτω από συγκεκριμένους όρους, να αποδειχτεί καταστροφική για την προοπτική του νησιού και την δυναμική εξέλιξή του, γιατί θα χάσουν την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια που γλίτωσαν μέχρι σήμερα και θα ενσωματωθούν στον Δήμο Πάρου, όπου ενδέχεται να μετατραπούν σε ένα ακόμη Δημοτικό Διαμέρισμα με ένα τοπικό συμβούλιο διακοσμητικού χαρακτήρα χωρίς δικούς του πόρους και χωρίς αποφασιστικές δραστηριότητες.

Καλούμε τους Παριανούς και τους Αντιπαριώτες να αντιδράσουν σε ό,τι προγραμματίζεται για αυτούς αλλά χωρίς αυτούς και να κινητοποιηθούν για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την βάναυση και βίαιη ενοποίηση των ΟΤΑ στα νησιά.

Πάρος 05/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή