Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα δε θα φοβίζετε εσείς το λαό αλλά ο λαός θα φοβίζει εσάς

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας,

Αυτό είναι το προμήνυμα της νίκης. Αυτό είναι το προμήνυμα της ανατροπής. Αυτή η μεγάλη σημερινή συγκέντρωσή σου. Αυτός ο πρωτοφανής όγκος και παλμός για τη νίκη, για την ανατροπή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Αυτή είναι η ισχυρή εντολή για το νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς τη Δευτέρα. Για κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας στις 7 Μαΐου.

Ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στις 6 Μαΐου.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να μας παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους.

Γιατί σε αυτή την πλατεία, στις πλατείες όλης της Ελλάδας, μόνο η αριστερά μπορεί να βγει δημόσια, πρόσωπο με πρόσωπο, να μιλήσει στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Γιατί μόνο η αριστερά μπορεί πια να γεμίζει την πλατεία Αριστοτέλους.

Για να το καταφέρει αυτό όμως, τρία χρόνια τώρα δεν άφησε κανέναν μόνο του στην κρίση, υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, υπερασπίστηκε τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών, που δέχτηκαν την πιο βάρβαρη επίθεση του δικομματισμού, των προθύμων και της ντόπιας διαπλοκής, με την υψηλή εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν είναι παράνομες οι συγκεντρώσεις.

Ούτε οι διαδηλώσεις.

Δεν δικαιούται κανείς να το λέει αυτό την παραμονή της επετείου της εργατικής πρωτομαγιάτικης εξέγερσης του 1936.

Της πιο λαμπρής σελίδας της ιστορίας του εργατικού κινήματος και της Θεσσαλονίκης.

Όποιον πραγματικά τον ενδιαφέρει το κάλλος και η ιστορική σημασία για την πόλη της πλατείας Αριστοτέλους, οφείλει να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον επιτέλους για την διπλανή πλατεία.

Την μαρτυρική πλατεία Ελευθερίας, τον τόπο που συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησε το μαρτύριο των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Φίλες και φίλοι

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Είναι η Φεντερασιόν το 1909.

Είναι η προσφυγιά.

Είναι ο Μάης του 36.

Είναι η πόλη που έπεσε ο Λαμπράκης.

Είναι η αγκαλιά του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.

Είναι η Θεσσαλονίκη του 2003 και του  Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Σε αυτή την προπτωχευτική φάση, όπου πουλιέται το λιμάνι της πόλης  με τις απέραντες εκτάσεις και εγκαταστάσεις του, σε τιμή με την οποία αγοράζεις λίγες πολυκατοικίες; Που πωλείται και η ΕΥΑΘ, το αναπαλλοτρίωτο για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο αγαθό, το νερό, για λίγα εκατομμύρια;

Βγαίνουν στο σφυρί, το αεροδρόμιο, η Έκθεση με το οικόπεδό της, τα οικόπεδα του ΟΣΕ, τα στρατόπεδα.

Δεν είναι η Θεσσαλονίκη οικόπεδα προς αντιπαροχή για να σώσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι και να συνεχίσουν το πάρτι τους οι εργολάβοι των μεγάλων έργων και των μεγάλων καναλιών!

Ρωτήστε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο πως φτάσαμε ως εδώ.

Ας απαντήσουν.

Ας μη μας πουν για το ποιος φταίει για την κρίση, ας μην ζητήσουν συγνώμη από τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές,

Απλά να μας πουν για το τσιμέντωμα του χώρου στο Αλλατίνι, για την ανεργία στην πόλη που έφτασε στο 30%, την ανεργία στους νέους που έφτασε  στο 50% για τους νέους.

Συντρόφισσες κα σύντροφοι, φίλες και φίλοι.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Επιτρέψτε μου, ανάμεσα στις χιλιάδες που παρευρίσκεστε εδώ να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά.

Στους 41 αγωνιστές της Αριστεράς, που δημόσια πριν λίγες μέρες απηύθυναν έκκληση για συμπαράταξη, για ενότητα μπροστά στην βαρβαρότητα που ζήσαμε και στην βαρβαρότητα που έρχεται.

Κατ αρχάς είμαστε όλοι εδώ, νεότεροι και νεότερες από εσάς, γιατί εσείς στις πιο δύσκολες στιγμές για τον τόπο, ήσασταν παρόντες και παρούσες.

Είσαστε εσείς που κρατήσατε όρθια την αριστερά και τις αξίες της.

Γιατί δεν εξαργυρώσατε τίποτα.

Γιατί δεν δυσφημίσατε τους μεγαλύτερους αγώνες της νεολαίας.

Γιατί σήμερα πάλι είστε εδώ, στην πρώτη γραμμή.

Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε όλοι.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Σας βλέπει, όλη η Ελλάδα. Και σας ακούει όλη η Ευρώπη. Και η φωνή της αξιοπρέπειας και την ανατροπής, που σήμερα υψώνετε, ανησυχεί τους δανειστές.

Τρέμει την ετυμηγορία σας και ο κ. Σόιμπλε. Γνωρίζουμε ότι εύχεται και εργάζεται για να νικήσουν από κοινού Σαμαράς και Βενιζέλος. Αν το θέλει τόσο πολύ, του λέω το εξής. Έλα να τους ψηφίσεις. Αλλά να ξέρεις ότι ο καιρός που απέναντί σου στη διαπραγμάτευση ήταν αυτοί που βρίσκονται και στις λίστες της SIEMENS πέρασε. Απέναντί τους έχεις πλέον τον ελληνικό λαό. Αυτός έχει το λόγο τώρα.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Σας ακούν και σας βλέπουν όλοι.

Τρέμουν γιατί βλέπουν ότι σήμερα γυρίζετε την πλάτη σας στο παρελθόν. Στο γερασμένο και παρακμασμένο πολιτικό κατεστημένο του Μνημονίου.

Ότι σήμερα εσείς, από την πόλη, της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, γυρίζετε τον τροχό της Ιστορίας. Ξαναζωντανεύετε την ελπίδα.

Ότι σπάτε το ανομολόγητο ταμπού της μεταπολίτευσης. Ότι η Αριστερά είναι μόνο για να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει – όχι για να κυβερνά. Ότι κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο γεννιούνται για να κυβερνούν και κάποιοι άλλοι μόνον για να κυβερνιούνται.

Την Κυριακή εσείς διεκδικείτε, με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, τα κλειδιά της κυβέρνησης. Διεκδικείται για το λαό την εξουσία.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας,

Κάντε την 6ηΜαΐου ορόσημο για τη Δημοκρατία και την Αριστερά.

Κάντε την 6η Μαΐου ορόσημο αξιοπρέπειας, συλλογικής αυτοπεποίθησης και ανατροπής.

Δώστε μας ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας.

Γιατί ένα είναι το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών. Και τις κάνει εκλογές-δημοψήφισμα:

Μνημόνιο ή Δημοκρατία.

Μνημόνιο ή Αριστερά.

Μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή

νέος συνασπισμός εξουσίας της Αριστεράς.

Με την ψήφο σας στις 6 Μαΐου ανοίξτε το δρόμο στο νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς. Σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής.

Χρειάστηκε να παλέψουμε με τους εχθρούς και εκμεταλλευτές του λαού.

Με τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους, τους αεριτζήδες των χρηματιστηρίων, τους καναλάρχες και ταυτόχρονα μεγαλοεργολάβους.

Στην Κερατέα και στη Χαλκιδική, όπου ο ληστρικός καπιταλισμός απειλεί να καταστρέψει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Βρεθήκαμε στις πλατείες και τους δρόμους.

Χρειάστηκε να συγκρουστούμε και δεν το φοβηθήκαμε, με όλους όσους είχαν συνηθίσει στη χώρα μας να αντιμετωπίζουν τις κυβερνήσεις ως εργαλείο για τη διεκπεραίωση των συμφερόντων τους.

Χρειάστηκε να συγκρουστούμε με την παντοδύναμη εξουσία του τριγώνου της αμαρτίας, που στη μια κορυφή έχει το διεφθαρμένο δικομματικό πολιτικό σύστημα, στην άλλη την τραπεζοκρατία και στην τρίτη τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Ακόμα και με τους μεσάζοντες που στήνουν καρτέλ για να εκμεταλλεύονται την παραγωγή του πλούτου και τον μόχθο του λαού μας.

Και σήμερα καταλαβαίνουμε απολύτως γιατί ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση και μετά, αυτές οι δυνάμεις δεν ήταν τόσο ενωμένες, εναντίον μιας παράταξης, όσο είναι σήμερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασής μας για μια εναλλακτική κυβέρνηση της Αριστεράς.

Διαπιστώνουμε όμως ότι δεν περνάει πια η μπογιά τους ότι οι μέρες της εξουσίας τους είναι μετρημένες.

Όσο μας πολεμάνε τόσο μας ενισχύουν.

Και από δω από την πλατεία Θεσσαλονίκης τους στέλνουμε ένα μήνυμα.

Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα δεν θα μπορείτε ανενόχλητοι να καταστρέφετε τη χώρα.

Συμβιβασθείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα με την εντολή του λαού θα η Δημοκρατία επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε. Και η δημοκρατία έχει κανόνες. Και θα μάθετε να τους σέβεστε είτε το θέλετε είτε όχι.

Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα δε θα φοβίζετε εσείς το λαό αλλά ο λαός θα φοβίζει εσάς.

Γιατί από Δευτέρα θα έχουμε ισχυρή λαϊκή εντολή σε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας και θα ανατρέψει τη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας,

Αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση δείχνει ότι η πόλη σας δεν είναι ο τελευταίος σταθμός στο μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι του λαού με την Αριστερά. Είναι η αφετηρία της νίκης στις 6 Μαΐου και της πορείας προς την απελευθέρωση του τόπου από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης της υποτέλειας και του Μνημονίου της καταστροφής.

Από αυτήν την ανεπανάληπτη συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όσους πολίτες ακόμη προβληματίζονται με την ψήφο τους, σε όσους είναι ακόμα αναποφάσιστοι:

Απευθυνόμαστε στους ανέργους, στους νέους, σε όσους αδιαφορούν να ψηφίσουν την Κυριακή, επιλέγοντας, ενδεχομένως, την αποχή και τους λέμε:

Μην αφήσετε τους άλλους να μιλήσουν για σας.

Μην τους εκχωρήσετε την ιδιότητα του πολίτη.

Αυτήν την ιδιότητα δεν μπορούν ούτε να σας την αφαιρέσουν ούτε να σας την κλέψουν, όπως σας έκλεψαν τις δουλειές, τους μισθούς και τα όνειρα.

Αυτές οι εκλογές δε γίνονται επειδή το ήθελαν. Γίνονται επειδή τους τσάκισαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού μας.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Καλούμε κάθε νέο, κάθε νέα, να πάει στις κάλπες. Να ψηφίσει και για λογαριασμό εκείνων που αναγκάστηκαν και ξενιτεύτηκαν.

Βγείτε την Κυριακή όλες και όλοι μπροστά.

Κάντε εσείς τη διαφορά.

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής.

Τώρα γυρίζουμε τον τροχό της Ιστορίας.

Μπορούμε, όλες και όλοι μαζί.

Ψήφο στη δύναμη της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της ανατροπής και της προοπτικής.

Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Ανοίξτε, εσείς, το δρόμο, στο νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.

Σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής.

Σε μια νέα κυβέρνηση που θα βάζει τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας πάνω από τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σε μια νέα κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και το Μνημόνιο της καταστροφής.

Σε μια νέα κυβέρνηση που θα αναστείλει την πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, έως ότου ορθοποδήσει ο λαός και ο τόπος.

Απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, σε κάθε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ έως το 2009:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, το κόμμα-εγγυητής του Μνημονίου, το κόμμα του κ. Βενιζέλου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των αγώνων, των οραμάτων και των προσδοκιών.

Εσείς δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του κ. Βενιζέλου.

Εσείς δεν αγωνιστήκατε γι’ αυτό το κόμμα του Μνημονίου. Δεν πιστέψατε ποτέ στο νεοφιλελευθερισμό.

Δεν εγκαταλείπετε εσείς τις αξίες και τις ιδέες σας, το κόμμα του κου Βενιζέλου τις εγκατέλειψε και σας εγκατέλειψε.

Αντικατέστησε την πλατιά κοινωνική συμμαχία της Αλλαγής με μια νέα κοινωνική συμμαχία του πλούτου και της ολιγαρχίας.

Η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι σήμερα εδώ. Είναι ο σημερινός νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, για το δημοκρατικό και προοδευτικό αύριο της πατρίδας μας.

Απευθυνόμαστε, επίσης, στον απλό συντηρητικό ψηφοφόρο, που αγκομαχά από το Μνημόνιο. Και του λέμε: το Μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού.

Αυτά που μέχρι χθες μας χώριζαν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που σήμερα μας ενώνουν.

Όταν σου κόβουν το μισθό και τη σύνταξη στο μισό, δεν έχει σημασία αν ψήφιζες τη συντηρητική παράταξη.

Θα ενωθούμε και θα υπερασπιστούμε όλοι μαζί μισθούς και συντάξεις. 

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ανασύρει από το μπαούλο της Ιστορίας τις διαχωριστικές γραμμές του Εμφυλίου, για να κρύψει τις δικές του ευθύνες, για τη συνθηκολόγησή του με το μνημόνιο της υποτέλειας.

Και αποδεικνύει ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το άκρο. Το άκρο είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, που μέσα στον πανικό του, ξεθάβει εμφυλιοπολεμικά επιχειρήματα.

Αλήθεια, όμως, πότε ήταν περισσότερο υπερήφανος ο κ. Σαμαράς.

Όταν καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο ή όταν υπερψήφιζε το δεύτερο Μνημόνιο;

Όταν μιλά για εθνική αξιοπρέπεια ή όταν υπογράφει την δήλωση υποταγής στην Μέρκελ και στους πιστωτές, εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία;

Φίλοι και φίλες , που στηρίζατε μέχρι χθες τη Νέα Δημοκρατία.

Μην παραδοθείτε στη μικροκομματική ιδιοτέλειά τους.

Από αυτούς κινδυνεύετε – όχι από εμάς.

Αυτοί διαιρούν. Εμείς ενώνουμε.

Απευθυνόμαστε στους αριστερούς και στις αριστερές, στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και τους ρωτάμε:

Πότε η αριστερά κατάφερε να γράψει τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της;

Όταν επέμεινε στη πολυδιάσπαση και στον κατακερματισμό της ή όταν κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της, ενώνοντας παράλληλα και τον ελληνικό λαό.

Και ποιος αλήθεια ωφελείται και ποιος χάνει από το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς – και κυρίως του ΚΚΕ – να παραμείνουμε διαιρεμένοι;

Μόνο το κατεστημένο, οι τοκογλύφοι και η διαπλοκή ευνοούνται και τρίβουν τα χέρια τους από τη διάσπαση της αριστεράς, όχι ο λαός μας .

Καλούμε, λοιπόν, κάθε κομμουνιστή και κάθε κομουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας.

Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.

Εμάς αντίπαλός μας δεν είναι το ΚΚΕ. Αντίπαλός μας είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.

Και για να τους ανατρέψουμε πρέπει να ενωθούμε.

Δεν κατανοούμε την επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ στη πολεμική με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται το παρόν και το μέλλον του λαού μας και όχι το ποιος είχε δίκιο ή άδικο στις διασπάσεις του παρελθόντος

Δεν κατανοούμε επίσης την επιμονή του Φώτη Κουβέλη να αρνείται τη πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ εσχάτως μιλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης.

Είναι άραγε δυνατό σε αυτή τη κυβέρνηση να χωρά και το κόμμα του κου Βενιζέλου;

Είναι άραγε δυνατό να συμβιβάζεται η πρόοδος με την εφαρμογή του μνημονίου και την απαρέγκλιτη τήρηση της δανειακής σύμβασης;

Εμείς απαντάμε ΟΧΙ.

Και είμαστε βέβαιοι πως ο λαός μας με τη ψήφο του τη Κυριακή θα επιβάλει την ενότητα και τη κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς.

Μπροστά στο μεγάλο ΝΑΙ του λαού μας στη ανατροπή του μνημονίου και της πορείας του προς τη δυστυχία κανείς δε θα μπορεί να επιμείνει στα μικρά και ιδιοτελή του ΟΧΙ.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας,

Γνωρίζετε ποια θα είναι η μοίρα σας, ποια θα είναι η μοίρα της Ελλάδας, αν την Κυριακή ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Γνωρίζετε τις επαχθείς δεσμεύσεις σε βάρος του λαού και του τόπου που έχουν υπογράψει στη νέα δανειακή σύμβαση και στο δεύτερο Μνημόνιο. Γνωρίζετε την ακόμη πιο σκληρή λιτότητα που έχουν προετοιμάσει από τη Δευτέρα. Σας προειδοποιούσαμε τόσο καιρό. Την αποκάλυψε, όμως, και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος.

Μην τους αφήσετε να μετατρέψουν το Σύνταγμα της χώρας σε άγραφο πίνακα στη διάθεση των δανειστών. Να κάνουν το Σύνταγμα της χώρας, Σύνταγμα των δανειστών της χώρας. Μην τους αφήσετε να βάλουν στο Σύνταγμα το δημοσιονομικό σύμφωνο που καταγγέλλει ο Ολάντ στη Γαλλία.

Μην τους αφήσετε να βάλουν στο Σύνταγμα τον επαίσχυντο και ταπεινωτικό ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, που βάζει την πληρωμή των δανειστών πάνω από την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Που βάζει τα συμφέροντα των δανειστών πάνω από τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Έχουν δεσμευτεί να το κάνουν.

Δεν θα είναι η Ελλάδα αυτοδύναμη με το μνημόνιο και με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή θα είναι η ολοένα και πιο αδύναμη Ελλάδα.

Η αυτοδύναμη Ελλάδα είναι η Ελλάδα της ανατροπής. Σε μια Ευρώπη που ήδη αλλάζει.

Γιατί η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την ανατροπή του Μνημονίου. Κινδυνεύει από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την ανατροπή του Μνημονίου. Από την ανατροπή του Μνημονίου κινδυνεύει μόνον η προσάρτηση της χώρας στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της κας Μέρκελ.

Γιατί η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την ανατροπή του Μνημονίου. Κινδυνεύουν οι τραπεζίτες. Όχι οι τράπεζες. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους και οι μεγαλομέτοχοί τους που τις βούλιαξαν. Και τώρα λαθροβιώνουν με δανεικό δημόσιο χρήμα.

Έχουν δίκιο και φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως, δίκιο έχουν και φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ και οι διαπλεκόμενοι καναλάρχες-μεγαλοεργολάβοι, που με τα κόκκινα  θαλασσοδάνεια, οι τραπεζίτες τους έχουν στο τσεπάκι τους.

Και μαίνονται και αυτοί, ως σύγχρονες Ηρωδιάδες. Έχουν δίκιο και αυτοί και φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί θα χάσουν κι αυτοί το πρωτοφανές προνόμιο της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων.

Γιατί θα χάσουν το μαγειρείο της εξουσίας. Γιατί, εμένα, εμάς, κανείς δεν μας έχει στο τσεπάκι του. Και, γι’ αυτό, θα βάλουμε τάξη – εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Θα βάλουμε κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, στη λειτουργία όλων. Κανόνες που θα τηρούνται, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, προς όφελος της Δημοκρατίας.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας,

Αυτή η εκλογική μάχη είναι ίσως η πιο κρίσιμη στην ιστορία της μεταπολίτευσης.

Και την μάχη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ –Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο την δίνει με πείσμα και με αυτοπεποίθηση.

Με πείσμα, γιατί ξέρουμε, όπως και ολόκληρη η κοινωνία ξέρει, ότι η ψήφος της Κυριακής μπορεί να αλλάξει ριζικά τα πράγματα. ΝΑ διαμορφώσει ένα εντελώς καινούριο πολιτικό τοπίο.

Και με αυτοπεποίθηση γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αντιστάσεων.

Στις πλατείες που πλημμύρισαν με την φωνή των αγανακτισμένων.

Στα κινήματα που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα άδικα και εξοντωτικά χαράτσια. Κάνοντας  πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση». 

Ήμασταν εκεί. Στα δίκτυα αλληλεγγύης που ξεφύτρωσαν σε πόλεις, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς.

Ήμασταν παντού όπου εκδηλώθηκαν οι κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στο παράλογο, αδιέξοδο και κοινωνικά καταστροφικό Μνημόνιο. Με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά χωρίς διάθεση ηγεμονισμού. Πηγαίνοντας να μιλήσουμε, αλλά και να ακούσουμε. Βρίσκοντας πάντα κοινό τόπο και πεδίο συνεννόησης με άλλες δυνάμεις που βρισκόντουσαν εκεί. Και καλώντας άλλους, που απέφευγαν να ανακατευτούν με το κίνημα, να έρθουν και αυτοί, για να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο.  

Και σήμερα βαδίζουμε προς τις εκλογές κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια.

Και τους λέμε: ελάτε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω.

Να περάσουμε την γραμμή και να αποσπάσουμε την ζωή και το μέλλον μας από τα χέρια τους.

Αποφάσισαν χωρίς εμάς. Ελάτε να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς.

Ελάτε μαζί μας. Για να κάνουμε την ανατροπή στην Ελλάδα. Και να στείλουμε το μήνυμα της ανατροπής σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Μέσα στην πορεία της κρίσης πείστηκαν πολύ ευρύτερες δυνάμεις ότι ο αχαλίνωτος καπιταλισμός μόνο κρίσεις μπορεί να δημιουργεί. Ότι η αγορά δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ότι ο βραχνάς του χρέους χρησιμοποιείται ως μοχλός για την κατεδάφιση της κοινωνίας.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, λέμε ότι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα.

Την άμεση καταγγελία της δανειακής σύμβασης

Ένα μορατόριουμ πληρωμών στο χρέος για να εξοικονομηθούν πόροι.

Την αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση των μεγάλων συσσωρευμένων περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Την κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Και μια ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους.  

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας,

Ζητάμε από κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, να μας εμπιστευτεί.

Χωρίς προκαταλήψεις.

Ανεξάρτητα από την ψήφο τους στο παρελθόν.

Με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον τους και το συμφέρον του τόπου.

Τη δική τους ζωή και το αύριο των παιδιών τους.

Να συστρατευτούν με την Αριστερά.

Η ψήφος της υπευθυνότητας είναι η ψήφος της ανατροπής.

Γιατί τώρα είναι η ώρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Για την αποκατάσταση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας.

Για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.

Γιατί τώρα είναι η ώρα της ανατροπής.

Τώρα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού.

Τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της Αριστεράς.

Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. 

Αλλά, φίλες και φίλοι, δεν τελειώσαμε σήμερα:

Η μάχη για την ψήφο της ανατροπής, για την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται όλη αυτήν την τελευταία βδομάδα.

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη στιγμή της κάλπης.

Γειτονιά-γειτονιά, πόρτα-πόρτα, φίλο-φίλο, γνωστό-γνωστό.

Καμία ψήφος χαμένη για το ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία ψήφος χαμένη για το νέο, μετεκλογικό συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.

Γεια σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

Γεια σας και σας ευχαριστώ, όλες και όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου, για τη σημερινή παρουσία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή