Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

'Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ'αγάλματα!'» ωρέ Σαμαρείτες

4-5-2012 9-46-44 πμ

από http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231194271

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το γεγονός ότι στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ έχουν συμπεριληφθεί μία φωτογραφία του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος».
Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζητεί να αποσυρθεί η φωτογραφία του, τονίζοντας ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος».
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει:
«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. 'Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ'αγάλματα!'».
Όπως δήλωσε η κ. Ηλιοπούλου στα Νέα, «δεν πρόκειται να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό».
Στο συγκεκριμένο προεκλογικό σποτ εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να ζητά από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να δείξει «τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό».  Στη συνέχεια ακούγονται οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη:

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»
Η φωτογραφία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή