Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πάρτε πίσω τις δεσμεύσεις σας, λέει σε Σαμαρά και Βενιζέλο ο Αλ.Τσίπρας

AEB90C507A72BF3D04435EA3AB2A37FD

από http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231194880

Να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πέντε άξονες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι πέντε άξονες διαλόγου είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν χωρά πολλές αναγνώσεις. Οι ψηφοφόροι, είπε, καταψήφισαν την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, εγκατέλειψαν τα κόμματα των μνημονίων, έβαλαν τέλος στα σχέδια για απολύσεις και πρόσθετα μέτρα ύψους 11 δισ.
Παρ' όλα αυτά, συνέχισε, κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν το αποτέλεσμα όπως τους βολεύει και να το αποδίδουν σε ψήφο οργής. «Κάνουν λάθος. Πρόκειται για ώριμη και συνειδητή επιλογή» συμπλήρωσε.
Ακόμη, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον καλπονοθευτικό, καθώς για μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους -όπως είπε- μάς στερεί τη δεδηλωμένη. «Παρ' όλα αυτά η ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Βενιζέλου και Σαμαρά και θέτει ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει τέλος στα μνημόνια» σημείωσε.
Ακολούθως, σημείωσε πως αν Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις επιλογές τους, «τους καλώ να μέχρι αύριο να έχουν στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους από τις εγγυητικές επιστολές τους, αλλιώς τους καλώ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί πια δεν τους πιστεύουν ούτε οι εναπομείναντες ψηφοφόροι τους».
Ας σταματήσουν να ζητούν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, γιατί αυτό δεν θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου, είπε.
Εμείς λάβαμε την εντολή και θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε προεκλογικά, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι επανακαταθέτει την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μη πτύετε επί του δαπέδου
μη βλασφημάτε τον θείο
σχόλια ελεύθερα ύβρεις επί πληρωμή αλλιώς διαγραφή