Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ

5369055687_4d0c4b9788_b

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το μνημόνιο έχει στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία και την οδηγεί στα όρια του ξαφνικού θανάτου από ασφυξία, καθώς όλες οι επιχειρήσεις, υγιείς και «φούσκες», βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πάει σαφώς καλύτερα στο πολιτικό επίπεδο η χώρα μας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η παταγώδης κατάρρευση του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν προκαλέσει έντονη κινητικότητα σε θετική κατεύθυνση τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό. Ξαφνικά, όλοι στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη ορκίζονται –στα λόγια, φυσικά– στο όνομα της ανάπτυξης. Ακόμη σοβαρότερο, ο σοσιαλιστής Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν – Μαρκ Ερό τάχθηκε υπέρ του «άμεσου δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Άμεστος δανεισμός κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ θα συνιστούσε ουσιαστικά οριστική λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη!

Στροφή 180 μοιρών και του ΣΕΒ σημειώθηκε την Τετάρτη σε δυο κορυφαία για τους εργαζόμενους ζητήματα. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων πρότεινε αφενός να καταργηθεί η πρόσφατη μείωση κατά 22% των κατώτατων μισθών και αφετέρου να επαναφερθεί η χρονική διάρκεια της μετενέργειας στους 6 μήνες.

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, όσο κυβερνούσε, ισχυριζόταν ότι το Μνημόνιο είναι απολύτως «μη διαπραγματεύσιμο». Τώρα που στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, αλλά βγήκε και τρίτο κόμμα υφιστάμενο τέτοια εκλογική συντριβή, που είναι αμφίβολο αν έχει ποτέ υποστεί ευρωπαϊκό κόμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξαφνικά ανακάλυψε ότι υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου! «Τα σημεία που απέρριψε η τρόικα στη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που είχαμε, τώρα μπορούμε να τα επαναφέρουμε!» απεφάνθη, υποβάλλοντας μάλιστα και έξι σημεία προς επαναδιαπραγμάτευση.

Κατά του δικομματισμού τάχθηκε επίσης το... ΠΑΣΟΚ, τώρα που έπεσε στην τρίτη θέση, προκαλώντας καθολική θυμηδία! «Στήνεται μια ανούσια πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά κανέναν. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο δικομματισμός δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM εν μέσω σαρκαστικών σχολίων. Θετική πάντως εξέλιξη, αν υπονοεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να προσκολληθεί ως κυβερνητικός εταίρος σε όποιο κόμμα έρθει πρώτο στις εκλογές.

Πολιτικά πάμε καλά και θα πάμε ίσως ακόμη καλύτερα μετά τις εκλογές. Αυτά όμως σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί πρακτικά τα πάντα κινδυνεύουν να τιναχθούν στο αέρα σε λίγους μήνες, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια του ξαφνικού θανάτου από ασφυξία. Το Μνημόνιο την έχει στραγγαλίσει. Οι επιχειρήσεις σφαδάζουν καθώς, παρά τα δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που φορτώνεται η χώρα μας, στην αγορά δεν πέφτει ούτε ένα ευρώ! Με το μνημόνιο δεν υπάρχει ελπίδα.

Κανένας δεν πληρώνει πλέον κανέναν από όσους συναλλάσσεται. Έτσι όλες οι επιχειρήσεις, υγιείς και «φούσκες», βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης όλες μαζί. Το δημόσιο, το οποίο χρεώνει τον ελληνικό λαό με δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε μήνα και τα δίνει όλα στις ξένες τράπεζες, έχει αναδειχθεί σε... αντεροβγάλτη της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας! Χρωστάει κάπου 7 δισεκατομμύρια και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ, καταστρέφοντας όποια ιδιωτική επιχείρηση κάνει δουλειές με το κράτος.

Κανένας Τσίπρας, καμιά υπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιουνίου δεν έχει σχέση με την κατάσταση αυτή. Αποκλειστικά και μόνο τα Μνημόνια που υπέγραψαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με την ΕΕ και το ΔΝΤ οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την οικτρή οικονομική κατάσταση, στο χείλος του γκρεμού.

Δεν θα επιβιώσει η ελληνική οικονομία, δεν θα βγάλει φθινόπωρο, αν η Γερμανία και η Ευρωζώνη συνεχίσουν να μη δίνουν χρήματα για να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και απλώς μας σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο της ύφεσης. Αν συνεχίσουν έτσι, τίποτα δεν θα μείνει όρθιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή