Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Guardian: «Αν η Ελλάδα φύγει, η ευημερία της Γερμανίας πάει περίπατο»

386698_Illustration-and-design-devoted-to-Germany3

απο http://www.lifo.gr/now/politics/10650

Η Γερμανία, η μεγάλη χαμένη από έξοδο της Ελλάδας

 

Η ευημερία της Γερμανίας θα χαθεί, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ γράφει ο Guardian σε εκτενές άρθρο του. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «αν η ευρωζώνη συρρικνωθεί, οι αγορές της θα γίνουν πάρα πολύ φτωχές για να εισάγουν τα προϊόντα της και οι εξαγωγές της θα γίνουν πολύ πιο ακριβές».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Γερμανία με την  κρίση βρέθηκε να δανείζεται με το εκπληκτικό επιτόκιο του 0,07%, και αυτό δεν είναι μια επιτυχία της χώρας αλλά το μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι το ενιαίο νόμισμα απλά δεν λειτουργεί.

Όλα τα χρήματα ρέουν προς τη Γερμανία, γράφει ο Guardian, όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διατηρηθεί. Ο Ραχόι κραυγάζει ότι η χώρα του δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώνει επιτόκια 6% για πολύ καιρό, Μόντι και Ολάντ πιέζουν για ευρωομόλογα και οι προσευχές μένουν αναπάντητες γιατί κάτι τέτοιο, ένας συνολικός δανεισμός δηλαδή, θα κοστίσει στους Γερμανούς 50 δις το χρόνο. Η Γερμανία εφαρμόζει για την Ελλάδα το πακέτο του γερμανικού στιλ μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε στην επανένωση της Γερμανίας, όμως ξεχνά ότι τότε οι δυτικογερμανοί πλήρωναν έναν βαρύ φόρο αλληλεγγύης για τους ανατολικογερμανούς μαζί με το πακέτο των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων από τη δύση στην ανατολή.

Η συνταγή των Μερκοζί στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αποτύχει πλήρως. Και αν οι ασθενέστερες οικονομίες αποκοπούν από την ευρωζώνη, με πρώτη την Ελλάδα-κάτι που κρυφά αρέσει στους Γερμανούς- τότε είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι η πανίσχυρη γερμανική οικονομία θα μπορούσε να επανέλθει έτσι απλά στο business as usual.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία έχει αποκομίσει οικονομικά μερίσματα από τη συμμετοχή της στο ευρώ κατά τα τελευταία 10 χρόνια και πρέπει τώρα να πληρώσει το δικό της φόρο αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Με δεδομένο ότι λίγες εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στη λιτότητα είναι πιθανό να είναι ο νικητής, ήρθε η ώρα των αποφάσεων στο Βερολίνο, όπως και στην Αθήνα.

Όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή