Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Απλή αναλογική εδώ και τώρα

729_1

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ

Το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών (Β. 2012) ήταν έκφραση οργής και αγανάκτησης εναντίον των πρωτεργατών της τραγωδίας που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 38 χρόνια. Η οργή και η αγανάκτηση αυτή έφτασε σε σημείο παροξυσμού εξαιτίας των συνεπειών της εφαρμογής της πολιτικής του Μνημονίου Ι που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και του Μνημονίου ΙΙ που υπέγραψαν και ψήφισαν και τα δύο κόμματα. Ήταν η εκκωφαντική απάντηση την οποία έδωσαν οι ψηφοφόροι, πολλοί από τους οποίους είναι άνεργοι, ή μισθωτοί και συνταξιούχοι που τους έχει πετσοκοπεί το ετήσιο εισόδημά τους, και εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχοι που προστέθηκαν στα 2.000.000 κατοίκων της χώρας που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2009.

Ι. Σύγκριση των τελευταίων δημοσκοπήσεων και του αποτελέσματος των Β. 2012

Το αποτέλεσμα των εκλογών είχε αχνά αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις που γίνονταν συνεχώς και που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι την ημέρα που άρχισε να ισχύει η απαγόρευση δημοσίευσής τους. Σε 4 από τα 7 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτών διαφέρουν από το τελικό αποτέλεσμα, όχι όμως πολύ. Εκεί που έπεσαν πολύ έξω ήταν από τη μια μεριά η πραγματική θεαματική εκτίναξη του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και τα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν τελικά οι πρωταγωνιστές της υποδούλωσης της χώρας στους δανειστές της.

Στον Πίνακα 1 παραθέτουμε τον μέσο όρο των ποσοστών που έδωσαν οι 6 τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα τελικά ποσοστά των έγκυρων ψηφοδελτίων που πήραν τα 7 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή.

Από τον Πίνακα αυτά φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις υπερεκτίμησαν τη δύναμη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ και υποεκτίμησαν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Το σημαντικότερο, όμως, που προκύπτει από τη σύγκριση αυτή ότι είναι το ποσοστό της υπερεκτίμησης των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αθροιστικά (-6,91%) είναι περίπου ίσο με το ποσοστό της υποεκτίμησης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ (+6,26). Πράγματι η μεγάλη έκπληξη και ο κυριότερος μοχλός κατάρρευσης του δικομματισμού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΙΙ. Μεγάλη αύξηση της αποχής

Στην 1η στήλη του Πίνακα 2 δίνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων όπως δόθηκε στα αποτελέσματα των Β. 2012 (λείπουν μόνο 9 από τα 20.605 εκλογικά τμήματα), των ψηφισάντων, των άκυρων, των λευκών και των «έγκυρων» ψηφοδελτίων (τα εισαγωγικά οφείλονται στο γεγονός ότι τα λευκά εξομοιώνονται με τα άκυρα, ενώ είναι, φυσικά, έγκυρα αφού εκείνοι που τα ρίχνουν στις κάλπες απορρίπτουν όλα τα κόμματα που ζητούν την ψήφο του), την αποχή (δηλαδή τους εγγεγραμμένους μείον τους ψηφίσαντες) και το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στους εγγεγραμμένους. Στη 2η στήλη δίνονται τα ίδια στοιχεία των βουλευτικών εκλογών του 2009 και στην 3η η διαφορά τους.

Από τον Πίνακα 2 φαίνεται ότι η αποχή στις Β. 2012 ήταν κατά άνω από 500.000 μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις Β. 2009. Οι λόγοι για την αύξηση αυτή είναι πολλοί. Ένας, όμως, από τους κυριότερους είναι η οικονομική κρίση που εμπόδισε πολλούς να πάνε να ψηφίσουν εκεί όπου διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Συμπληρωματικά σ’ αυτόν σημειώνουμε ότι τα χρεωκοπημένα κόμματα εξουσίας δεν διακίνησαν όσους από τους απομείναντες ψηφοφόρους τους δεν είχαν τα οικονομικά μέσα, δεδομένου ότι και τα δύο είναι υπερχρεωμένα.

Τόσο, όμως, στις δύο εκλογές για τις οποίες δίνονται στοιχεία στον Πίνακα 2 όσο και για όλες τις προηγούμενες είναι γνωστό ότι το εμφανιζόμενο σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (και επομένως η μεγάλη αποχή τόσο σε αριθμό όσο και ως ποσοστό) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί από αυτούς είτε έχουν μεταναστεύσει και ζουν ή έχουν πεθάνει στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ψηφοφόρων που έχουν πεθάνει στη χώρα, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στους εκλογικούς καταλόγους. Παρ’ όλα αυτά, γεγονός είναι ότι στις Β. 2012 η πραγματική αποχή αυξήθηκε κατά πάνω από 500.000.

ΙΙ. Το ληστρικό εκλογικό σύστημα και η ανάγκη άμεσης ψήφισης της απλής αναλογικής

Στην 1η στήλη του Πίνακα 3 δίνεται ο αριθμός των ψήφων των 7 κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 3%. Στην τελευταία γραμμή της στήλης αυτής δίνεται ο αριθμός των ψήφων που πήραν τα κόμματα που δεν ξεπέρασαν το 3%. Στη 2η στήλη δίνεται το ποσοστό τους και στην 3η ο αριθμός των εδρών που δίνει στα 7 κόμματα το ισχύον ληστρικό και καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., το οποίο, όπως είναι γνωστό, δωρίζει στο πρώτο κόμμα 50 έδρες. Στην 4η στήλη δίνονται οι έδρες που αναλογούν στη δύναμη του κάθε κόμματος στον λαό αυξημένη αναλογικά από το ποσοστό των κομμάτων που δεν ξεπερνούν το 3% (δεν είναι, όμως, η ανόθευτη απλή αναλογική δεδομένου ότι δεν παίρνουν έδρες κόμματα που πήραν κάτω από το 3%). Στην 5η στήλη δίνονται οι έδρες που έκλεψε το πρώτο κόμμα με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα και οι έδρες που έχασε το καθένα από τα 6 άλλα κόμματα που ξεπέρασαν το 3%.

Από τον Πίνακα αυτό, φαίνεται ότι -εξαιτίας της ληστείας των εδρών που δικαιούνται τα κόμματα που ξεπέρασαν το 3% αλλά και εκείνων που για λίγες χιλιάδες ψήφους δεν μπήκαν στη Βουλή (ανάμεσα σ’ αυτά είναι οι Οικολόγοι (2,93%), ο ΛΑΟΣ (2,90%), η Δημοκρατική Συμμαχία (2,55%) και η Δημιουργία Ξανά (2,15%), δηλαδή κόμματα που πήραν από 185.295 μέχρι 135.888 ψήφους) -το πρώτο κόμμα παίρνει 38 έδρες παραπάνω από εκείνες που δικαιούται με βάση (το αυξημένο λόγω του ορίου 3% ποσοστό του), δηλαδή αυξάνει τη δύναμη του κατά 54%. Τις έδρες αυτές τις παίρνει από τα υπόλοιπα 6 κόμματα τα οποία χάνουν περίπου το 16%-19% της δύναμης που δικαιούνται με βάση το αυξημένο ποσοστό τους. Τις περισσότερες έδρες χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως, όμως, μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης, τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή συγκεντρώνουν συνολικά περισσότεροι ψήφους από εκείνες που πήρε το πρώτο κόμμα. Και τα κόμματα που τις πήραν (και ιδιαίτερα αυτά που προαναφέρθηκαν δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή). Είναι, κατά συνέπεια, επιτακτική ανάγκη, και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα των προχθεσινών εκλογών, να αποκατασταθεί η ισοτιμία της ψήφου, με την άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε επιτέλους να ισχύσει η παρ. 2 του άρθρου 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία: «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία».

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=687114

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή